Allsvenskan enligt Walter #9: Frågan om bollen var över linjen, igen

Allsvenskan enligt Walter #9: Frågan om bollen var över linjen, igen

Så fort något uppseendeväckande inträffar, reagerar den svenska fotbollsdebatten snabbt och kraftfullt - var bollen verkligen över linjen? Om en vecka är det glömt, och risken är att vi inte heller inför nästa säsong har infört mållinjesteknologi i Allsvenskan. Detta vore ett enormt misstag. Dessutom, vem kan stoppa BK Häckens assistkungar?

Toppmöte av toppklass
Ja, herregud vilken trevlig match Malmö FF och BK Häcken bjöd på. I samtliga avseenden – teknik, intensitet och spänning – var det verkligen fråga om toppkvalitet. Det är enkelt att plocka ut godbitar ur höjdpunktspaketet, men visst sticker samarbetet mellan Romeo, Rygaard och Traoré vid Häckens 2–1 mål ut?

Diskussionen om bollen verkligen var inne – dvs. om Malmö faktiskt kvitterade – är redan nu ganska tröttsam, och eftersom den inte heller ger några svar vore det sannolikt lämpligast att bara släppa och gå vidare. Jag antar att samtliga som sett reprisbilderna rulla ett antal gånger fortfarande inte kan ha någon direkt uppfattning.

De senaste dagarna har kraven på mållinjesteknologi åter aktualiserats. Det kändes ganska givet med tanke på vad som inträffade, men om det är något som irriterar mig så är det att vi alltid pratar om förhållanden som detta endast efter att något har inträffat, och att det sedan helt glöms bort. Så kommer det sannolikt att bli också i detta fallet. Följande förtjänar därför att nämnas.

I september förra året slutade mötet i omgång 23 av Allsvenskan 2022 mellan IFK Norrköping och Kalmar FF 2–2. Matchen var knappast i sig särskilt rafflande, om det inte vore för att Kalmar faktiskt lyckades göra tre mål. Domare Kristoffer Karlsson, som av ett sammanträffande också dömde Johan Hammars självmål i söndags, valde dock att bortse från detta. Det misstaget var uppenbart, men jag är orättvis om jag påstår att Karlsson självklart misstog sig även vad gällde Malmös kvitteringsmål. Dels är det omöjligt att ens med reprisbilderna avgöra om bollen var inne eller inte och dels så står det klart att det var den assisterande domaren som lämnade den avgörande informationen till Karlsson. Det man kan ifrågasätta är bl.a. den assisterande domarens position till vänster om hörnflaggan, dvs. mellan hörnet och mittlinjen. Den var i och för sig säkert korrekt ur ett teoretiskt perspektiv, men måste inte stolpen i vart fall delvis ha skymt sikten för domaren som var placerad ungefär 30 meter från bollen?

Alldeles oavsett detta. Det är min bestämda uppfattning att det givetvis aldrig kan dömas mål om det inte med säkerhet kan fastställas att bollen är över mållinjen. Det måste vara fråga om mycket höga beviskrav. Det är möjligt att den assisterande domaren med tillräcklig säkerhet kan fastslå att Malmö gjorde 2–2, men visst känns det fortfarande ganska tveksamt. Det jag skrev efter omgång 23 i Allsvenskan 2022 är sammantaget alltjämt högst relevant; den person – inom svensk fotboll – som motsätter sig införandet av mållinjesteknologi, sannolikt då av kostnadsskäl, måste hädanefter presentera en ekonomisk kalkyl för mig som visar att en sådan reform är uppenbart orimlig. Om det inte är möjligt, så förutsätter jag att systemet är på plats senast i slutet av mars 2024.

Assistkungarna
Inledningsvis under säsongen hördes vissa tveksamheter kring Mikkel Rygaards form och insatser, inte minst från supportrar till BK Häcken. Det kanske inte är rimligt att förvänta sig en säsong som den föregående av den tidigare ganska så anonyme dansken. Visserligen påtalade många Häcken-röster att Rygaard påbörjade säsongen 2022 på ett liknande sätt, och att det kanske är en spelare som behöver en viss anpassningsperiod i början på året. Det har nog ändå visat sig att de till slut har fått rätt.

Enligt den officiella statistiken har Rygaard på nio matcher levererat åtta assister. Det är otroligt starka siffror. Han är på alla sätt ett enormt vapen på fasta situationer, men presterar lika väl i det öppna spelet, vilket den assist från i söndags som jag ovan berörde är ett tydligt exempel på. Något som också är lite ruggigt är att närmast bakom Rygaard i assistligan jagar en annan Häckenspelare, Lars Olden Larsen, som har levererat finfina fem assist på nio matcher. Med framspelare av den klassen kanske det blir svårt för Bénie Traoré att sluta göra mål?

Veckans…

Fullträff: IF Brommapojkarna. Vinst igen, och bara 14 poäng till nytt kontrakt. Nu måste man nog på allvar börja förstå att BP högst sannolikt spelar allsvensk fotboll även nästa år. Allt annat vore just nu faktiskt en skräll.

Besvikelse: AIK. Nu hade jag förvisso förväntat mig att AIK skulle få det svårt i bortamatchen ,mot Degerfors IF, men visst är såväl denna match som säsongsinledningen i sin helhet fortfarande en fullkomlig besvikelse. Det finns otroligt mycket att säga om AIK, men det som man kanske reagerar mest på är att säsongen 2023 hittills verkar vara något av en perfekt storm när det gäller att kollektivt sänka kvaliteten på en hel allsvensk trupp. Vad är det egentligen som har hänt med spelare som Bilal Hussein, Abdussalam Magashy och Jimmy Durmaz, med flera? Till detta finns nog bara ett undantag. Vad gäller John Guidetti har nog han ändå faktiskt presterat helt i linje med mina förväntningar.
 

Walter Duhs2023-05-23 15:05:00

Fler artiklar om SvenskaFans