Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Elfsborg
Sista laget i nedräkningen inför Allsvenskan är också Blåvitts premiärmotståndare, Elfsborg.

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Elfsborg

Bara två dagar kvar till Allsvensk premiär och Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan har nått det sista laget. Som även råkar vara premiärmotståndaren. Elfsborg.

Förra årets placering: 8:a
Matchställ
Gula tröjor med mycket reklam och svarta byxor
 
Borås Arena (Förra årets arenagenomgång hittar ni här)
Publikkapacitet: 16 200
Publikrekord: 17 070
Byggår: 2005
Underlag: Plast av värsta sort.
 
Stereotype supportern
Vill plugga i Göteborg, går på nattklubbar i Göteborg och drömmer i smyg om en lägenhet i Göteborg. Vill helst att Göteborg ska se på denne som denne ser på Göteborg, och blir alltid lika förkrossad när Göteborg påminner om att Göteborg inte är en ”one kranskommun kind of kommun”. Påminner mycket om en person som är olyckligt kär och som inte kan förstå att dennes känslor inte är besvarade.
 
Tittar argt på Ljungskile, Varberg, Falkenberg och Halmstad och skriker med tårar i halsen ”Det är VI som är Blåvitts västkustderby!”. Att Borås enda koppling till kusten är en bäck som rinner igenom staden är av mindre vikt.
 
Vi säger samma till Elfsborgssupportrarna som till Häckensupportern. Blåvitt spelar inte derbyn mot gulsvarta lag. Hela lagret av svartgula antipatier äts upp av AIK.
 
Spelare vi ogillar:
Elfsborg har tappat en hel del på ”ogilla” sidan sedan Jon Jönsson, Stuhr-Ellegard och Ishizaki lade skorna på hyllan efter förra säsongen. Per Frick är väl ingen spelare man ogillar direkt, men har ändå visat upp lite av den där störiga efterhängsna lillebrorsattityden som blivit Elfsborgs signum genom åren.
 
Spelare som är svår att ogilla:
Svag merit, men hur kan man ogilla en spelare som heter Dyngeland? Möjligheterna med ett sådant namn är oändliga och det går inte annat än att applådera att Dyngeland göder Allsvenskan med sin närvaro.
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
Elfsborg var först ut i Allsvenskan i vågen av nybyggda fotbollsarenor när de 2005 flyttade från Ryavallen till Borås Arena. I samband med flytten till den nya arenan togs krafttag för att etablera sig i toppen och flera meriterade namn togs in, mest noterbart såklart Anders Svensson, som idag är den spelare med flest landslagsmatcher på kontot någonsin (på herrsidan ska sägas, Therese Sjögran har fler landskamper). Första året gick satsningen sådär men 2006 lyckades Elfsborg skörda frukten av satsningen när de tog föreningens femte SM Guld, det första sedan 1961.
 
Elfsborg fortsatte vara ett topplag i Allsvenskan 2000 talet ut, och även i inledningen av 2010-talet, där de 2012 tog ännu ett SM Guld. Under dessa åren lyckades föreningen väldigt bra med att blanda rutin med talang. Föreningen plockade in flera juniorer från olika delar av landet som via Elfsborg tog steget vidare i karriären. Noterbara är bland annat Oscar Hiljemark, Victor Claesson, Nicklas Hult och Marcus Rhodén. Men efter guldet 2012 har föreningen haft det lite tyngre. De har flera säsonger ställt upp med lag som på pappret ser spännande ut, men talangerna har inte riktigt haft samma tur som tidigare, och de äldre rutinerade spelarna tappade lite på ålderns höst. Till och med en ikon som Anders Svensson var bänkad en del mot slutet och fick spela en hel del mittback.
 
Samtidigt så började ekonomin tryta mer och mer. Enligt rätt säkra källor så gick flera företag in med mycket pengar för att ta hem Anders Svensson och få uppmärksamhet runt laget (och framför allt, få använda en landslagsstjärna i sina klädkataloger) men det var en engångsinvestering. När flera unga spelare inte utvecklades som man önskat och publiken uteblev blev det svårare och svårare för laget. Elfsborg gick i samma fälla som Blåvitt hade gjort några år tidigare och började låna in spetsspelare för att fortsätta hålla sig konkurrenskraftiga.
 
Och som så ofta blir det lätt en farlig spiral där. För Elfsborgs del hade de under många år fått fram duktiga juniorer som först hjälpte föreningen nå sportsliga resultat, och sedan lämnade dyrt, vilket gav föreningen klirr i kassan. När talangerna inte kom fram på samma sätt började resultaten gå tyngre och föreningen började tappa intäkter kopplade till dels europaspel, men även i sviktande publiksiffror. Och nu kunde de inte heller sälja unga spelare dyrt till utlandet.
 
Lyckligtvis för Elfsborg hade en buffert på många miljoner byggts upp, men föreningen har förlorat pengar de tre senaste åren, bottennoteringen kom 2018 där de backade nästan 15 miljoner.
 
De senaste åren har Elfsborg blivit mer och mer omkörda av andra lag. Borås Arena är idag långt ifrån landets modernaste och fräschaste arena, och Norrköping har tagit positionen som småstadslaget som kastar fram talang efter talang, och 2018 var förenignen stundtals inblandade i bottenstriden. 2019 gick bättre för föreningen som slutade på en 8:e plats. 
 
Gamla änglar:
Inga
 
Senaste möten: Hur har matcherna gått de två senaste åren?
 
2018 leder Blåvitt bortamötet mot Elfsborg med 1-0 väldigt länge efter att Giorgi Kharaishvili gjort sitt första (om inte minnet sviker) mål för Blåvitt. På tilläggs tid drar dock Gustav Engvall på sig en väldigt onödig frispark och Elfsborg kan flytta upp alla. Med bara sekunder kvar av tilläggstiden nickar Elfsborg in kvitteringen och matchen slutar 1-1.
 
Vid höstmötet är det istället Blåvitts tur att kvittera sent. I en match där Blåvitt (precis som hela 2018) står för en rad riktigt svaga insatser (för den sadistiskt lagde kan vi meddela att 1-0 är en prakttavla av Erik Dahlin i målet och 2-0 är ett en orgie i försvarsspel på div 7 nivå) i första halvlek kommer laget tillbaka i andra. Efter att Söder reducerat till 1-2 med 20 kvar kunde Amin Affane ”ordna” en straff i den 84:e minuten. En situation som får skrivas upp som domarmisstag modell större. Amin är nämligen en meter utanför straffområdet när han fälls. Men Giorgi sätter straffen och 2-2 står sig.
 
2019 möter Blåvitt Elfsborg på Ullevi i årets hemmapremiär och efter att ha varit riktigt svaga de första 15 minuterna kan Patrik Karlsson Lagemyr göra 1-0 till synes från ingenstans. Efter ett mål som bara kan beskrivas som förlösande är det bara ett lag på plan och slutresultatet skrivs till 3-0.
 
Lagen möts sedan i Borås i den näst sista omgången av Allsvenskan där inget av lagen egentligen har så mycket att spela för. Att Blåvitt inte är speciellt intresserade av matchen märktes tydligt, och Elfsborg kunde relativt bekvämt vinna med 2-0.
 
 
Tips
När storstadslagen börjat kraftsamla mer och mer har Elfsborg haft det svårare att hänga med. Hammarby t ex flyttar in i en ny arena och drar större publik än de någonsin gjort förr samtidigt som Boråspubliken till synes tappat intresset i takt med att framgångarna uteblivit mer.
 
Lyckligtvis (om man håller på Elfsborg) har föreningen gett upp på att låna in spets och i år har de istället flyttat upp en del juniorer och tagit in unga spelare istället för att låna in t ex Pavel Cibicki. Samtidigt har spelare som Johan Larsson som kan förväntas hålla hög allsvensk nivå flyttat hem igen.
 
Det i kombination med att laget flyttat upp en del spelare från u lagen såväl som tagit in lovande spelare från lägre ner i serierna, framför allt Bernhardsson från Öis och Ondrejka från Landskrona, som båda ryktats till Blåvitt, gör att Elfsborg ser ut att vara på rätt väg igen.
 
Det bör räcka till en placering på övre halvan, men har svårt att se att Elfsborg kommer kunna utmana i om Europaplatserna.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-06-12 17:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg