Alltid Blåvitts Arenaspecial – Djurgårdens IF och Hammarby IF
Plastgräset, de flacka läktarna och avståndet till plan vittnar om en arena som inte är byggd med fotbollen i första hand

Alltid Blåvitts Arenaspecial – Djurgårdens IF och Hammarby IF

Vi beger oss till den numera enda arenan som delas av två Allsvenska lag, Tele2 Arena där Djurgården och Hammarby samsas om arenan strax söder om gamla Söderstadion.

Tele2 Arena
Publikkapacitet: Officiellt är det ”ca 30 000”. 
Plats: Södra Stockholm. Rent tekniskt sett på den ”nya” ön Södertörn. För navigering är det kanske enklast att säga att den står bredvid Globen. Båda arenorna syns rätt bra från avstånd.
Publikrekord: 31 810 (Hammarby)
Underlag: Pissigt, kasst, illaluktande jävla plast. Hela Stockholm skäms över att staden investerar i en så hemsk skapelse! 

Arenan
Efter mycket om och men fick Stockholm till under 2013 sin nya arena. Huruvida bygget av Friends Arena i grannkommunen spelade in eller inte lämnar vi osagt. Inför bygget var turerna många och få kunde samsas om vad som faktiskt skulle byggas. Och till viss del, ens var det skulle byggas. Än idag muttrar Djurgårdare om att det här bara är en tillfällig lösning tills de får bygga eget på Östermalms IP. 

Och fotbollssupportrarna var inte de enda som muttrade. Från Skönhetsrådets sida (tekniskt sett Rådet till skydd för Stockholms skönhet) fanns en del tveksamhet till hur arenan skulle påverka stadsbilden, och kanske framför allt att tomten egentligen var för liten för en så stor byggnad. 

Likväl så spelar både Djurgården och Hammarby på Tele2 Arena, och oavsett om det anses att arenan bidrar positivt eller negativt till stadsbilden så kan vi konstatera att den blivit ett dominant inslag i stadsbilden. 


Det spelar trots allt två Allsvenska lag på Tele2 Arena, och för att inte favorisera kommer här en bild från en match mot Djurgården

Bortaläktaren
Bortaläktaren varierar beroende på vilket lag det är match mot. Mot Hammarby står bortasupportrar på ”Djurgårdens” läktare, och mot Djurgården står bortasupportrar på ”Hammarbys” läktare. Gemensamt för båda läktarna är att de är ganska dåliga. Arenan är tyvärr inte byggd för huvudsakligen fotboll (plast-substitutet till gräs vittnar bland annat om detta) och det gör att läktarna är flacka, låga och en bit ifrån plan. Faktum är att första raden är på marknivå. Nu ska det poängteras att det är inte bara ett problem för bortaläktaren, utan rent allmänt på Tele2 Arena. Det är helt enkelt ingen fotbollsarena. Det är en eventarena som används till fotboll också. 

Det man tappar i möjlighet till att se planen och lukten av riktigt gräs tas igen av att det i övrigt är en väldigt trevlig upplevelse på arenan. Bättre utbud i kioskerna än de flesta arenor, gott med utrymme, fräscha toaletter och varmt även under höstmatcherna. 


Långt mellan läktare och plan, första stolsraden börjar på "marknivå" och väldigt flacka läktare. Det är inte en arena som är desginad för fotboll i första hand. 

Arkitektur
Arenans yttre är täckt med perforerade plåtar med en liten veckning nedtill som skapar ett mönster som går diagonalt längs arenan fasad. Innanför den perforerade plåten har vi arenans klimatskal, med stora fönster och den faktiska ytterväggen. 

I teorin ska fasaden kunna lysas upp i olika färger och t ex bilda hemmalagets färger på fasaden när det är match, men i praktiken är det omgivande ljuset allt som oftast för starkt för att det ska bli särskilt effektfullt. Arenan har en lite – knappt märkbar – asymmetrisk utformning där läktaren växer längs långsidan och gör att ena kortsidan har några rader fler än andra kortsidan. (Hammarby har större klackläktare än Djurgården.) 

Det här är gissningsvis för att arenan – som tidigare nämnt – inte är en fotbollsarena i huvudsak, utan en evenemangsarena som används till fotboll. Vid konserter m.m. så ställs scenen på den kortsidan med mindre läktare vilket gör att det går att trycka in fler åskådare än ifall arenan hade varit symmetrisk. Plus att tomten är asymmetrisk och det finns lite mer utrymme i norr mot globen än i söder. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2019-03-25 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg