Andreas Alm: "De har inte vunnit så mycket den här säsongen"

Andreas Alm hyllar AIK-supportrarnas tifo inför matchen mot Djurgården. Trots en del höjda röster om att matchen fick avbrytas några gånger är det inget som han fokuserar på. - AIK-supportrarnas tifo sätter nivån för vad det handlar om. Det är mycket passion, säger han.

Efter 3-0 mot Djurgården var det en glad men kontrollerad Andreas Alm som mötte pressen på Råsunda.

Hur var känslan i omklädningsrummet efter 3-0 mot Djurgården?
- Ganska kontrollerad. Vi visste innan matchen var slut att vi skulle vinna eftersom vi hade en 3-0-ledning, så det var rätt fokuserat. Glädjen var nog som störst när vi gjorde 1-0 och 2-0 och sen finns den där och den finns där för att delas med publiken när matchen är slut, säger Andreas Alm.
 
Vad säger du om matchen? I början såg det lite oroligt ut, Djurgården hade många avslut och många anfall och sen tog AIK över mer och mer.
- De har ett avslut som man mår sämst av och det är när Ivan får ett skott utanför från höger innerposition. Lite liknande som när de gjorde mål i förra derbyt, ett sådant inspel. Ivan har kontroll tror jag, men första tjugo var ingen bra period. De har inget tryck på oss, men vi ville ju ha trycket och initiativet. Sen tycker jag att spelarna fångar upp matchen där den är och justerar det vi behöver göra. Sen får Martin lägen både en, två, åtta och tio gånger, och då är vi bra.

30 857 åskådare fanns på plats under det sista derbyt på Råsunda. Efteråt pratades det en del om att det hade tänts bengaler, smällts smällare och att matchen hade fått avbrytas några gånger.

- Det är en häftig inramning, man vänjer sig ganska snabbt vid det. Jag tycker att tifot som AIK-supportrarna visar sätter nivån för vad det handlar om. Det är mycket passion, och de vill extremt mycket och vi vill lika mycket. Sen gäller det för spelarna att balansera det så att man får fram skickligheten också och inte bara vill mycket.

När jag pratade med Andreas Alm stod det fortfarande 1-1 i matchen mellan IFK Göteborg och Elfsborg, en match som IFK Göteborg senare vann med 2-1. Efter matchen mot Helsingborg för två veckor sedan ville han inte prata om en guldstrid, utan snarare en toppstrid. Något som han stod fast vi även i dag.
- Så länge det skiljer fem poäng eller mer till Elfsborg, eller fyra för den delen. De behöver tappa lite poäng för att vi ska vara där. Man ska nästan kunna avgöra på egen hand för att vara i guldstriden. Vi får se hur den matchen går och vi får se hur vi ser ut inför matchen mot Elfsborg då vi har spelat borta mot IFK Norrköping innan.

Vad säger du om känslan just nu, det känns som att ni har ett väldigt flow, och ett dream team nästan? Allt verkar gå AIK:s väg.
- Ett dream team har vi väl på ett sätt, en riktigt bra trupp har vi i alla fall. Det skulle kunna vara 3-4 andra spelare på planen i dag, till och med fler, som hade kunnat starta i dag och göra det riktigt bra. Många är i gott slag, det gäller att hålla det så.

Inför söndagens derby hade Djurgården sexton raka matcher utan förlust och det var 1 083 dagar sedan AIK senast vann en match mot Djurgården, något de gärna påpekade.

Dags för de att skaffa nya anledningar att vara stolta nu?
- De plockar ju upp det de tycker är viktigt och det de har. Hamnar man i mitten av tabellen och inte har vunnit något derby har man inte vunnit så mycket på en säsong, så är det ju bara. Sen kan man ha framgång med andra saker, det är därför de säger så. Inför nästa derby, jag skulle tippa att det blir hemma på Friends nästa vår, kommer de där dagarna inte att spela någon roll längre.
 
Vad säger du om motståndet som de gav?
- Jag tycker att Sjölund är en väldigt bra spelare. Jag tycker att han styr mycket av deras spel och ger dem en rytm som stör oss emellanåt. Han är skicklig. Erton och Keene fick inte ut särskilt mycket, men Nymann var bra. Nymann var bra i första halvlek, han är en bra spelare. Han är kvick och hal. Så Sjölund tillsammans med Nymann är två bra spelare.
 
För oss som inte är i den innersta cirkeln i laget har det varit en del frågetecken om vem som skulle ersätta Backman. Hur har ni själva resonerat? Var det en självklarhet att Majstorovic skulle ta platsen?
- Robban och Majstorovic var de som var aktuella. Robban har ju spelat mittback tidigare, vi har ju bänkat Per i vissa matcher här hemma för att Robban ska spela mittback, vi har tyckt att det har varit det bästa. Robban hade gjort det bra i dag också, men vi tyckte att det var läge för Majstorovic. Daniel gjorde det bra senast mot Torslanda och han hade aldrig spelat ett Stockholmsderby tidigare, då blir det lätt att man är tillbaka snabbare än vad man skulle ha varit annars kanske.
 
Vad säger du om hans insats?
- Väl godkänd. Han hade ett bra samspel med Per och framförallt med Nisse tycker jag. Han är offensivt skicklig med bollen och ger oss lugn i andra halvlek, där han är klart bättre än i första. I första var det någon utspark som han felbedömde, men det kan han nog göra efter att han har spelat fler matcher också.
 
Vad säger du om Bangura? Det var nog många som inte riktigt kände igen honom mot Helsingborg senast, även fast det var en bra insats. Nu var det den Bangura som vi kände igen.
- Ja, fast jag tycker inte riktigt att det är så. Mohamed har en period bakom sig där han inte har startat och han har inte riktigt haft tränaren med sig. Nu startar han och spelar och gjorde dessutom mål. Han trampade mycket på bollen i första halvlek och då snodde de den några gånger. Han behöver komma ihåg vad han var bra på här. Det var inte bara frid och fröjd när han var här senast, däremot var han väldigt bra för oss. Det handlar om att vara ödmjuk och få tillbaka känslan av hur bra han är.
 
Så du tycker fortfarande inte riktigt att det är den Mohamed Bangura som vi var vana vid?
- Det är ju han, men han har en bit kvar både när det gäller att förstå att han fortfarande är bra och sen också att spela matcher regelbundet.

Oscar Idemark2012-09-17 00:38:36
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen