Tele2 Arena, 2023-07-16 15:00

Hammarby - Kalmar FF
3 - 1

Andra raka vinsten för Hammarby – för första gången

Hammarby kunde efter en böljande match till slut vinna med 3-1 när Kalmar FF besegrades på Tele2 Arena. Talangerna visade vägen och efter mål av Erabi och Djukanovic kan Hammarby försiktigt börja kika uppåt i tabellen när man tillfälligt avancerar uppåt.

Hammarby gick in i dagens match med positiva vindar i seglen. Efter vinsten mot Sirius på Studenternas i omgången innan hade supportrarna hopp om tre poäng även i dagens match mot Kalmar FF. Elvan som släpptes innehöll inga större överraskningar. Madjed förvisades till bänken efter flera svaga insatser, istället återfanns Joel Nilsson i anfallet dagen till ära. Efter ett strålande inhopp mot Sirius fick även Alper Demirol chansen från start i Martís elva.

Lagom till matchstart sprack himlen upp över ett grådaskigt Stockholm. Domare Victor Wolf blåste igång matchen och gästande Kalmar tog tag i taktpinnen. Genom Axel Lindahl ute till höger skapade man flera farligheter inledningsvis utan att hitta avslutningslägen. Hammarby å sin sida var duktiga på att vinna bollen högt upp i planen.

Alper Demirol som fick chansen i den så utsatta ”nummer sex”-rollen gjorde ett lysande jobb  när han bröt Kalmars uppspel på offensiv planhalva. Utan att tänka spelade han upp bollen till kapten Nahir Besara som i sin tur hittade fram till Erabi. Hammarbys unga anfallare gjorde inget misstag när han behärskat tog emot och placerade bollen lågt i bortre gaveln. 3 mål de senaste 4 matcherna viskar om att Hammarbys anfallsproblem kan vara ett minne blott.

20 minuter senare skulle hemmalaget fördubbla sin ledning på Tele2. Denna gång var det mittbacken Kurtulus som svepte bollen upp mot Djukanovic. Efter att Strand lurat med sig Lindahl inåt i planen kunde Hammarbys nummer 7 vika ostört inåt i planen. Därifrån kunde Djukanovic sätta sitt första och matchens andra mål när han placerade in bollen i samma maska som Erabi.

Gästernas farligaste läge kom i 41a matchminuten efter en hörna som Rajovic nådde högst på. Nicken gick mot mål där Dovin fick stöta ut bollen till en ny hörna.

I halvleksintervjun var 1-0-skytten nöjd med Hammarbys och sin egna prestation i första halvlek.
– Ja men det är jätteskönt att få göra mål igen. Det gällde att bara skapa lite yta och sen skjuta snabbt, man inte hålla på att kladda med bollen där inne. Vi vinner mycket boll högt upp och ligger kompakt i försvaret, sa Erabi då.

Ut till andra halvlek var det ett Kalmar FF som satte tryck på Hammarby. Hemmalaget fick svårt att vila med boll när gästerna pressade högt för att få in en reducering, utan att lyckas. En kvart in i andra halvlek lyckades Hammarby hitta ut ur Kalmars grepp och var flera gånger nära att utöka sin ledning. Djukanovic med en lyftning precis utanför Kindbergs stolpe, Besara med från avstånd och Nilsson i djupet. Men 2-0 stod sig.

Med knappa kvarten kvar lyckades gästerna få vittring. Efter en svag hemmåtpassning  från en annars lysande Demirol kunde Shamoun springa sig fri för att lyfta bollen över Dovin i det grönvita målet.

Gastkramande avslutning väntade för supportrarna på Tele2 Arena som nådde sin spets när Kalmar FFs Simon Skrabb höll på att skjuta sönder målramen. Efter ett inlägg som Simon Strand kunde nicka ut ur straffområdet stod Skrabb där och väntade. Bollen seglade ned mot mittfältaren som drog till på volley. Skottet från mittfältaren flög med kraft över en chanslös Dovin som får tacka målgudarna som var på målvaktens sida. Ribban darrade medan bollen studsade rätt ned på linjen, utan att passera.

Hammarby klarade sig undan hjärtat i halsgropen och kunde efter 8 av de 9 tillgäsminuterna stänga matchen definitivt. Detta genom inbytte Tekie som på mittplan tog emot bollen, tittatde upp, och kunde lyfta bollen över Kindberg som stod långt ifrån sitt egna mål. Måljublet vid 3-1 var mer förlösande än glädjande för Hammarby som nu har två raka vinster för första gången i årets Allsvenska upplaga.

Vinsten innebär att Hammarby är uppe på 22 poäng, samma som Kalmar FF. Man klättrar dock från nionde till sjunde plats i en något haltande tabell. Näst på tur för Hammarby väntar derby och Brommapojkarna på Grimsta kommande fredag.