Alltid Blåvitts Arenaguide – Falkenbergs FF

Alltid Blåvitts Arenaguide – Falkenbergs FF

Falkenberg är nykomlingar i Allsvenskan för andra gången i klubbens historia och ska göra sin fjärde säsong i landets högsta liga. Förra vändan spelades den gamla nedgångna Falkenbergs IP, men den här gången kommer Falkenberg upp bättre rustade på en helt ny alkoholfri arena.

Falcon Alkoholfri Arena
Publikkapacitet: 5565
Plats: Kristineslättsallén, sydöstra delen av Falkenberg. 
Publikrekord: 4322 mot Halmstad 2018. (Vad vi kan hitta…)
Underlag: Vackert grönt gräs. 

Arenan
Allsvensk debut för Falkenbergs nybyggda arena. Arenan med det lite underliga namnet Falcon Alkoholfri Arena. Ett namn som kommer på grund av alkohollagstiftningen i Sverige, där företag inte för göra alkoholreklam hur som helst. Så för att kringgå detta gör Falcon reklam för sin alkoholfria öl, och inte deras kanske mer populära produkt. Falcon är, som namnet kanske antyder, från FALKenberg. Idag ligger dock Falcon under Carlsbergs koncern, och den betydligt godare och mer Göteborgska Pripps bryggs också i Falkenberg... vilket tyvärr gör Chalmers Studentkårs pipeline-projekt lite svårare. 

Något som hedrar FFF och Falkenberg är hur laget lyckades få kommunen att skrota planerna på att lägga konstgräs på arenan. 

Arenan ligger lite utanför staden, vilket i sig inte är ett problem då Falkenberg är en rätt liten stad, men tågstationen ligger i sin tur en bit utanför staden, åt andra hållet, så ifall någon åker tåg till Falkenberg blir det en lite längre promenad till arenan. 

Bortaläktaren
I och med att arenan gör Allsvensk debut i år, och Blåvitt rockar som sagt inte Superettan, så har de Blåvita supportrarna inte haft möjlighet att bekanta sig med arenans bortasektion än.

Eftersom arenan inte har några läktare på kortsidorna idag har bortasupportrar hittills fått stå i det södra hörnet av den östra läktaren, på sektion L och M. Det blir en bortasektion under tak, men vissa frågor kring hur det ska gå till när det är stora bortaföljen kvarstår. 

Falkenberg har inte varit nära av att sälja slut arenan hittills, men publikrekordet på Falkenbergs IP var mot Blåvitt i en match där arenan var sprängfylld. Skulle liknande läge uppstå i år finns möjligheten för FFF att bygga tillfälliga läktare på kortsidorna och på så sätt öka kapaciteten genom att flytta bortaläktaren. 

Sedan Falkenbergs avancemang säkrades har det pratats om just liknande lösningar, med en kortsideläktare för ca 1100 bortasupportrar, men i skrivande stund har föreningen inte gått ut med något mer konkret än. 

Arkitektur
Arenan påminner en del om den nybyggda läktare som Åtvidaberg byggde på Kopparvallen för några år sedan. En relativt enkel konstruktion med en bottenplatta i betong, där takkonstruktionen och de övre raderna på läktaren är konstruerade i trä. Taket är böjt i en lätt båge så att det är som högst på mitten. Ett knep som används på bland annat Ullevi för att få fler sittplatser i mitten. Hos Falkenberg används det dock inte så, utan är troligvis kopplat till något annat. T ex att få upp kameran högre och på så sätt få bättre vinkel över planen. 

Utifrån får arenan ett karaktäristiskt utseende där flera rader av solcellspaneler ger arenan ett väldigt eget uttryck. 

En arena byggd mycket efter de behov de har i Falkenberg. Smart att de valt att bara bygga två läktare på långsidorna med möjlighet att bygga större bortaläktare vid behov. Det gör att klubben inte behöver dras med onödiga kostnader ifall de spelar i Superettan t ex. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2019-03-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg