Allsvenskan enligt Walter #27: Slaget om Småland

Allsvenskan enligt Walter #27: Slaget om Småland

Vid sidan om den allsvenska topp- och bottenstriden är kampen om vilket lag som är bäst i Småland både underhållande och just nu mest intressant. För visst blir det väl så att IF Elfsborg säkrar SM-guldet redan i sista hemmamatchen mot Degerfors IF? Och visst behöver väl inte IFK Göteborg och AIK oroa sig... eller?

Smålandslagen
Inför säsongen tippade jag IFK Värnamo som allsvensk slutsexa, och Kalmar FF som åtta. Även om jag ansåg att jag hade goda skäl för det, hade jag nog knappt kunnat ana att jag – vad det verkar – till och med skulle underskatta de båda Smålandslagen. Särskilt överraskande är det dock inte, de höstframgångar som Värnamo och Kalmar har kunnat visa upp. Det rör sig om i grunden två mycket kompetenta spelartrupper, och om ledare som under säsongen har visat sig vara just så där skickliga och talangfulla som det spekulerats om.

För Kalmars del kan säsongen fortfarande sluta med fjärdeplats, och vinner laget de tre återstående matcherna tangerar Henrik Jensen poängskörden från föregående år, då ett Kalmar med supertränare Rydström gjorde en av de bästa säsongerna någonsin. Det är givetvis otroligt starkt. Det är inte bara att Kalmar har lyckats vinna mot samtliga tre topplag under den senaste tiden – även andra omständigheter sticker ut. Som exempel kan nämnas att laget – som under sommaren tappade sin stora (dock vid tillfället svala) målskytt Rajovic – i tre av sina fyra senaste bortamatcher har gjort tre mål i första halvleken. Det har dessutom skett mot desperata IF Brommapojkarna och Degerfors IF samt guldjagande IF Elfsborg.

I Värnamo lär sannolikt Kim Hellberg inte arbeta särskilt länge till. Med tanke på truppsammansättningen finns det dock inte några direkta skäl till oro. Även om Värnamo förlorar någon eller några ur årets startelva är jag övertygad om att truppen kommer att vara mycket slagfärdig även inför 2024 års säsong. Ekonomin är stark, och en nya arena är dessutom på gång. En övergripande mycket god känsla i skogen!

I förhållande till detta så måste nog småländsk fotboll anses må förhållandevis bra för tillfället. Visst, Jönköping Södra IF haltar i botten av Superettan efter ett misslyckat spanskt projekt och ganska mycket oordning i klubben. Däremot finns en liten möjlighet att Östers IF gör kollegorna från Kalmar och Värnamo sällskap i Allsvenskan nästa år. Innan dess väntar dock omgång 28 av Allsvenskan 2023. Kalmar tar emot Värnamo på Guldfågeln Arena, och utöver den givna dramaturgin som råder kring topplagens matcher, så vågar jag nog lova att det kommer vara en av kommande omgångs absoluta höjdarmatcher - och något som ni kanske inte borde missa?

Thelin eller Rydström, IF Elfsborg eller Malmö FF?
Jag har inte helt räknat bort BK Häcken i den allsvenska toppstriden, men visst är det självklart så att det i första hand kommer att bli en fråga om Elfsborg eller Malmö. Det verkar som att de flesta har hållit, och fortfarande håller, Malmö som den självklara favoriten. Kanske handlar det om hemmaplansfördelen i den sista omgången, eller om det lite slöa Elfsborg som vi stundtals har bevittnat under hösten.

I ett samtal med en (civil) kollega för några veckor sedan blev denne direkt överraskad när jag påstod att Elfsborg kommer att ha avgjort Allsvenskan redan innan den sista matchen. Jag vet inte riktigt om jag själv trodde på det, eller om jag gör det nu – men trots Malmös (i vart fall resultatmässiga) styrkedemonstration mot Varbergs BoIS kan jag faktiskt se framför mig en sådan utveckling. Jag har stort förtroende för att Elfsborg har mycket goda chanser att vinna mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi, och jag har lika stark känsla för att IFK Norrköping på bortaplan faktiskt kan vara en riktigt, riktigt tuff uppgift för Malmö. En Malmöförlust i Norrköping skulle därmed kunna innebära att Degerfors MÅSTE ta poäng borta mot Elfsborg, för att Malmös guldhopp ska leva.

Det känns nästan onödigt att spekulera, när avgörandet är så pass nära. En rolig iakttagelse är dock att statistiken från omgång 27 cementerar de tankar om ett allsvenskt kulturkrig som vi har diskuterat under hela säsongen. Jimmy Thelins sätt att tänka fotboll vs. Henrik Rydströms filosofi. När Malmö krossade Varberg med 5–0 ägde laget bollen 70 procent av matchtiden. När Elfsborg krossade AIK med 3–0 ägde laget bollen 35 procent av matchtiden. Jag blir inte riktigt klok på vad jag tycker om hur fotboll egentligen ska spelas.

Veckans…

Fullträff: Wessam Abou Ali. Utan tvekan höstens spelare, särskilt om man beaktar den inverkan han har haft på sitt lag och den skillnad han har gjort. Sirius spelar allsvensk fotboll även år 2024, och det hade definitivt inte varit klart så här tidigt om inte den 24-årige dansken hade värvats in under sommaren. Är det en Rajovic-resa som vi bevittnar? Hull City nästa?

Besvikelse: IFK Göteborg och AIK. Supportrarna till storklubbarna måste uppleva att världens största och mest envisa plåster håller på att rivas av. Det spelar liksom inte någon roll om formen toppas, segrar tas och ljumma vindar börjar blåsa – det är ändå alltid enbart några få poäng ner till kvalstrecket. I ärlighetens namn var både Göteborg och AIK ganska så svaga i omgång 27. Det kommer sannolikt att ordna upp sig ändå, men det är sannerligen inte tid för att pusta ut och börja tänka på framtiden – inte riktigt än.
 

Walter Duhs2023-10-24 17:30:00

Fler artiklar om SvenskaFans