Allsvenska klubbarna om tryggheten på arenorna inför slutspurten

Allsvenska klubbarna om tryggheten på arenorna inför slutspurten

Allsvenska slutspurten stundar och säkerhetsläget i Sverige är höjt. Väskförbud infördes i veckan på samtliga Allsvenska arenor. SvenskaFans pratade med storklubbarnas säkerhetsansvariga för att se vad dom gör för att supportrar ska känna sig trygga på arenorna.

Tidigare i veckan meddelade polismyndigheten i Sverige att ett förbud mot väskor på ”större evenemang” träder i kraft med omedelbar verkan. Har man inte redan, som arrangör, fått tillstånd för ett evenemang blir man tvungen att neka människor med väska i dörren. Detta gäller oavsett storlek och transparens på material. Ett av de evenemang som påverkas är fotbollsmatcher. 

Förbudet mot väskor är en direkt konsekvens av den höjda terrornivån i Sverige. Den 17 augusti gick vi från en 3:a till en 4:a på femgradig skala.

SvenskaFans frågade några av klubbarna i Allsvenskan om hur de ser på väskförbudet.  Framförallt frågade vi vad de gör för att supportrar ska känna sig trygga under den Allsvenskan slutspurten när de besöker arenor runt om i landet.

Hur hanterar ni förbudet mot alla typer av väskor/påsar etc – blir detta problematiskt för er eller är det positivt? 

Jonas Arlmark, säkerhetschef IFK Göteborg
– Vi har redan fått tillstånd och villkoren för vår nästa match så den påverkas inte direkt av förändringarna. Vi har en tät och positiv samverkan med polismyndigheten och respekterar och följer de förutsättningar polismyndigheten villkorar i tillståndet. Förutsättningarna vad som menas med ett totalförbud mot väskor behöver definieras bättre innan jag kan bedöma dess konsekvenser.


Jonas Arlmark, IFK Göteborg

Mats Jonsson, säkerhet och Evenemang Djurgårdens IF
– Då vi fått vårt Bevis om anmälan inför helgens match så kommer det väskförbud som informerades om idag inte tillämpas vid kommande hemmamatch mot IK Sirius, vilket är i linje med vad Polisen kommunicerat. Däremot har vi som arrangör sedan tidigare ett generellt väskförbud för väskor större än 40x40x20 cm som infördes för att öka tryggheten och säkerheten från det att vi fick en terrorhotnivå på en 4:a. Detta väskförbud gäller därför fortsättningsvis oförändrat inför kommande hemmamatch, men det är alltså inte tal om något totalt väskförbud det handlar om.

– Framöver får vi se vad som händer och om detta är något som kommer att leva kvar till dess vi startar upp säsongen igen under nästa år. Utifrån det får vi sedan vidta de åtgärder som krävs för att efterleva myndigheternas direktiv och villkor.

Henrik Koch, säkerhetsansvarig AIK 
– Vi har inte fått något tillstånd men har under hösten haft ett tält som garderob att lämna in väskor i. Självklart blir det et mer jobb. Men är detta svaret på att vi inte ska få en terrorhandling på Friends är det ett billigt jobb.


Erik Grundtman, säkerhetschef IFK Norrköping
– Det är klart att det är trist med den här utvecklingen, men det kommer ju inte som en blixt från klar himmel. När terrorhotnivån höjdes väntade vi oss förtydliganden eller direktiv, och nu kom det.


Erik Grundtman, IFK Norrköping


Kommer ni kunna erbjuda förvaring för de som har med sig väskor?
Jonas Arlmark, säkerhetschef IFK Göteborg
– Nej. 

Mats Jonsson, säkerhet och Evenemang Djurgårdens IF
– Har man en väska som inte uppfyller kravet om max 40x40x20, eller om man för den delen har med sig något annat som man inte får ta med in på arenan, som exempelvis hjälmar eller paraplyer, så finns en gratis effektförvaring i närheten av Tele2 Arena. Lämnar man in en väska i effektförvaringen så kommer den fortfarande att gås igenom för att säkerställa att det inte finns något farligt i den. Det är så det ser ut i nuläget, men vi vet inte vad vi har att förhålla oss till i början av 2024.


Mats Jonsson, Djurgårdens IF

Henrik Koch, säkerhetsansvarig AIK
– 

Erik Grundtman, säkerhetschef IFK Norrköping
– Vi har förståelse för att polismyndighetens inriktning och mål, men självklart kommer det skapa en del huvudbry för oss. Vi måste helt klart bygga en annan organisation framöver. Vi vill ju kunna erbjuda väskförvaring (det har vi haft sedan länge), men så som kraven kommer se ut måste vi hitta en helt annan lösning, eftersom villkoren förändras.


Väskförbudet sker som en konsekvens av det förhöjda säkerhetsläget. Vad gör ni för att supportrarna ska känna sig trygga när de går på slutomgångarna av Allsvenskan i år?

Jonas Arlmark, säkerhetschef IFK Göteborg
– Vi känner oss trygga i vårt säkerhetsarbete och har under en längre tid lagt fokus på att öka säkerheten kring våra evenemang. Eftersom vi prioriterar säkerheten för vår personal, gäster och supportrar jobbar vi sedan en tid tillbaka med väskförbud för väskor större än 40x40x20 och med att genomsöka övriga väskor. Vi visiterar numer i samtliga entréer och tillåter inte heller att man tar med paraplyer eller cykelbatterier in på arenan. Vi har vidtagit ytterligare några åtgärder men det arbetet vill jag inte gå in i detalj på.

Mats Jonsson, säkerhet och Evenemang Djurgårdens IF
– Det har införts en stor mängd olika säkerhetsförhöjande åtgärder som kanske inte alltid syns för gemene man, och heller inte ska det. Vi arbetar alltid efter att göra vad vi kan för att erbjuda en trygg upplevelse i samband med fotbollsarrangemang och vidtar därför en mängd åtgärder för att uppnå detta. Exakt vad vi gör eller inte, är inget som jag av naturliga orsaker går närmare in på, men ökad bemanning, och ökad utbildningsnivå är några exempel på åtgärder som vidtas och vidtagits och som kan nämnas. Vi kommer hela tiden, precis som alltid gjorts, att utveckla både oss själva och vår personal i vår strävan att arbeta seriöst med trygghets- och säkerhetsarbetet.  

Henrik Koch, säkerhetsansvarig AIK 
– Vi har jobbat med dessa frågor under en längre tid. Att Sverige gick över till en 4 har bara varit en bekräftelse på vad vi börjat jobba med. Som mycket annat i säkerhetsarbetet vill vi inte gå in på vad vi gör men det vi gör gör vi för att alla ska känna en trygghet i att vara på Friends. Vilket de allra flesta gör, högt resultat i undersökningar efter matcherna.


Henrik Koch, AIK

Erik Grundtman, säkerhetschef IFK Norrköping
– Det ska bli intressant till helgen att se hur det landar bland publiken, för det är inte alla som har förståelse eller uppskattar beslutet. Min reflektion är i första hand riktad mot framtiden. Mycket pekar ju på en fortsatt negativ utveckling. Risken är ju att det innebär fler förändringar, andra krav och nya händelser att förhålla sig till.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-11-03 11:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans