Gamla Ullevi, 2024-05-13 19:10

IFK Göteborg - Malmö FF

Inför IFK Göteborg - Malmö FF  "Rydström får allt fundera ett par varv"

Inför IFK Göteborg - Malmö FF "Rydström får allt fundera ett par varv"

Vi såg senast på GU hur man väldigt lätt kan hamna i ett tillstånd där den ena parten krigar för allt vad tygen håller. Medan den andra sidan känner sig rätt så säker på att det här ordnar sig, bara vi fortsätter göra det vi är bra på... Precis det scenariot, är det vi får sätta vårt hopp till nu på måndag kl. 19:10 på ett sedan länge utsålt Gamla Ullevi. För om inte derbyförlusten är tändning nog, då borde en självgod Pontus Jansson och de 2000 högt skrålande Malmöfansen göra susen.



För är det något vi de sista 20 åren har fått nog av, så är det Malmö och deras självklara sätt att vinna titlar på, tjäna pengar som gräs i Europaspel och sist men inte minst, deras förkärlek till att sy de där guldstjärnorna på sina tröjor. 
De sitter till och med och broderar de där på kammaren flera år i förväg men då sys de på insidan av tröjorna. (OBS, sarkasm och ironi kan förekomma i nyss lagda mening.)



Blåvittfansen sjunger på i ur och skur (all heder till dessa) om att "Vi ska bli vad vi har varit och gulden ska bli ännu fler!" vilket ju såklart är en fin tanke och ambition.
Men då vi alla (om man rannsakar sig själv, så hittar man högst troligt ett sådant tillfälle), har varit snabba med att göra narr av ordförande Berklings uttalande om att vi ska om Malmö och det ska gå fort. (Löst citerat.)

Då kanske vi ska fundera över vad det är för signaler som vi som fans sänder till laget och indirekt även till Berkling.
Vad är det som skiljer oss ifrån Berklings förhastade uttalande om framtida segrar, när vi själva mässar ut precis samma budskap match efter match på läktaren?

Nu är jag varken rätt man eller supporter till att komma på någon ny briljant text till läktarsång men i mitt tycke, "En dag i Oktober" bör läggas i träda, fram tills dess att vi är på en ny nivå både som förening och lag.

Om vi inte gör det, så är det inkonsekvent både mot Berkling men än mer gällande att vi de facto har tagit bort Allsvenskans bästa sång, just med hänvisning till att vi inte längre är Mästarnas Mästare längre. (Malmö har inte bara gått om, de har rusat ifrån oss, tyvärr.)


Stå UPP
för staden Göteborg
Framåt kamrater ge allt ni har
Vårt LAG
vårt lag är änglarna
?Mästarnas mästare nummer ett
En sång som skapade ett tryck som ingen annan ramsa/sång har varit i närheten av. (Undantaget vid de tillfällen då växelsången på IFK GÖTEBORG bara växer sig starkare och starkare tills det är ren och skär aggression i kroppen på varenda individ på läktarna, gammal såväl som ung. Samt den oförglömliga Hjalmar Jonsson-avtackningen.)



Med det sagt så vänder vi blicken till det väsentliga, det vill säga vad som hänt på planen inför mötet samt vad som bör ske på måndag. (I det fall vi vill gå ifrån GU med känslan av värme och glädje i bröstet.)


De sista sju matcherna för båda lagen ger ett formtal på 36% för Blåvitt och hela 86% för Malmö. (Tar man med två matcher till, så är det imponerande 8 segrar på 9 matcher för Malmö.)

Bryter man sedan ner siffrorna, så ser man väldigt märkliga mönster, bland annat att vi dragit på oss  3.33 gula kort per hemmamatch medan motsvarande siffra för Malmö är 0.29.
På bortaplan däremot, då ligger Malmö på 1,75 gula per match och vi landar då istället på mer modesta 1.5.


Totalt sett har vi dragit på oss hela 19 gula kort mot Malmös 9 stycken. Än värre att vi har lyckats få två röda kort på dessa hemmamatcher.
Det tillsammans med två stycken straffar på hemmaplan för vår del, är sådant vi inte har råd med.



En annan intressant detalj är att vår förr så solida defensiv, numera inte är fullt så solid. Särskilt inte vid hemmamatcher. (Kort och straffar spelar såklart roll i det här.)
Vi släppte in mål ungefär var 48:e minut vid hemmamatcherna medan vi på bortaplan håller tätt i mer än en matchlängd innan målen faller, då mål vid var 126:e minut i snitt.


Vårt målsnitt gällande gjorda mål är 1 mål per match de senaste sju matcherna medan Malmö når upp till 2.8 på lika många spelade matcher.



Enligt spelbolag så har vi en vinstchans på 17% och Malmö ges 60% (sista procenten landar hos "krysset") men jag vill nog påstå, att här är spelbolagen helt snett på det.
Vi har snarare ett Malmö vilket borde ha ett favoritskap i trakterna av 85% och ett Blåvitt på en sisådär 5% och sista 10% på ett kryss.


Malmö som mot Elfsborg vilade flera av sina stjärnor på grund utav en Cupfinal som låg tätt inpå, startade så här vid förra matchen:

                   Botheim - Thelin
                  Nanasi                        
     Busanello - Peña – Rosengren - Ali
           Olsson - Jansson - Makolli
                          Friedrich


Men mot oss lär högst troligt Dahlin vara tillbaks i målet samt även Berg Johnsen och Stryger Larsen. 
Skulle heller inte förvåna om Sören Rieks får starta, då han har rutinen och utöver det, retar vansinne på den blåvita publiken bara genom sin blotta närvaro.

Sedan får det sägas vara extremt glädjande att se Anders Christiansen som fått börja göra lite minuter i matcherna.
För hur mycket man än som blåvit hatar honom, så värmer det ändå att se att han har tagit sig tillbaka till Allsvenskt spel.

Malmös "AC" har i många år varit den i särklass vassaste Allsvenske spelaren och när han är på den nivån, så är det en behållning att se på, oavsett hur mycket man själv bara vill att han ska tacklas sönder och samman av valfri blåvit spelare.





Hur Askou formerar sina mannar är inte helt lättläst, särskilt inte efter ett anfallsspel som gått fullständigt i stå i frånvaro av en renodlad så kallad nia.
Den i Blåvitt som bäst vet var målet ligger, är för stunden Paulus Abraham så denne lär starta matchen, det kan vi vara så gott som säkra på.

Arbnor Mucollis form har varit i en nedåtgående trend sedan åtminstone tre matcher tillbaka.

Det är tyvärr lite av det vi såg i höstas när all press låg hans och Santos axlar i att skapa ett anfallsspel för Blåvitt.
Det överarbetas situationer genom att ta felbeslut kring när det ska spelas enkelt kontra stanna upp, vänta in motståndare, snurrfinta honom och sedan ta en passning.




I den bästa av världar, så gifter sig Mucollis spelskicklighet med det Blåvitt vi nu har, med fler spelare som inte bara kan hantera bollen, utan även verkligen vill ha den och då inte sällan i fart och framför sig. (Tidigare upplagor av Blåvitt har till stor del lidit av alibi-spelande och passningar direkt på spelaren eller än värre, bakom spelaren som är på väg framåt i plan.)

Får Mucolli till den här avvägningen i att vara artist och lagspelare, så kan det mycket väl bli som Ola Larsson sagt vid flera intervjuer "Får vi bara snurr på saker, då finns det inga gränser för vart vi kan ta oss", sådan är även känslan kring det här.
Särskilt nu när vi har Allsvenskans mest spännande spelare i samma lag i form av Malick Yalcouyé .


Trolig uppställning för Blåvitt med Elis Bishesari mellan stolparna och ifrån höger till vänster följande spelare:


                 Sebastian Ohlsson  Gustav Svensson  Sebastian Hausner   Anders Trondsen
                                             
                                                            Andreas Pyndt
                              

                                                Malick Yalcouyé                           Kolbeinn Thordarson


                              Thomas Santos         Oscar Pettersson     Paulus Abraham




Viss reservation för att det lika gärna kan bli Carlén in på mittback, Hausner in som högerback, Sebastian Ohlsson på högerflanken och Santos som 9a.
Även Mucolli kan ta sig in i den här startelvan.
Så med det sagt, Rydström får allt fundera ett par varv, om han vill gissa hur Blåvitt kommer att ställa upp på måndag.


Som ett sista medskick, så glädjer det mig att vi får Al-Hakim till domare på måndag. För även om han kan göra misstag, så erkänner han de och det hedrar honom.
Därtill är han inte lika sugen på att vifta med kort samt kan även prata med spelarna på ett avslappnat sätt.
Jag vill påstå att han numera utan tvekan, är topp tre av domarna i Sverige. Hatten av till dig Al-Hakim!




Plats Gamla Ullevi
När: Måndag 13/5 kl. 19:10 (Kom i god tid, lär vara ett stort säkerhetspådrag kring matchen.)
Domare Mohammed Al-Hakim
Matchen sänds på TV4 Play samt Difcovery plus.
 

Fredrik Ekdahl2024-05-12 17:40:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg