Är Pontus Jansson den bästa hemvändaren till allsvenskan genom alla tider?
Bäst i modern tid?

Är Pontus Jansson den bästa hemvändaren till allsvenskan genom alla tider?

Jag slängde ut ett påstående på twitter för ett tag sedan. Jag vill med viss emfas trycka på att Pontus Jansson kommer vara den största hemvändaren i allsvenskan i modern tid. Vad jag baserar det på kommer vi till längre ner men på ytan ser jag några utmanare men på det stora hela är det svårt att toppa.

Patrik Andersson

Kom från Barcelona, vilket givetvis slår högre än Brentford oberoende av när och hur det sker. Enda kruxet med det var att Patrik inte var ordinarie i Barcelona och två sista säsongerna innan hemkomst präglades av omfattande skador och han spelade enbart en handfull matcher. Bättre karriär än Pontus? Tveklöst men inte när han kom hem.

Henrik Larsson

Den jag anser vara närmst i sin karriär vid hemkomst som Pontus. Kom precis som Patrik från Barcelona men hade precis vunnit Champions League och varit oerhört viktig i Barcelona (om än som inhoppare). Var också med i landslaget vid den här tiden och hade bevisligen bra med klass med tanke på utlåningen till Manchester United några år senare. Tog Heif långt i Europa League och var otroligt bra i allsvenskan.

Kim Källström

Var väldigt mycket på dekis när han kom hem till Djurgården och fullföljde inte sitt kontrakt på grund av skador. Bidrog lite grann men absolut inte i någon högre utsträckning vilket inte heller kan förväntas i det skedet av karriären.

Andreas Isaksson

Var stabil men hade harvat på i turkiska ligan i många år. Hade förlorat sin landslagsplats och var på nedgång.

Daniel Andersson

En liten slamkrypare i sammanhanget. Hade gjort det bra i Italien men var egentligen inte någon stjärna. Var bevisligen en toppspelare under många år i allsvenskan men det var också hans toppnivå och utlandskarriären hade kunnat bli mycket bättre.

Pontus Wernblom

Egentligen samma sak som Källström. Fullföljde inte kontraktet på grund av skador och hängde inte med i tempot.

Markus Rosenberg

Med tanke på hur det slutade finns det kanske en del som tycker att Rosenberg var på en högre nivå än Ponne vid hemkomst. Det är historieförfalskning, Mackan hade varit inhoppare i West Brom och inte gjort mål på länge. Det var flertalet supportrar som tvekade till Mackan när han skrev på kontraktet. Historien gav Mackan rätt men i ett första skede är han inte uppe på Pontus nivå.

Marcus Berg

Har gjort det bra vid hemkomst men varit mycket skadad och framförallt kom han hem försent för att ha en Rosenberg renässans. Hade gjort en del mål i både Ryssland och mellanöstern men knappast en etablerad spelare i Europa.

Ola Toivonen

Var klass första säsongen efter äventyret i Australien men hade effektivt varvat ner i Australien och hade inte varit given någonstans säsongerna innan trots spel i England och Frankrike. 

Marcus Danielsson

Nej. Han harvade i Kina och spelade typ inte fotboll under Corona.

Spelare som tåls att nämnas men inte är nära:
Yksel Osmanowski, Anders Andersson, Ante Johansson, John Guidetti, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari, Gustav Svensson, Sebastian Eguren, Anderas Andersson, Jesper Blomquist.

Jag kanske glömmer någon men faktum kvarstår att med undantag Henke så är det få eller inga spelare som spelade 38 matcher i världens bästa liga förra säsongen. Pontus har varit skadad denna säsong men faktum kvarstår att han troligtvis varit ordinarie om inte skadorna varit så pass omfattande. Om vi bara ser till meriter finns det spelare som har högre toppar men knappt någon som har samma meriter i närtid till hemkomsten.
Om ni tillåter mig att bli ännu mer filosofisk inför en eventuell övergång.

Är det rimligt att ha förväntningar på Pontus utifrån vad han presterat i Premier League eller bör det skruvas ner?

I och med prestationerna har skett i närtid så förväntar jag mig att han fullständigt ska dominera i allsvenskan. I synnerhet utifrån att han följer MFF nära och ska inte behöva någon anpassning till spelet och fysiken. Det ska sitta i ryggraden och han ska vara beredd. Pressen ska också vara stor på Pontus och han har enormt mycket att leva upp till. Han vet mer än någon annan att det är självförvållat.
 

Kalle Dahlberg2023-03-17 10:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?