Alltid Blåvitts Arenaspecial – Malmö FF
För de som gillar att stå på de övre raderna kan meddelas att sikten är sådär på Stadion.

Alltid Blåvitts Arenaspecial – Malmö FF

Bara tre lag kvar att gå igenom innan Alltid Blåvitts arenanedräkning inför säsongen 2019 är färdig! Den här gången är det Malmös tur

Stadion
Publikkapacitet: 24 000
Plats: Södra Malmö. Längs Stadiongatan, mitt emot Coop Forum
Publikrekord: 24 183
Underlag: Gräs. Det gör ont på riktigt att dyka på plast

Arenan
Samma år som Gamla Ullevi invigdes invigdes även en ny arena nere i Malmö. Till skillnad mot Gamla Ullevi hade dock Malmö en omvänd uppgörelse med kommunen. Där Göteborg vägrade låta klubbarna bygga eget (bland annat genom att vägra göra mark tillgänglig, men också med hot om att inte bevilja bygglov) så var Malmö desto frikostigare med att ge bort mark till bygget. Och till skillnad mot i Göteborg där arenan, och riskerna med arenan, ägs av kommunen så äger Malmö själva sin arena. 

Något som kommit med både gott och ont. Åren efter bygget såg det väldigt mörkt ut för Malmö och klubben blödde ekonomiskt. Med ett avancemang till Champions League har klubben dock klarat av att reda ut sin ekonomi, och nu när mycket av lånen är avbetalade sitter klubben i en bättre sits. Inte bara på grund av pengarna på banken, utan kanske långsiktigt mer märkbart i att omkostnaderna för räntor m.m. sjunker markant. 

Tidigare hette arenan Swedbank Stadion, men namnrättigheterna löpte ut 2018. 


Bortaläktaren
Det råder delade meningar kring Malmös bortaläkare. Å ena sidan är den stor, hög och ger bra möjligheter att styra upp en klack på. Å andra sidan hamnar de översta raderna under övre etage så om man står upp är det svårt att se till det bortre målet och sju gånger av tio är all dryck slut i kiosken i minut 35. 

Jämfört med bortaläktarna på Gamla Stadion är de nya dock fantastiska. 

Utrymmena under läktaren är relativt väl tilltagna och det finns god kontakt med det yttre. Sen ska det väl sägas att det känns sådär att den kontakten sker genom ett grovt galler, men man kan inte få allt. 


Även om sikten är lite dålig för de som står på de övre raderna på Staion är sikten otroligt mycket bättre än på Gamla Stadion

Arkitektur
Arenans kanske främsta drag är den svarta plåten, gallren till ytorna under läktarna och de inverterade balkarna som bär upp taket. Just fackverksbalkarna är kanske det mest igenkännbara från Stadion, där de är placerade som nitar på utsidan av arenan istället för under taket som de är på många andra arenor. 

Det ger arenan ett distinkt yttre samtidigt som insidan av taket blir väldigt slätt. Balkarna syns fortfarande med sin svarta färg, men de ligger i linje med övriga taket. 

Något som ofta lyfts fram är att hemmalagets ståplats är byggd i ett etage vilket ger dem bättre förutsättningar för en enhetlig klackläktare än de flesta andra lag har.  En detalj som blir mer en fråga om smak är att övre etage är mindre än nedre etage. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2019-03-26 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg