Allsvenskan enligt fansen: ”Vad för klubb vill de vara?”

Allsvenskan enligt fansen: ”Vad för klubb vill de vara?”

Adrian Pihl Spahiu och Lucas Werdelin gästar veckans panel där de ger sin syn på aktuella frågor som berör allsvenskan.

Till helgen spelas den åttonde omgången av årets upplaga av allsvenskan – vilket även är den sista innan EM-uppehållet tar vid. I och med det har en fjärdedel av serien avklarats och det börjar gå att urskilja vilket skikt av tabellen klubbarna kommer röra sig kring.

I veckans panel ska vi gå närmare in på BK Häcken och det faktum att Andreas Alm kommer lämna föreningen. Vi ska även gå på djupet kring IFK Göteborg och deras slätstrukna inledning på säsongen samt en eventuell rekordförsäljning för Hammarby.

Veckans panel består av:
Adrian Pihl Spahiu, IFK Göteborg-redaktionen
Lucas Werdelin, BK Häcken-redaktionen

***

Efter Häckens trubbiga start på säsongen står det nu klart att Andreas Alm kommer lämna klubben till sommaren. Anser du att det är rätt eller fel beslut? Och vem tycker du bör ersätta honom?


Adrian: Tycker väl egentligen inte så mycket om tränarfrågan i Häcken. Deras problem är snarare en identitetsfråga. Vad för klubb vill de vara? De har ju byggt mycket av sina framgångar på att vara en klubb med väldigt bra talangutveckling. Deras goda ekonomi bygger ju i grund och botten på två saker. Att de utvecklat och sålt spelare dyrt (Kim Källström och Tobias Hysén för att ta två exempel) och överskottet från ungdomsturneringen Gothia Cup. De senaste åren har föreningen frångått den linjen och försökt satsa, bli en toppklubb i allsvenskan. Är det realistiskt? Visst, de får ett bra överskott från Gothia Cup, men i övrigt har man ju inte riktigt storklubbskostym. Det har dykt upp en Häcken-halsduk här eller där, men överlag är det ju fortfarande tydligt att de tre Göteborgslagen är Blåvitt, Gais och Örgryte.

Det samma gäller resultaten. Många vill gärna måla upp Häcken som en guldkandidat, men de har snittat en sjätteplats under 2010-talet och egentligen bara utmanat i den allsvenska toppen en gång (2012). Visst, de tog en tredjeplats förra året, men de slogs ju inte om guld, precis som Blåvitt inte slogs om guld 2014 trots en andraplats.

Tittar vi på truppen ställer de upp med spelare som Faltsetas och Jeremejeff. Stabila allsvenska spelare förvisso, men samtidigt spelare som kom till Häcken efter att ha dumpats av andra klubbar med guldambitioner. Jag tror att laget kommer undan med mycket just för att det inte är en storklubb och granskas inte lika hårt i sömmarna som en storklubb görs. Annars hade man nog synat Häckens svaga lagbygge tidigare.

Vad gäller ny tränare så är nog Jens Gustavsson ett bra namn för Häcken. Hans resultat i Norrköping ligger bra i linje med de rötter Häcken behöver hitta tillbaka till. Utveckla talanger. Hänga på bakom toppen och utmana var tredje eller fjärde säsong.

Lucas: Ja, det anser jag var det rätta beslutet. Vi behöver en ny röst och ett nytt, mer aktivt, ledarskap. Jag hoppas och tror att Jens Gustafsson blir den som kan komma in med de egenskaperna och ta laget till en okej säsong i år. Vad jag har hört så är han både bra och tydlig i sitt ledarskap men även erkänt skicklig på att ta fram unga talanger och sälja de vidare – vilket är ett av Martin Ericssons uttalade huvudmål när han tillträde rollen som huvudansvarig sportchef. 

IFK Göteborg fortsätter kryssa sig fram och har förtvivlat svårt för att leva upp till de högt ställda förväntningarna. Vad behöver göras för att man ska börja vinna matcher?

Adrian:
Först och främst måste man nog förstå att det inte finns någon ”quick fix” för att få ordning på skutan. Om inte hela skeppet redan har seglat vid det här laget. Laget är så pass långt bakom nu att säsongen troligtvis slutar i ingenmansland, en grov missräkning så klart. Hela föreningen måste titta sig själva i spegeln och fundera vad man har för plan. Det är någonstans väldigt talande att när Roland Nilsson anställdes förra hösten så pratade både han och föreningen om att försätta det långsiktiga arbetet, och Roland nämnde hur han ser fram emot att vara mer delaktig i att utveckla unga spelare än han kunde vara i förbundet. Sedan värvar man in en väldigt etablerad och meriterad trupp och säger till Roland att ”Vi måste vara i topplag NU. Direkt.”

Föreningen säger A men gör B. 

Men i grund och botten ser jag det som viktigast att Blåvitt hittar en röd tråd igen. Binder ihop akademin och U-lagen med A-lagsverksamheten igen. Får ordning på sin scouting så man slutar lägga miljonbelopp på spelare man släpper gratis inom ett år. Får ordning på den ekonomiska kostymen. Det har ju varit en följetong ända sedan laget flyttade in på Gamla Ullevi tyvärr. Det är tydligt att reklam och sponsorintäkter står för klubbarnas största intäkter i dag (om man inte går till Europagruppspel då) och på Gamla Ullevi får inte klubbarna sälja sina egna reklamplatser, det finns väldigt få sponsorsloger och av de som finns vill jag minnas att det är kommunen (via arenabolaget) som säljer flera av dem. Göteborgsklubbarna är ju väldigt bakbundna av att spela på en arena som är ljusår bakom övriga storstäders fotbollsarenor. Medan övriga storstadslag ökar och ökar sin omsättning trampar Göteborgslagen vatten.

Lucas: Frågan är om förväntningarna verkligen var så högt ställda? I mediatipset tippades de som åtta har jag för mig. Jag själv tippade dem som elva och det är även där de ligger just nu. Det är väl klart att de som klubb vill ligga högre upp i tabellen, men jag är tveksam till om man har spelarmaterialet för det. Tolinsson, Sigthorsson, Erlingmark, Yakob, Bjärsmyr med flera är inga allsvenska toppspelare, enligt mig. 

En spelare som varit ett positivt utropstecken under säsongsinledningen är Akinkunmi Amoo och Hammarby uppges ha fått ett bud man tackat nej till värt över 40 miljoner kronor. När anser du att det är läge att släppa honom och till vilken prislapp?

Adrian:
Min erfarenhet som Blåvitt-supporter är ju att man behöver smida medan järnet är hett. Vi trodde ju att vi skulle få 40 till 50 miljoner för Alhassan Yusuf efter hans succé 2019, men i dag två år senare så ska vi nog vara glada om vi får ens 20 för en ung spelare som verkar ha stagnerat i sin utveckling. Men det är ju i slutändan en balansgång. Fotboll går ut på att vinna och det är svårt att vinna när man säljer spelare så fort de lyckas. Hammarby har varit väldigt duktiga i flera år på att sälja spelare dyrt, kanske just för att man sålt många spelare snabbt. Odilon gjorde ett tiotal matcher innan han lämnade, Neto Borges fick nästan ihop en säsong. Bra för kassan, mindre bra för kontinuiteten. Samtidigt ska sägas att om jag tolkar Hammarbys tidigare resultatrapporter rätt så behöver Hammarby göra en storförsäljning för att inte backa stort på driften nu när man spelar utan publik.

Lucas: Det beror helt på, det är ju så många parametrar som spelar in. Klubben är väl inte känd för att ha en jättebra ekonomi så om det nu stämmer att de tackat nej till ett bud på 40 miljoner kronor så är jag lite förvånad. Odilon sålde man ganska omgående när man fick ett bud, om jag minns rätt. Nu verkar man gå på en mer våghalsig taktik med Amoo, sedan får framtiden utvisa om det var ett kyligt eller dumdristigt beslut.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-05-21 15:00:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll