Allsvenskt vimmel omgång 13

Allsvenskt vimmel omgång 13

En nystart kan vara ett fönster mot en ny plats. En möjlighet att ta ny sats. En omstart kan vara som en andningspaus som tar slut. För lagen i medvind har uppehållets längd varit kort medan lagen som är i behov av att göra om inte kan förstå att det redan är dags igen. För alla oss andra var det medicinskt viktigt att inte behöva vänta längre. En månads frånvaro av allsvenskan är över.

Flera lag har ny kostym när serien återupptas. Med ny tränare i kostymen. Oscar Hiljemark är ny tränare i Elfsborg och då var det mycket som var nytt. Hiljemark var tidigare av italienskt snitt men har bytt det välskräddade till träningsoverall och hårt jobb. Det var vad Brommapojkarna stötte på direkt. Hiljemark bänkade kapten Larsson, bytte spelsystem och vann. Att matchen slutade 3-0 var möjligen större marginal än spelet visade men att den slutade just så var precis vad Elfsborg behövde. Hiljemark visade för supportrarna att det här är något att hoppas på. Hiljemark visade för spelarna att det här kommer bli bra. Brommapojkarna är mer sig likt och det betyder att det kommer fortsätta att gå bra. Den här matchen blir bara en passage mot just det. När Allsvenskan återstartade och Elfsborg ville stämma i bäcken direkt, då fick det helt enkelt bli så.

Lika sig själva kan man säga om Mjällby och Sirius också. Det är säkert bra, allra bäst för Mjällby. Två intakta lag från en månad sedan men med en semester och träningsdos rikare. Två bättre lag än innan. Två lag som inte borde behöva oroa sig för någon bottenstrid. Ett lag som just nu istället blickar uppåt. Därför var det välkomna tre poäng för Mjällby även om krysset kanske var mest rättvist. Hemmalaget avgjorde på straff i matchens sista sekund. Ett topplags medstuds? En spännande höst på Listerlandet.

Mest nytt var det istället under omstartens andra dag. Tre av de fyra lag som sparkade igång under söndagens tidiga matcher välkomnades tillbaka med nya tränare. Två av lagen vet inte än om det är rätt tränare. Kalmar åkte till Solna med en tränare formad ur de egna leden. AIK tog emot med Henok Goitom som aldrig lämnat bänken. Båda lagen är sugna på att förändra det som varit, att få ut mer av den trupp som står till förfogande. Kalmar lyckades bäst med den uppgiften redan i första matchen. Smålänningarna tog sig an den här matchen såsom lag förväntas göra med fler poäng i bagaget och ett större lugn i spelet. Kalmar fick inte med sig några av de ingredienserna från våren men Stefan Larsson har fått Kalmar att börja tro igen. För AIK´s del fanns det fragment av något nytt men för stora bitar kvar av allt det gamla. 

Stefan Billborn är tillbaka i Allsvenskan. I nytt lag. Den tidigare hammarbytränaren har vänt tillbaka efter en tid i Norge och ska försöka få tillbaka blåvitt på fötter. Då kan han börja med Bishesaris. Den unga målvakten har varit ett utropstecken tidigare men stod för två misstag tidigt mot Värnamo och det var ett för mycket. En riktig bjudning gav hemmalaget ledningen och Blåvitt lyckades inte hämta sig. I stunder ett piggt IFK Göteborg, i stunder samma gamla. För kamratföreningen på andra sidan var det precis den starten som önskades.

Hur var det då med Västerås? laget som underpresterat precis all statistik hittills har agerat under transferfönstret med nygamla namn. Ask och Granath har lyckats i VSK förr och det var ett nytt hemmalag som inledde matchen. Så pass nytt att de gjorde mål. Efter fyra minuter. Det var även ett gammalt hemmalag på så sätt att det inte blev fler mål trots många chanser. Det har straffat sig förr och det straffade sig nu när Häcken vände och vann. Västerås summerar allt på egen hand. Det är både nytt och gammalt när Allsvenskan gör nytag. Äntligen är den tillbaka.


Omgångens omtalade

En målglad match mellan Mjällby och Sirius innehåller inte sällan ovanliga målskyttar. För Mjällby gjorde den inget annat. Samtliga sex poäng till de tre målen gjorde av lagets två ytterbackar. Antingen var det Herman Johansson som passade till Adam Ståhl eller så var det tvärtom. Och när Ståhl med matchens sista spark avgjorde på straff, då var det Johansson som gjorts ned. 

De lags supportrar som längtat mest efter att se fotboll igen hittades med all tydlighet i Göteborg. Inramningen mellan GAIS och Hammarby var som vid det bästa av derbyn och ingenting talade därför för en mållös match. Därför blev det så. Säsongens blott andra 0-0 tillställning och därför är jämförelsen enkel. Det var inte säsongens tråkigaste 0-0 match.

En händelserik match mellan GAIS och Hammarby avslutades med en straffsituation där hemmalaget mycket väl kunde ha fått straff. I Norrköping ropades det efter straff när Djurgården ledde med 1-0. En straffsituation som fick Tobias Hysén att rasa på X. Totte Nyman borde ha fått straff, tyckte Hysén.

Tre stjärnor


Andreas Johansson gjorde mot Malmö sin 432:a allsvenska match när han hoppade in i slutet. Andreas Johansson ramar in mycket av det som är fint med Allsvenskan. Johansson har bara representerat två svenska klubbar och det syntes i ögonen på 42-åringen att han skulle kunna fortsätta ett par säsonger till. Om kroppen inte var just 42 år gammal.

Zeidane Inoussa har uppenbart tittat en del på EM under uppehållet. Kollat reprisen på Bellinghams cykelspark och tränat själv i trädgården. Matchen betydde mindre och själva utförandet var inte samma. Men det spelar mindre roll. Inoussas aktion gav getingarna tre poäng.

Malmö har en tendens att presentera nya unga talanger i elvan och få dem att se ut som 42-åriga veteraner. 19-årige Nils Zätterström bildade mittbackspar med Pontus Jansson och i slutet av matchen kom den något lite äldre och något lite mer rutinerade Hugo Bolin in. Och gjorde två mål. 

 

William Waldetoft2024-07-08 21:30:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll