Analys: Därför värvar Djurgården Gustav Wikheim
Avancerad statistik visar var DIF:s nya vänsterytter helst uppehåller sig på planen – och var han har sina spetsegenskaper.

Analys: Därför värvar Djurgården Gustav Wikheim

Gustav Wikheim är klar för Djurgården. Han kommer senast från spel i Saudiarabien och är därför okänd för många. Forum 1891 har tittat närmare på norrmannen i databasen Wyscout.

Under fjolåret var Nicklas Bärkroth och Edward Chilufya viktiga delar av Djurgårdens spel. Den förstnämnda hade bitvis rejält höga toppar, där hemmamatchen mot Malmö FF speciellt sticker ut. Chilufya startade alla matcher han fanns tillgänglig i och mäktade med åtta mål under året. I mitten av januari offentliggjorde Djurgården att Bärkroth lämnar klubben inför kommande säsong då han inte får förlängt kontrakt. Chilufya har under en längre tid uppgetts vara klar för danska Midtjylland och förväntas lämna Blåränderna inom kort.  

Därför väljer Djurgården att förstärka på ytterpositionerna med norrmannen Gustav Wikheim. 28-åringen ansluter från den saudiska klubben Al-Fathe, men har tidigare även representerat klubbar som Strömsgodset, Gent och Midtjylland. Tre mål på nio starter och tre inhopp blev det under den gångna säsongen i Al-Fathe. Wikheim är själv glad över att komma till Stockholm och få spela i den blårandiga tröjan:

- Det känns fantastiskt. När jag hörde talas om intresset så var det här väldigt aktuellt för min del, säger han till Djurgårdens hemsida.

Han beskriver sig själv, som fotbollsspelare, enligt följande: 

- Jag är en kreativ spelare som gillar att ha bollen och skapa framåt. Tycker om att utmana, dribbla och är snabb i fötterna. 

Forum 1891 har analyserat yttermittfältarens siffror från den senaste säsongen med hjälp av databasen Wyscout.   

DRIBBLINGAR
Gustav Wikheims kanske allra starkaste egenskap är hans dribblingar. Genom hela karriären har han alltid varit framstående när det kommer till just den kategorin. Med sina 7.56 dribblingar per 90 minuter är han på åttondeplats i saudiska Pro League under säsongen 2021/2022. I ligan spelar flertalet kända spelare, som tidigare har spelat i europeiska toppklubbar. Al-Fathe håller dessutom till på den undre halvan av tabellen, vilket gör Wikheims siffror ännu mer imponerande. Edward Chilufya gjorde 8.63 dribblingar per 90 minuter, men hade en sämre dribblingsprocent än norrmannen. 

EN INLÄGGSFOT AV HÖG KVALITET
28-åringen besitter även en inläggsfot av hög klass. I Saudiarabien var det endast åtta spelare som slog fler inlägg än Wikheims 4.67 per 90 minuter. När det kommer till inläggsprocenten (hur stor andel av inläggen som blir lyckade) var det bara tre andra spelare i ligan som överträffade hans 40.48 procent. I jämförelse med Chilufya är Wikheims siffror överlägsna. Under fjolåret slog Chilufya 2.79 inlägg per 90 minuter och han hade en träffsäkerhet på 24 procent. 

AKTIV I OCH RUNT STRAFFOMRÅDET
En ytterligare kategori där Wikheim sticker ut är i antalet bolltouch i motståndarnas straffområde. Där är han femte bäst i hela ligan med sina 4.56 bolltouchs per 90 minuter. Det visar på att han gillar att vika in från sin högerkant och vara aktiv i straffomtådet. I denna kategori var Chilufya snäppet vassare med 5.28 touchs per 90 minuter. 

POÄNGPRODUKTIONEN?
Vid en snabb titt över Wikheims poängskörd under karriären är det inte någon speciell säsong som sticker ut. Han har alltid gjort poäng, men den där riktiga fullträffen har inte kommit. Men om man granskar siffrorna är poängskörden bra. Med 41 mål och 29 assist på 12 946 minuter har han ett poängsnitt på 0.49 poäng per 90 minuter, vilket ger nästan ett mål eller en assist varannan match. Det är ett snitt som är bättre än både Bärkroth och Chilufya. 

POSITION

Källa: Wyscout

Värmekartan visar hur norrmannen har rört sig i ligan under 2021/2022. I 86 procent av fallen utgår han från en ytterposition till vänster i planen. Därifrån söker han sedan inlägg eller utmanar med sina dribblingar för att komma till avslut. Genom sin karriär har Wikheim också spelat som central anfallare, vilket kommer uppskattas av firma Bergstrand-Lagerlöf. 

SPIDER

Källa: Wyscout


Gustav Wikheims spider ovan illustrerar att han är skicklig i de redan tidigare nämnda kategorierna dribblingar, bolltouchs i straffområdet och inlägg. Han är dessutom effektiv och är stark när det kommer till att skapa målchanser. 

C/90 - Inlägg per 90 minuter
C% - Inläggsprocent
G/90- Mål per 90 minuter
GC% - Goal conversion
TIB/90 - Touches in box per 90 minuter
KP/90 - Key passes per 90 minuter
D/90 - Dribblingar per 90 minuter

SAMMANFATTNING
I Gustav Wikheim har Djurgården och Bosse Andersson värvat en teknisk yttermittfältare som inte är rädd för att utmana sina försvarare. Han utgår från vänsterkanten för att sedan söka sig inåt i planen och skjuta eller för hitta medspelare med precisa inlägg. Blåränderna har under vinterfönstret tappat flertalet offensiva spelare och Wikheim hämtas in för att få fart på lagets offensiv.   

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-01-28 09:28:00
Author

Fler artiklar om Djurgården