Allsvenskan enligt Walter #6: En galen veckoomgång och två klubbars överlägsenhet

Allsvenskan enligt Walter #6: En galen veckoomgång och två klubbars överlägsenhet

De matcher som spelades under onsdagen och torsdagen var av det märkligare slaget. Det står dock klart att två saker numera känns givna; Malmö FF och BK Häcken är en etablerad titelutmanarduo och Stockholmslagen (IF Brommapojkarna exkluderat) är helt under isen.

Galenskap
Omgång 6 av Allsvenskan år 2023 var sannolikt en av de galnaste och konstigaste omgångar som jag har upplevt. Under omgångens åtta matcher gjordes 31 mål, dvs. ett snitt på nästan fyra mål per match – trots att sammanlagt sex lag helt misslyckades att göra mål. Det var en i sanning himmel-eller-helvete-omgång för de flesta supportrar, och även om jag givetvis inte tar ställning så smakade 95 Fantasy-poäng ganska så gott. 

Målrika fotbollsmatcher är som utgångspunkt positiva och bidrar till Allsvenskans attraktionskraft. Det framstår dock som viktigt att en serie inte får en allt för plojig känsla, ni vet likt vissa länder med enormt stora klasskillnader mellan lagen där det inte sällan är fråga om tvåsiffriga vinstmarginaler. Inom svensk fotboll vill vi helt enkelt ha det lite sådär lagom.

Det var inte bara antalet mål som väckte uppseende. Matchernas dramaturgi avvek på många sätt från vad vi är vana vid. Hur kunde ett till synes överlägset Kalmar FF tappa en 2–0-ledning i paus hemma mot Sirius och släppa in ett kvitteringsmål när bara två sekunder återstod av matchen? Är det ens möjligt för ett Haglund-och-Olsson-lett Halmstad BK att släppa in sex mål på en halvlek? Hur kan det komma sig att IFK Göteborg gör ett mål på fem matcher, och sex mål på en match? Är Malmö FF så fruktansvärt bra att Varbergs BoIS – på hemmaplan – ska släppa in tre mål under de inledande tio minuterna? Hur kan Hammarby IF äga bollen 70 procent av matchtiden och ändå vara så långt ifrån att vinna mot IFK Norrköping?

Det finns ingen poäng med att fortsätta ställa frågor – även om omgången föranledde väsentligt fler än de jag ovan redovisat. Jag blir nämligen nästan galen på onsdagens och torsdagens matcher, eftersom jag i princip helt saknar svar.

Hursomhelst, det är härligt att det vispas om i grytan – och det svänger verkligen om svensk fotboll. Vi får dock se till att vi inte förlorar all form av förutsebarhet, och att Allsvenskan till sist framstår som något av en pajasliga. Om jag får önska mig något, så ser jag därför gärna att nästa omgång enbart levererar en variation av resultaten 0–0, 1–0, 1–1 och 2–1. För säkerhets skull ska jag därför byta in fem försvarare i mitt Fantasy-lag.

Tvåkejsarslaget
För de allra flesta – möjligtvis förutom ett gäng inbitna Djurgårdensupportrar – står det nog redan klart att Allsvenskan 2023 är ett slagfält främst avsett för Malmö FF och BK Häcken. Sett till förutsättningarna inför säsongen är detta givetvis inte någon överraskning. Visst har Henrik Rydström snabbt förmått implementera sin spelfilosofi, men med tanke på den trupp (i stora delar skadefri) som han förfogar över är det knappast oväntat. BK Häcken är fortsatt Sveriges bästa fotbollslag, och vändningen hemma på Bravida Arena mot Djurgårdens IF var mäktig. Det är lätt att bli lite för entusiastisk, men visst kan detta bli en historisk säsong – alla ingredienser finns där. 

1990 infördes trepoängssystemet i Allsvenskan. Antalet lag i serien har varierat, och från och med 2008 spelar 16 lag allsvensk fotboll varje säsong. Rekordet för antalet inspelade poäng delas mellan Malmö FF (2010) och AIK (2018); 67. Det är inte orimligt att hävda att både Malmö FF och BK Häcken, under årets säsong, definitivt har truppmässiga förutsättningar för att på allvar utmana om detta rekord. Lägg till att kampen de två klubbarna emellan i sig mycket väl kan bidra till sådana höga höjder. Jämför Premier League och de senaste årens dueller mellan Liverpool och Manchester City. Det är svårt att ta in att Liverpool under säsongen 2018/2019 samlade ihop näst mest poäng i Premier League genom tiderna, men att klubben ändå inte lyckades vinna ligan det året. Det fanns nämligen ett lag som var lite, lite bättre.

Kanske kan Allsvenskan 2023 utvecklas till att likna det tvåkejsarslag som stod i England för några år sedan. Just idag är det ju nämligen otänkbart att Malmö överhuvudtaget kommer tappa något poäng, och det är lika svårt att förstå att Häcken faktiskt förlorade sin hemmamatch mot Kalmar FF. Å andra sidan, Hammarby IF vann de fem första matcherna under Allsvenskan 2022, men var till slut nära att förlora sin medalj- och Europaplats i de avslutande omgångarna. Den som lever får helt enkelt se.

Stockholm
Det är bara några dagar sedan jag på denna plats tvunget kunde konstatera att fotbollsvåren i Stockholm är iskall. Särskilt idag har många gjort sig lustiga över den omständigheten. Det är inte oväntat att ett stort antal fotbollsföljare passar på att framhålla IF Brommapojkarnas nuvarande tabellplacering som bästa Stockholmslag. Eftersom jag redan sedan tidigare delat med mig om iakttagelser angående huvudstadsförfallet, så tänker jag att jag lika gärna kan fortsätta.

Hammarby IF, Djurgårdens IF och AIK har tillsammans alltså endast lyckats vinna fem av de 18 matcher som hittills spelats (ett derby). De har sammanlagt lika många poäng som Malmö FF. Dessutom har de totalt gjort lika många mål som BK Häcken. Om Mileta Rajovic – ni vet den där Division 2-dansken – hade satt sitt friläge i premiären borta mot Malmö FF hade han hittills gjort dubbelt så många mål som hela AIK, med sin egen superdansk, mäktat med. Inte någon spelare i dessa tre lag har förmått fler än en assist efter sex spelade matcher och enbart två (Hampus Findell och Viktor Djukanovic) har lyckats gör fler än ett mål.

Tiden försvinner onekligen snabbt för Stockholmsklubbarna. De två närmsta matcherna kommer att vara av yttersta vikt. För Djurgårdens del väntar först Kalmar FF, och därefter derbyt mot Hammarby. Hammarby laddar i sin tur upp inför derbyt med hemmamatchen mot Mjällby AIF. Fyra poäng känns som ett måste för båda dessa klubbar. Vad gäller AIK är framtiden än mer oviss. Just nu är det inte omöjligt att tänka sig att laget går helt lottlöst från matcherna mot omöjliga (?) Malmö och pånyttfödda (?) IFK Göteborg. Om så är fallet så vet nog ingen vad som väntar därefter. Å andra sidan, när det gäller AIK så har det många gånger visat sig stämma att draken faktiskt lyfter i motvind.

Brommapojkarna bör hyllas, så det gör jag nu. Endast 21 poäng kvar till säkrat kontrakt. Bra jobbat!

Omgångens…

Fullträff: Sebastian Nanasi. Tre mål och en assist mot Varbergs BoIS. Att Nanasi hade mycket fotboll i sig såg vi inte minst i höstas, när han spottade in poäng för Kalmar FF. I allt stjärnmyller som omgärdar Malmö FF tänkte vi nog att han skulle glömmas bort, men icke. Nanasi förtjänar definitivt en startplats i hemmamatchen mot AIK.

Besvikelse: IFK Värnamo. Det var i år som det skulle spetsas till. Massor med pengar investerade i Gustav Engvall, en inspelad och implementerad Ajdin Zeljkovic och mycket tidigare outnyttjad förmåga i Albion Ademi och Simon Thern. Det har dock inte lyft alls ännu, och faktum är att de sex hittills inspelade poängen hade kunnat vara ännu färre om inte Marcus Berg hade självmålat på övertid i premiären. Det är absolut inte fråga om någon katastrof – Värnamo ska givetvis i första hand sikta på att klara ett nytt kontrakt, och har fortsatt alla förutsättningar för det. Många, inräknat även mig, hade nog ändå trott på lite mer.
 

Walter Duhs2023-05-05 17:30:00

Fler artiklar om SvenskaFans