Analys: Victor Edvardsen i siffror
Forum 1891 har analyserat Victor Edvardsens siffror.

Analys: Victor Edvardsen i siffror

Victor Edvardsen är Djurgårdens senaste nyförvärv. Men vad är det för spelare laget får in? Forum 1891 har tittat närmare på 25-åringen i den avancerade databasen Wyscout.

Under fredagen presenterade Djurgården sitt andra nyförvärv inför säsongen 2022. Anfallaren, Victor Edvardsen, har skrivit på ett fyraårskontrakt och är själv nöjd:

- Det känns riktigt kul att få komma hit. Jag tycker att allt har gått bra och det har blivit exakt som vi har velat från båda hållen, säger Edvardsen till klubbens hemsida. 

Djurgården har länge suktat efter en utpräglad målskytt efter att varken Kalle Holmberg, Emir Kujovic eller Joel Asoro fick det att stämma under föregående säsong. Victor Edvardsen kan mycket väl vara den spjutspets man har letat efter. Han har imponerat stort i ett Degerfors som har hållit till i botten av tabellen. När säsongen summerades hade Edvardsen stått för 14 mål och fem assist, vilket resulterade i en andraplats i skytteligan och delad förstaplats i Allsvenskans poängliga.    

- Jag vill komma hit och bidra med det jag gör bra, med min energi, mina poäng och mål, säger anfallaren själv. 

Forum 1891 har analyserat Edvardsens siffror i databasen Wyscout för att få en bild av spelartypen och hur han kan användas i Djurgården.  

KOMMER TILL MYCKET AVSLUT
Som anfallare tar sig Edvardsen till många avslut. Under 2021 var det endast tre spelare (Colak, Birmancevic och Stefanelli) i hela Allsvenskan som mäktade med fler än hans 83 stycken. 29 av dessa kom utanför straffområdet, vilket tyder på att Edvardsen gillar att röra sig över större ytor. Sett till speltid snittade Edvardsen 2.77 avslut per 90 minuter. Den i Djurgården som kom till flest avslut under 2021 var Magnus Eriksson med 70 avslut och bäst snitt hade Emmanuel Banda med 3.20 avslut per 90 minuter. 

ÖVERPRESTATION ELLER KLINISK AVSLUTARE?
På senare år har mätverktyget xG (förväntade mål) fått stort genomslag i fotbollsvärlden. xG är ett verktyg som tittar på varje skapad chans under en match för att sedan värdera sannolikheten till att det skulle resultera i ett mål. 1.0 är max och ju högre värde, desto större sannolikhet till mål. Edvardsen landade på 9.34 i förväntade mål (xG) under säsongen 2021. I själva verket gjorde anfallaren 14 mål, vilket innebär att han gjorde nästan fem mål fler än vad han förväntades göra utifrån de chanser han fick. I Superettan 2020 hade Edvardsen ett xG på 10.44, men gjorde 16 mål. Det betyder att 25-åringen gjort 30 mål på 19.78 xG under de två senaste säsongerna. Det är svårt att avgöra om en spelare överpresterar eller helt enkelt bara är en avslutare av hög kvalité genom att endast titta på xG. Men med det sagt skulle det inte förvåna om det sker en förflyttning mot xG-värdet i Edvardsens fall under kommande säsonger. 

POSITION

Källa: Wyscout

Värmekartan visar hur Edvardsen har rört sig under säsongen. I 67 procent av fallen utgår han från en anfallsposition (vit prick) och i 20 procent av fallen från en offensiv position till vänster (blå prick). Värmekartan är som mest intensiv ute på vänsterkanten, vilket indikerar att anfallaren gillar att röra sig från sin centrala position för att hitta ytor. 

INLÄGG
I kategorin inlägg sticker Edvardsen ut i jämförelse med andra spelare i Allsvenskan på samma position. Totalt slog han 136 inlägg under 2021. Detta gör att han landar på en fjärdeplats i hela serien. Edvardsen är den enda renodlade anfallaren på listan över de 30 spelare som slog flest inlägg under säsongen. Bästa Djurgårdare var Elliot Käck med 129 st. 33.09 procent av Edvardsens 136 inlägg hamnade hos en medspelare, där var Magnus Eriksson bäst i Allsvenskan med 46.51 procent. För att ett inlägg ska räknas som ett inlägg behöver passningen komma från de offensiva kanterna. Statistiken över Edvardsens inlägg slår fast det som värmekartan visar: han söker sig till kanterna för att hitta lagkamrater med inlägg eller för att vika in och skjuta.

SPIDER

Källa: Wyscout

Victor Edvardsens spider ovan illustrerar att han är skicklig när det kommer till skott, att vara involverad i straffområdet och att skapa möjligheter för medspelare. 

RLP/90 - Received long passes per 90 minuter
S/90 - Skott per 90 minuter
TIB/90 - Touches in box per 90 minuter
KP/90 - Key passes per 90 minuter

SAMMANFATTNING
I Victor Edvardsen har Djurgården hittat en allround anfallare som kommer göra stor nytta för Stockholmarna. Han är aktiv i straffområdet, men söker sig även till ytor utanför för att komma till skott och hitta passningsalternativ. Anfallaren har de senaste två åren överpresterat sitt xG med god marginal. Om Edvardsens målfacit skulle mattas av under tiden i Djurgården, har klubben ändå en spelare av hög allsvensk klass som dessutom kan spela på fler positioner.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-01-08 10:36:00
Author

Fler artiklar om Djurgården