Allsvensk epilog på Stora Valla

Allsvensk epilog på Stora Valla

Det har sagts förut, och det tål att upprepas. Att Degerfors, detta samhälle i östra Värmland, med ca 7000 invånare med jämna mellanrum kvalificerar sig för spel i Allsvenskan är egentligen osannolikt men likväl är det ett faktum.

Med tre veckor kvar till första advent avslutas årets Allsvenska med en direkt final mellan Malmö FF och Elfsborg. Boråslaget lyckades inte ta vara på den matchboll de hade inför förra omgången. Degerfors, med ledning två gånger under matchen, förstörde det som kunde ha blivit en riktig guldfest på hemmaplan genom att till sist nå oavgjort, och än en gång tappade vi ledningen på övertid. En poäng på Borås Arena är mer än godkänt men när Mjällby föll mot BP så räckte inte poängen till att få behålla hoppet om fortsatt spel i Allsvenskan till sista omgången. Degerfors och Varberg spelar i Superettan nästa säsong och vi välkomnar Västerås och GAIS till Allsvenskan. Tjejallsvenskan ska också kora sina mästarinnor denna sista omgång, och där är det tre lag som redan på lördag fortfarande har chans till guldmedaljer. Hammarby ligger bäst till och det aviseras att fler än 6000 grönvita supportrar följer med laget till Norrköping för att stötta.

Superettan blir nästa anhalt för våra röd-vita hjältar och vi är fortfarande en del av den svenska fotbollseliten. I Superettans maratontabell placerar sig Degerfors på fjärde plats med 15 säsonger, 450 matcher och 619 poäng. Öster, Eskilstuna och J-södra toppar tabellen och medan Öster har möjlighet att nu knipa kvalplatsen till Allsvenskan kämpar de båda andra för fortsatt existens. I den tabell som visar statistik för Svensk Fotbolls näst högsta serie mellan 1928/29 – 2022 finner vi Degerfors på nionde plats med 42 säsonger och i den tabellen är det endast nio lag av 247 som har fler säsonger.

Söndagens match mot Mjällby avrundar denna senaste allsvenska sejour. Det blev tre säsonger denna gång, fem säsonger vid senaste tillfället. Två gånger räddade vi kontraktet i sista matchen, i år var degraderingen klar efter näst sista. Det har sagts förut, och det tål att upprepas. Att Degerfors, detta samhälle i östra Värmland, med ca 7000 invånare med jämna mellanrum kvalificerar sig för spel i Allsvenskan är egentligen osannolikt men likväl ett faktum. När vi nu summerar tre allsvenska säsonger är det värt att notera att vi har tagit poäng mot samtliga lag som vi har mött.
Mjällby är ett lag som vi har haft det besvärligt mot. En enda poäng på fem försök hittills under de tre senaste åren och 1-7 i målskillnad. Jag hoppas att det nu på söndag blir folkvandring till Stora Valla för att hylla laget, tränarna och alla andra som lägger ner ett fantastiskt arbete för Degerfors IF, denna fina idrottsförening som har supportrar runt om i hela Sverige och långt utanför landets gränser. Sen vänder vi blickarna mot Superettan 2024 där vi med spänning ser framåt hur det blir med tränare och organisation runt laget, hur en blivande spelartrupp ser ut samt vilka spelare som lämnar och vilka som kommer till.

Degerfors IF fortsätter att engagera och beröra.

Håkan Hansson 2023-11-11 10:31:00
Author

Fler artiklar om Degerfors