Amanda Nildén: ”Jag växte upp med fotbollen”

Amanda Nildén: ”Jag växte upp med fotbollen”

Amanda Nildén var i särklass den största skrällen i Sveriges EM-trupp. Med blott en enda landslagsstart i bagaget, togs Nildén främst ut för den enorma utveckling hon haft under året i Juventus. SvenskaFans fick en pratstund med 23-åringen för att lära känna henne bättre och höra hur tankarna gick inför mästerskapet.

Med brons i VM 2019 och silver i OS 2021 är Sveriges målsättning inför EM 2022 glasklart – guld. Det fanns därför inget utrymme för spelare som skulle åka med för att se och lära när Peter Gerhardsson i juni tog ut sin trupp.

Men två mästerskapsdebutanter plockades ut, Johanna Rytting Kaneryd och Amanda Nildén, med blott tre landskamper varav en från start. Som 23-åring är Amanda dessutom landslaget näst yngsta spelare, men det betyder inte att Juventusstjärnan är ett oprövat kort. I intervju med SvenskaFans berättar hon om hennes utveckling under säsongen, hennes motgångar och hur det är att få spela mästerskap med Sverige.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Lite nervöst men mest pirrigt och jag har jättehöga förväntningar.



Amanda är verkligen fostrad i en fotbollsfamilj. Farfar Jim spelade 125 allsvenska matcher för AIK, liksom hennes far David och nu även lillasyster Matilda som också börjat spela Allsvenskan för Solnalaget. Att det blev fotboll för Amanda var det ingen som blev förvånad över.

– Fotbollen kom väldigt naturligt för mig, jag började sparka på bollar samtidigt som jag lärde mig att gå. Det har alltid varit min sport, berättar Nildén.

Förutom i hemmet fick Nildén sin fotbollsfostran i Brommapojkarna, erkända för sin akademi på flick- och pojksidan.

– BP betyder otroligt mycket för mig, det var där jag lärde mig spela fotboll och fick mina första kompisar. Jag har bara gott att säga om deras akademi och sättet de utvecklar fotbollsspelare. Ett bevis är att kolla på de spelare ute i Europa idag som de fostrat.

Nildén fick debutera i BPs seniorlag redan som 15-åring våren 2014, då låg BP i Elitettan – Sveriges andradivision. 2015 ådrog hon sig dock en korsbandsskada som höll henne borta från spel i drygt ett år.

– Det var sjukt tufft, såklart. I synnerhet de första veckorna, jag var ung och visste inte så mycket om skador då. När jag väl kom ur den första fasen hittade jag en väldigt stor motivation till att komma tillbaka och bli ännu bättre. Jag tog chansen att bygga upp det jag låg efter i, som till exempel min fysik.

Blev du stärkt av att du fick den motgången så tidigt i din karriär?

– Ja, verkligen. När jag ser tillbaka på det i efterhand tror jag inte att jag hade varit här idag om det inte vore för den motgången.

Nildén berättar att hon fick mycket hjälp under skadeperioden från såväl klubb som sjukgymnaster på Sofiahemmet, i synnerhet Åsa Lönnkvist som hon också jobbat med i ungdomslandslagen.

– Och så familjen, de har varit ett fantastiskt stöd. De har alltid vetat vad jag vill samt vad jag jobbar för och funnits där.



2017 gjorde Nildén comeback, då för AIK i Elitettan. Där var hon ordinarie en hel säsong och noterades för tre mål på 22 matcher. Under vintern 2018 bar det av till Brighton för det första utlandsäventyret.

– Det var jättenervöst och jag var ju fortfarande rätt ung. Samtidigt var det en dröm att få spela utomlands. Det var väldigt roligt och lärorikt.

Det blev en ganska tuff och skadefylld period i England för Nildén, som efter två år bestämde sig för att skriva på för Eskilstuna United 2020. Där hann hon lämna ett så stort avtryck att Juventus ryckte i henne året därpå och hon är tacksam över erfarenheterna hon fått i Brighton inför Italienflytten.

– Bara att bo i ett annat land och annan kultur, en kan tro att 'det är bara att flytta', men det är så mycket mer än bara fotbollen som väger in vid ett så stort steg. Så jag var väl förberedd på vad jag skulle komma till och allt blev väldigt bra, jag kände att jag var helt redo när jag kom dit. Jag är jätteglad att jag tog den möjligheten.



I Juventus har Nildén slagit igenom på riktigt. Laget vann Serie A i överlägsen stil och Nildén blev ordinarie i ligan ju längre säsongen pågick. Det italienska fotbollsförbundet tog till och med ut henne i årets Serie A-elva. Landslagsveteranen, tillika klubblagskompisen Linda Sembrant, har varit väldigt imponerad över hennes utveckling.

– Amanda kom till Juventus i år och har haft en bra utveckling under året. Hon är väldigt lugn och mogen i sitt sätt att vara på planen samt är bra en-mot-en och har bra passningsspel. Jag tycker att hon visat under de landslagssamlingarna hon varit med på att hon verkligen slåss om en plats. Det har varit kul att följa henne i år och se att hon får chansen att vara med i sommar.

Nildén är ödmjuk inför Sembrants ord. Samtidigt tror hon att hennes beslutsfattande och mogenhet på plan är anledningen till att hon blev uttagen.

– Det är jättekul att höra, hon har betytt mycket för mig i klubblaget och gett mig trygghet. Jag lär mig nya saker av henne varje dag.
– Jag vet att jag alltid haft bra passningsspel och att det varit min styrka, men att kunna hitta lugnet och ta rätt beslut är något jag utvecklat med stora kliv. Det är nog anledningen till varför jag kom med i truppen i år.

Du trivs här i landslaget?

– Ja, alla umgås med varandra och det är en fantastisk grupp som det är väldigt lätt att komma in i. Det känns väldigt skönt att få spendera mästerskapet med det här gänget.


Johanna Rytting Kaneryd, Amanda Nildén och Linda Sembrant.

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2022-07-09 11:00:00
Author

Fler artiklar om Landslaget – dam