”Alla älskar en skånepåg som går upp i vårt A-lag”
Andreas är med på ett hörn.

”Alla älskar en skånepåg som går upp i vårt A-lag”

Himmelriket har träffat en spindel i det himmelsblå nätet. Varje dag tränar han, talar med och arbetar med dem som är Malmö FF:s framtid. Han är tränare, koordinator och scoutingansvarig för MFF Ungdom. Och han pratar fotboll med Tom Prahl på Swedbank stadion. Möt: Andreas Georgson.

Det finns spelare, ledare, supportrar och ordförande. Alla roller som hörs och syns, oavsett om personen bakom inte trivs med det. Och så finns det Andreas Georgson. Ni kanske har sett honom – ni har sett honom ”fel”.

- Det här är nog ett ypperligt tillfälle för mig att förklara… Vem jag är och vad jag verkligen gör.

Andreas Georgson ler brett. Hans milda men bestämda skånska stämma ger mig känslan att det kommer bjudas på en del denna höstdag när vi sätter oss ner i Swedbank stadions innandöme för en pratstund. Andreas har en tredelad-roll i dagens MFF – känslan är att rollerna kan komma att förändras i framtiden med den vilja som Andreas Georgson besitter.

Som U17-tränare, koordinator och scoutingansvarig för ungdomslagen är han lite överallt. Dessutom utökas hans roll under 2014 till att arbeta med utvecklandet av videoanalys för U17, U19 och A-laget. En spännande nyhet i Andreas Georgsons vardag.
Efter denna intervju ägdes rum ersattes U17-tränaren Patrick Winqvist (som anslöt till Brommapojkarna) av bronsmedaljören från U17-VM i Förenade Arabemiraten, Roland Larsson. Det är tillsammans med Roland Larsson som Andreas Georgson nu kommer att arbeta. Det kommer att coachas för det P16-lag som ska vinna Distriktsmästerskapen, pojkallsvenskan och ligacupen för P17 och andra inhemska och utländska turneringar som P16- och P17 ställer upp i. Andreas Georgssons första år med MFF:s talangfulla unga killar kröntes med SM-guld, en rätt skön start.

- Koordinatorsrollen kom till så att jag drev igenom att vi skulle ha en uppdaterad utbildningsplan där jag blev projektledare för den arbetsgrupp som författade planen, Den Himmelsblå Vägen, som den heter.
- Den blev klar för två år sen och då började vi att praktisera den till alla våra ungdomslag. Mitt främsta uppdrag är att se till så att vår grundutbildning, från P9 till P15 ser likadan ut lag för lag. Precis som lärare har våra tränare sen möjligheten att improvisera och vara kreativa. Vi har kompetenta tränare som kanske vill träna passningsspel på sitt sätt och där fungerar jag som bollplank, att komma med idéer och se till så att tränarna håller sig på den himmelsblå vägen.

Som tränare finns ständigt ett element av bedömning, att förutspå vilken väg som är lämpligast för den individuella spelaren. Enligt Andreas Georgson är ödmjukheten i en sådan roll essentiell.

Och så scoutingen då?
- För mig handlar det om att bedöma spelarna i MFF och jämföra dem med allt vi har omkring.
- Det är med stor ödmjukhet man tar sig an en sådan här roll, jag sitter inte med några säkra svar. Vi går efter en mall.

Hur ser den mallen ut?
- Precis som vilken fotbollsklubb som helst så bedöms du efter dina kvaliteter tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt. Olika klubbar kan kalla egenskaperna för lite olika namn men det är dem fyra som gäller.
- Du kan som spelare sticka ut antingen genom exceptionell taktik eller en stark mental styrka. Vi har tillsammans med A-lagets mentala coach Sverker Fryklund tagit fram ett koppel beteende som vi tycker definierar en bra karaktär, vi kallar den MFF-karaktären.

Har du en spelare i minnet som du kände från ung ålder prickade in dem karaktärsdragen?
- En spelare som Filip Helander, från första gången jag såg han på fotbollsplanen så tänkte jag, här har du urtypen för hur du vill att en fotbollshjärna ska fungera. Älskar fotboll, alltid på träning och gör sitt bästa. Oerhört lyhörd och tar till sig allt man säger.
- Vissa spelare blir stjärnor tidigt och tror att de sitter på alla lösningar när dem är femton år gamla, han var aldrig så. Filip ville alltid ta nästa kliv och lyssnade alltid på sina tränare och sina förbundskaptener.

Hur ser du på arbetet kring att hämta hem stora talanger som inte är från regionen runt Malmö och var finns prioriteten?
- Vi har ju faktiskt en unik situation. Mycket av det att vi har så himla bra ungdomsverksamhet är att vi haft flyt i att vara ensamma i regionen. Vi är ett ensamt storlag i en väldigt stor region och är ett riktigt starkt varumärke. Nästan vilken spelare du hade frågat här omkring Malmö vill komma till oss. I Stockholm får fem klubbar slåss om spelare och ytterligare några föreningar som tycker att dem är elit på ungdomssidan.
- Vi kan alltid ha is i magen. I lugn och ro välja de spelare som vi tycker passar. Vi vill inte lägga resurser på resor när vi har ett så bra upptagningsområde. Det kan finnas undantag om en landslagsspelare på U17-nivå vill till oss men annars… Alla älskar en skånepåg som går upp i vårt A-lag.

Hur skulle du jämföra Malmö FF:s akademi jämfört med internationella klubbar, klubbar med större resurser som kan värva spelare och locka dem med ekonomisk trygghet vid ung ålder?
- Vi tycker att vår utbildning håller europeisk toppklass. Vi ser på hur andra länder gör och då håller den. Givetvis har vi inte samma resurser med exempelvis lika många tränare och fysiologer som en Premier League-klubb men vi kan hålla en hög nivå på utbildningsplanen. Det finns ingen anledning för en spelare att lämna tryggheten i Malmö.
- Vi matchar ju dem här lagen i internationella turneringar och vi har tränare som är lika bra. Det är andra saker som lockar, som pengar. Vissa familjer kanske behöver det, och det är någonting som vi inte kan matcha eller vill ställa oss i vägen för.
- Det vi vill är att se våra spelare gå hela vägen upp till A-laget och därifrån ta nästa steg, då är vi först med att applådera spelaren. Vi är stolta över alla våra spelare som tar det steget.

En av MFF:s mest talangfulla spelare har lämnat för en utländsk träningsmiljö. Zackarias Faour började lira boll i MFF redan på fotbollsskolan vid fem års ålder. I tidig ålder stack han ut genom sin näsa för mål, explosivitet och hårda arbete. Han gjorde mål i ungdomsturneringen Nike Cup som MFF:s 98-killar vann – det ledde till fler internationella turneringar. Agenterna missade inte honom. I höstas skrev Zackarias på ett 4,5 års långt kontrakt med Manchester City. En trend som syns allt oftare runt om i Europa. Andreas Georgson känner dock ingen frustration.

- Har vi lyckats producera en spelare som är så bra att Manchester City vill ha in honom i sin ungdomsverksamhet istället för allt det som dem har att välja bland - vi måste känna stolthet över det. Men självklart skulle vi hellre vilja se han på Swedbank stadion först.
- Trenden är dock att fler och fler spelare stannar här i Sverige vilket är otroligt skönt och se, det är en väldigt sund trend. 

Andreas Georgson är spindeln i nätet. Han rör sig mellan åldersgrupperna och får tränarna att prata med varandra. Slumpen ska inte få avgöra en fotbollsframtid. Är du född 1999 eller 2002 ska du få samma kompetenta fotbollsutbildning oavsett vem som är din tränare.

Hur ofta för ni en dialog med dem unga spelarna och deras föräldrar? En förälder kanske inte har några problem med selekteringen men en annan kanske har…
- Vi har utvecklingssamtal med spelarna vår och höst varje år, minst en gång. Upp till att spelaren är 14 år så är föräldrarna med på samtalen. När spelaren blir 15 år brukar han få bestämma själv och i U16- och U17 är det bara spelaren som är närvarande.
- Det är sällan som det kommer kritik mot att vi selekterar tidigt eller tar ut lag för att vinna vissa matcher… Där blir det ett större problem i mindre föreningar. Där kan det vara vissa tränare som kör ett elitspår och andra som kör på breddspåret. Här är vi så tydliga med vad vi håller på med, vi tar fram spelare till de svenska mästarna.
- Föräldrar har en stor förståelse för det vi gör, bara vi inte hycklar utan är ärliga med att vi är en elitverksamhet. 

Hur hanterar du att behöva säga till unga killar att de inte platsar?
- Det kan vara hjärtekrossande. Men vi har en strategi där vi har tränarmöten där alla spelare diskuteras och där vi kommer överens om besluten så att inte en enskild tränare får stå till svars utan att det är klubbens beslut. Jag är med på mötena och ungdomsansvarige Mats Engqvist är också med.
- Ser vi en spelare som inte ser lycklig ut på träning eller börjar att missa träningar, så är det första tecknet. Då pratar vi med dem direkt.

Jämför viljan att vinna SM-guld med MFF:s ungdomslag kontra att producera spelare till A-laget och i slutändan ett svensk landslag?
- I teorin är det en enkel distension. Alltid viktigare att lyfta spelare till A-laget. Enligt årsmötet så har vi ett mål att vinna U17- och U19-SM men i övrigt finns inga andra resultatkrav. Alla värderingar vi gör för varje vecka handlar om vad vi kan göra för att få fram spelare till A-laget – inte vad som krävs för att vinna helgens match. Men sen är branschen så... Alla vill ju vinna. Spelarna har en enorm vinnarmentalitet, tränarna har en enorm vinnarmentalitet. Det gör att värderingarna sladdar över ibland till fokuseringen på den enskilda matchen och där måste vi vara vaksamma. 
- Vi får spela viktiga turneringar och matcher mot bra internationellt motstånd. Den personliga mognaden och vetskapen att spela finaler i stora turneringar ger oss mycket. Man bygger på den mentala tuffheten. Som Rikard Norling sa när det första killarna kom upp till A-laget, han hade aldrig sett något liknande. För att dem är förbereda på att gå in och tävla på allra högsta nivå. Dem har gått igenom en hård selektering från början, spelat tuffa matcher mot ett år äldre genom hela seriesystemet och går långt i det allra bästa turneringarna. Det blir en vana att spela finaler.
- Att sätta in Pa (Konate) borta mot Göteborg i sin första allsvenska match och han presterar på högsta nivå… Rikard (Norling) sa det återkommande, den mentala tuffheten är enorm.

Det är tydligt att jag sitter mittemot en fotbollsälskare. En människa som lever för det vardagliga arbetet med fotbollen, ledarskapet och människorna. Andreas Georgson började arbeta för MFF 2006, precis som många spelare i både A-lag som U-lag så kommer Andreas från regionen omkring Malmö. GIF Nike från Lomma är moderklubben.

- Där har jag min bakgrund som spelare och ledare för juniorlag och seniorlag. Min tränare i Nike, Richard Ohlqvist var platschef på akademin här i MFF och han tyckte jag hade ledaregenskaper. Så med en nybakad civilekonom-examen som vikarie i matte blev jag fotbollsinstruktör och vikarie i vissa ämnen. Så efter träningen varje dag hade jag lektioner.
- Jag var alltid tydlig med att jag ville jobba heltid med fotboll. Efter en tid gillade cheferna mina idéer och Mats Engqvist hittade en roll här för mig.

Hur upplevde du det när du kom till MFF?
- Det har alltid funnits duktiga spelare och tränare här men jag kände att varje lag levde sitt eget liv. Det måste samlas ihop, det handlade inte om att detaljstyra, men att grunden ska se mer likadan ut.

Hur hanterade du det starka viljorna från ledarna som finns i klubben?
- Det var svårt och det är fortfarande svårt. Det här är tränare som besitter stor kompetens och en erfarenhet som inte jag är i närheten av. Det kräver ödmjukhet och stor diplomati från min sida. Ibland kan det vara bäst att ställa lite provocerande frågor till tränarna för att få dem att fundera i andra banor än normalt.
- Men det här är en process… Vårt gamla styrdokument var bra men användes inte tillräckligt aktivt och stod mest i en metaforisk bokhylla. Det är evolution vi håller på med här, det kommer att ta tid och det ska få ta tid. Det är ingen revolution.

Hur mycket av Pontus Jansson, Markus Rosenberg, bröderna Andersson och framför allt Zlatan Ibrahimovics framgångar går att spåra i dagens ungdomsverksamhet i MFF. Hur mycket påverkar deras framgångar och används dom som någon slags morot för era unga spelare?
- Vårt varumärke stärks ju varje gång en sådan spelare kommer fram men ingen stärker det som Zlatan gör. Ungdomar idag vet knappt vem Patrik Andersson är men det som Zlatan har gjort för Malmö och ungdomar i Malmö är oomtvistad.
- Alla ser möjligheter i den resan han har gjort. Till 99 % så är det positivt. Sen finns det den procenten där en 10-åring inte kan tro att han redan är Zlatan, när man inte uppnått det han gjort. Ska man agera med sådan pondus och självsäkerhet som Zlatan gör måste man ha lite i ryggsäcken för att det inte ska bli ihåligt. Sen är det väl också bättre att det är på det hållet – det är rätt härligt med ungar som tror på sig själva.

Arbetar ni aktivt med er relation med Zlatan, ber honom komma till Malmö exempelvis?
- Det är ju en del i vår organisation som varit här så länge att dom jobbat med honom men man får ha respekt för hans privatliv. Det som jag tycker är jätteroligt är som när han på Fotbollsgalan, berömmer MFF och betonar det arbete som vi gör.
- Ett tag var det lite jobbigt när det var hårda ord… Men dem som är högt upp i ledningen idag verkar ha skapat en relation med honom. Sen ska vi passa oss för att försöka få han att komma till Malmö och leva på hans storhet, det räcker med hur han uppför sig runt om i världen. Det stärker oss och vårt varumärke utan tvekan.
- Om han på egen hand genom att kontakta oss vill hem så tar vi givetvis emot honom med öppen famn.

Om vi leker med tanken att Zlatan kommer hit och pratar 20 minuter framför era ungdomar, vad skulle du vilja höra?
- Då skulle man vilja att han berättade om det jobb han lagt ner, långt innan han blev stjärna. Man glömmer lätt det nu. Det var Ajax, Juventus och det var Inter, allt kom som en räkmacka. Många gånger glömmer nog ungdomar den träningen på egen hand han gjorde dag som natt. I olika klubbar, till slut här i MFF där han hade det väldigt tufft emellanåt vilket jag tror skapade den vinnarmentalitet han haft med sig hela karriären.
- Om han hade berättat om allt detta så hade det gett tusen gånger den effekten som det blir när vi snackar med killarna. Du kan inte hitta ett bättre språkrör.

Kanske skulle Zlatan även göra ett gästspel i En studio i blått, det är trots allt där och bredvid Tom Prahl på Swedbank stadions inneplan som Andreas Georgson är mest känd för allmänheten.

- Jag är ju lite tekniskt intresserad… Jag var på kommunikationsavdelningen med Per Welinder och han sa till mig att han kunde hitta en roll där på 50 procent till mig, och jag jobbade då 50 procent för MFF Ungdom så då fick jag min heltid i klubben. Då växte idén med studio i blått fram. Jag lärde känna Anders Andersson från fotbollsnätverket och han kände jag var någon som man kunde ha ett skönt samtal med, inte som en intervju. Vi hittade en form av fotbollssnack där det blev lite utbildande också men ändå lättsamt.

Och så blev det TV4 för Anders?
- Ja, jag scoutade ju honom också!
- Sen jobbade vi på ett koncept för att utveckla arena-upplevelsen för alla på plats. Då var mitt förslag att överföra studion till arenan, någonting för dem på plats att titta på och lyssna på innan match och i halvtid, för halvtidspausen har jag alltid tyckt varit så tråkig. Jag gick bara efter mig själv, vad vill jag ha? Jo, någon som verkligen är kompetent och erfaren och som kan fotboll. Då sa Welinder: Tom Prahl.
- Jag var inte så säker på att han skulle nappa men det tog bara någon dag så var han på tåget. Och nu säger Tom att han älskar det, det ger honom jättemycket att få prata fotboll och vara här i Malmö, han känner ju alla här.

Min tro var att Tom Prahl skulle vara svårare att få på det tåget…
- Ja, jag trodde det var en omöjlighet. Hans lite buttra uppsyn sådär, men när man lär känna honom så är han rolig, har en nyfikenhet att lära sig nya saker och oerhört vältalig.

Vad lär du dig som tränare från en så erfaren räv som Tom Prahl?
- All hans erfarenhet gör att jag slipper uppfinna alla hjul på nytt. Jag tror mycket på det här att ha mentorer när jag går in i en tränar-roll där jag är väldigt grön, jag har bara haft ett par uppdrag, trots jag sysslat med fotboll sedan jag var fem år ses jag som grön. Att få rådfråga Tom och andra erfarna trängare i vår organisation är ett privilegium. 
- Att ösa ur hans erfarenhetsbank på elitnivå är otroligt. Tom kan hjälpa mig med att jag lär mig från de misstag han gjort och jag får så oerhört mycket gratis. Att sen se en match med en så erfaren tränare som honom och höra honom under matchens gång analysera situationer och bolla idéer och tankar jag har, det måste vara unikt.

Vad har du för personliga mål för din tränarroll?
- Jag har varit tydlig mot Mats (Engqvist) och Per (Ågren) som är mina nuvarande chefer att jag vill vidare, jag vill utvecklas och en dag träna vårt A-lag. Om jag sedan någonstans känner att jag behöver ta det klivet i en annan förening så vill jag det, för det kan vara svårt att hela tiden ta nästa kliv i en så stor förening som MFF.
- Samtidigt så är min koordinators- och scoutingroll annorlunda för den påminner mer om en sportchefsroll. Där vill jag också lära mig mer, jag vet inte var jag hamnar men jag vill hela tiden utvecklas.
- Blir jag tränare på elitnivå så kommer jag ha nytta av mina erfarenheter som både? koordinator och scoutingansvarig, får jag en mer administrativ roll så kommer jag ha nytta av mina erfarenheter som tränare. 

Johan Åkesson2014-02-11 07:29:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten