Platinumcars Arena, 2023-04-02 15:00

IFK Norrköping - Sirius

Äntligen...Allsvenskan startar!
Nu är det ny säsong och ingen av dessa spelare är längre kvar i sina respektive klubbar...

Äntligen...Allsvenskan startar!

Glen Riddersholm har ju fått ett fyraårigt mandat för att omvandla IFK Norrköping till en förening som klarar av att hålla sig i topp i Allsvenskan fler gånger än vart 26:e år. Vad kan vi hoppas på ska under en kortare tidsperiod, ex.vis över kommande helg, då Sirius kommer på besök (som vanligt höll jag på att säga i Allsvenska starten).

IFK har genomgått ett ordentligt tvagningsbad och om vi räknar med både inkommand och utgående spelar så kommer vi fram till 24 stycken alltså fler än två startelvor!

Vad kan vi hoppas på mot Sirius på söndag?
Det stora skifte som skett har ett litet aber,  att det inte längre finns så många grabbar från sta'n utan att det är rätt  många utländska spelare. Räknar jag med flyktade svenskar och tillkommna utländska spelare så blir skillnade 9 i favör till de utländska. Dessutom finns det sedan tidigare 7 utländska spelare, totalt 16. Maximalt antal utländska spelare i Allsvenska per match är 9, så det kan bli ett problem.  

Dessutom är Riddersholm ärlig när han säger att förutsättningarna har ändrats sedan han anställdes. Nu har tre spelare tillkommit efter den intervjun, så jag hoppas att hans framtid ser lite ljusare ut. 
Han hoppas att alla inblandade ska vara optimistiska och realistiska. Hans dröm är att IFK kan bli årets överraskning utan att prata tabellplacering. 

Vad ser jag som möjligheter att förbättra under året?
Om jag ser kortsiktigt, är ju matchen på söndag en, vi förlorade med 1-0 mot Sirius förra året och jag tror att vi kan vinna i år, det ger en positiv förändring på 6 poäng, vid oavgjort 4 poäng.
Om jag tittar på hemmamatcherna som grupp tog vi  19 poäng och förlorade fler än vi vann. Där finns förbättringspotential, typ matcherna mot Göteborg 0-2 och Varberg 0-1.De andra tre  lagen vi förloade mot var AIK, Djurgården och Malmö, vilka kan bli svårt att ta poäng mot i år, men det kan gå.  Att vi överpresterade mot Hammarby 4-1 och Häcken 1-1 blir tufft att förbättra i år. Att vi sedan kan slå de åtta lag vi vill komma före i tabelle för att komma på övre halvan hoppas jag ju på också. IFK har ju en bredare och bättre trupp i år, jag hoppas att inte alla konkurrenter har förbättrat trupperna mer än IFK. Det var ocks motigt med skador förra året och som också har fortsatt under försäsongen. Det är ju en förhoppning att det ändra till det bätter under Allsvenskan.

Att sedan ekonomin inte är i toppform, efter icke inkomna Rysslandspengar, och att läktarna riskerar att rasa har ju inte nycket att göra med hur vi presterar på plan...(om inte läktaren rasar ner över plan)! Men om styrelsen löser dessa problem och Glen kan fokusera på spelet och resultaten, så kan det bli bättre i år!
Nu till söndagens match.

Sirius.
Nyförvärv:
MV: Jakob Tånnander från finska HJK och Hannes Sveijer tillbaka från Sandvikens IF efter lån.
B: Tim Olsson tillbaka från Täby FK efter lån. 
MF: André Alsanati från  AFC Eskilstuna, Adam Wikman och Emil Özkan, uppflyttade till A-laget,Melker Heie från  Landskrona Bois och Herman Sjögrell från Örgryte efter lån.
FW. Magnus Kaastrup, lån från Lyngby och Joakim Persson tillbaka från Brage efter lån.

Förluster: 
MV: Tommi Vaiho tillbaka till Djurgården efter lån. 
B: Karl Larson till "division 3" klubb i San Francisco, Tim Björkström till Fredrikstad FK, Noel Hansson.  
MF: Adam Hellborg till Helsingborgs IF, Filip Rogic till Buriram United,Thailand,  Samuel Wikman till Dalkurd och  Yukiya Sugita, till Foolad FC, Iran. 
FW: Antonio Yakoub tillbaka till Assyriska FF efter lån.

Här kan jag setill min glädje att en av IFKs besvärligaste spelare att möta under senare år, Sugita har flyttat till Iran. 

Från allsvenskans upptaktsträff ser jag att "media" tippar Sirius på en 11:e plats (IFK på 7:e!)
Själv har jag Sirius på samma placering medan jag tippat IFK som åtta. Det betyder väl att det finns möjligheter att slå Sirius på hemmaplan. Jag tror de flesta nu också gärna vill se en seger under Glens ledning. 
Vad jag är mest osäker på inför matchen är vilken startelva Glen fastnat för! Jag hade förväntat mig att den skulle vara klar och inspelad nu, men värvningar ända in i kaklet ill 2 timmar innan stägning har gjort det hela till stor del av gissning, Så det mest spännande med första matchen blir då givetvis startelvan och förstås reultatet!
Optimistik men realistisk som Glen hoppas på att vi ska vara, hoppas jag på seger. De två senaste åren har blivit en förlust mot Varber och oavgjort mot Sirius. Dags att vinna!

Matchen visas på Discovery+ med början 14:45, dessutom sänder Viaplay damernas bortamatch mot IFK Kalmar med början 12:50. Det kan bli en halvdag framför TVn!

För oss Stockholmsbaserade supportrar visar Pichers på Regeringsgatan båda matcherna, jag räknar med att vara där!

Framåt Kamrater!
 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2023-04-01 15:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås