Tunavallen, 2021-05-29 15:00

AFC Eskilstuna - Trelleborg
3 - 2

Andra raka förlusten

Efter en bedrövlig insats senast hemma mot Västerås (förlust 0-1) så torde revanschlustan varit på topp när TFF åkte till Eskilstuna för bortamatch mot AFC. Efter ett tidigt ledningsmål vände det rejält och TFF fick inkassera sin andra raka förlust.

Efter endast 5 minuter tar sig Petar Petrovic fint fram på vänsterkanten. Han spelar in bollen i straffområdet längs marken och i höjd med första stolpen är Dzenis Kozica först på bollen och skarvar snyggt in den vid bortre stolpen.

Drömstart med en tidig 0-1-ledning på bortaplan! Fantastiskt.

Därmed hoppades man som supporter att den mindre smickrande traditionen att TFF släpper in tidiga mål eller åtminstone släpper in första målet i en match skulle vara bruten och att det skulle innebära något positivt i just denna match. Men förgäves.

Bara 8 minuter efter 0-1 kvitterade hemmalaget till 1-1 och innan matchuret ens hade passerat 20 minuter stod det 2-1.

Precis innan halvleken blåstes av gjorde AFC matchavgörande 3-1 trots att halva matchen återstod.

Att Fredrik Liverstam påpassligt reducerade till 3-2 med knappa kvarten kvar förändrade egentligen inte någonting; TFF var ett slaget lag redan efter halva matchen. Ska man hårdra det så var det kört redan efter 2-1. Sådan var känslan.

Personligen är jag uppvuxen med ett TFF som inte minst mot bättre motstånd kunde kämpa och slåss med både näbbar och klor för att försvara en ledning, framförallt ifall man lite turligt fått en tidig ledning, särskilt på bortaplan.

Den typen av fighting spirit finns inte i dagens TFF och den har inte funnits där på ett bra tag nu. Kanske är det mest något som hörde 90-talet till och är givetvis ingenting som ett ”mer modernt, spelande” TFF vill kännas vid eller förknippas med i dagens fotboll.

Oavsett vilket är förmågan att bevara och försvara en ledning – eller ens en poäng – något som det moderna TFF har väldigt svårt för. Åtminstone som jag ser det.

Jaha, så en supporter tycker att dagens TFF ska backa hem och spela 9-0-1 redan efter 5 minuter på bortaplan? Näe.

Däremot borde man analysera varför man numera är så lätta att göra mål på.

Kanske är motståndarna så mycket bättre? Kanske är det defensiva spelet och taktiken otillräcklig? Kanske sprider målvakten otrygghet i backlinjen? Kanske har det bara varit individuella misstag och tillfälligheter som avgjort? Ingen aning. You tell me.

Två förluster på 8 matcher hittills är ingen katastrof. Men två raka förluster tyder på en dålig trend. Dessvärre känns det som att den dåliga trenden kan hålla i sig. Det finns lättare uppgifter i årets Superettan än att studsa tillbaka mot ett lag som Sundsvall, som väntar hemma i nästa omgång.

Därefter bortamöte mot Värnamo som i skrivande stund imponerande toppar serien med en match mindre spelad. Tufft.

Även om det gemsamma Ståplats-tipset inför säsongen sa att TFF skulle sluta på 3:e plats, bör det antecknas att undertecknads bidrag var en 6:e placering. Och ja, det innebär att mer än en Ståplats-kollega tippade TFF på en uppflyttningsplats inför premiären…

Om TFF ska fortsätta att bara få oavgjort i matcher de borde vunnit och samtidigt förlora matcher där man definitivt haft möjlighet att kriga till sig poäng, ja då är till och med en 6:e placering att ta i.

Som sagt, dags att bryta den negativa trenden illa kvickt!