Arenabytet - Vägen till vårt nya hem

Arenabytet - Vägen till vårt nya hem

Det är nu drygt ett år sedan Hammarby lämnade gamla Söderstadion för den nyare varianten, den många kallar rymdskeppet. Med anledning av detta kommer här två artiklar som i tur och ordning berör byggandet av den nya och avskedet av den gamla. Gick allt rätt till? Fick rätt personer komma till tals? Hur blev egentligen slutresultatet? Först ut: Bygget av Nya Söderstadion

Fredagen den 23e november 2007 presenterades en utredning av Stockholm Stad som berörde förutsättningarna för ett nytt arenabygge i Globenområdet. Vid den tidpunkten hette arenan officiellt Stockholmsarenan men eftersom Hammarby Fotboll var den enda intressenten kom den att benämnas som Nya Söderstadion redan då. Det enda som man egentligen hade kommit fram till var då att förutsättningarna och marken för bygget fanns, i övrigt var ingenting annat bestämt.
 
Tidigt stod det klart att Hammarby som förening inte skulle gå in med något eget kapital i bygget.Bajen befanns sig fortfarande  i Allsvenskan och hade ambitioner som med dagens läge känns smått overkliga. Man pratade om ett publiksnitt på 20 000, spel i Europa och jämförde både klubben och den nya arenan med Parken och FC Köpenhamn. Så här i efterhand är det nästan skrattretande att tro att den här visionen ens fanns på kartan. Bajens ekonomiska situation var just då under all kritik, något som vi återkommer till lite längre ner. I efterhand har Mats Grönlund, nuvarande VD för SGA Fastigheter, sagt att varken Hammarby eller Djurgården troligtvis inte ens skulle ha råd att ta fram ritningar och detaljplaner för en ny arena. Enligt Grönlund var det Stockholm Stad som var den mest drivande parten (man ska ha stått för ca 80% av initiativet) av arenabygget och han har även sagt att det svenska fotbollsförbundet inte haft något intresse alls av den nya arenan.
 
Sjöstedts resor
Under våren 2008 blev det klart att AEG köpte upp bolaget AB Stockholm Globe Arena. Minoritetsägarna till Hammarby Fotboll tog alltså över driften av Globen, Annexet, Hovet och Söderstadion. Utöver det hade man option på att sköta driften på en eventuellt ny arena i området. Upphandlingen i denna fråga har kritiserats kraftigt, inte minst från oppositionen i Stockholm och framförallt efter diverse resor till bl. a Los Angeles som gjorts av kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt men dessa anklagelser har Sjöstedt borstat av sig. Stockholm Stad skulle fortfarande äga fastigheterna som det rörde sig om, medan SGA skulle ta hand om driften och avtalet skrevs till år 2023. Allting klubbades sedan igenom i kommunfullmäktige under hösten samma år. Vid den här tidpunkten sa politikerna att den nya arenan skulle vara klar 2012, något som senare reviderades till årsskiftet 2012/2013.
 
Hösten 2008 slog så finanskrisen till, något som enligt uppgift inte drabbade bygget av den nya arenan. Så här långt hade Hammarbys marknadschef hetat Patric Ljungström men i oktober månad presenterades Markus Magnell som Ljungströms ersättare. 2008 var ett stökigt år inom Hammarby som förening. Hybrisen hade varit total åren efter SM-guldet och mellan 2002 och 2007 hade utgiften per anställd gått från ca 40 000kr i månaden till 73 360kr. Under 2008 genomfördes också prestigevärvningen av Rami Shaaban, en av dem mest kritiserade värvningarna i den svenska fotbollens historia. Michael Andersson, som ersatt Bajens tidigare VD Henrik Appelqvist, har senare sagt att han skulle ha tackat nej till jobbet om han vetat hur den ekonomiska situationen såg ut. Strax efter årsskiftet 2008/2009 uttalade sig Michael Andersson om hur arbetet med arenan fortlöpte och berättade att Hammarby var den intressent som hade mest att komma med. Han sa då bl. a följande:
 
- Så här långt funkar det (arbetet) utmärkt. Vi arbetar i fyra projektgrupper där allting som diskuteras filtreras genom mig, Dan Törnsten och Patric Ljungström.

Dan Törnsten var styrelseledamot i Hammarby IF FF och en av dem tre ledamöter som röstades in tack vare upproret ”Det stora missnöjet”. Patric Ljungström var alltså den tidigare marknadschefen som nu hade något som man valde att kalla ”projektledartjänst med arenaarbetet”. Ljungström drev även en blogg på den informationssajt som Hammarby drev under tiden kring arenabygget och tillträdde lite senare återigen som marknadschef för Hammarby.
 
Andra lag tillkommer
I februari 2009 var det dags för den första diskussionen kring möjligheten för andra lag att spela på den nya arenan. Mats Grönlund, dåvarande VD för Stockholmsarenan och nuvarande VD på SGA Fastigheter, hade enligt egen utsago blivit felciterad i en intervju. I en dementi sa då Grönlund att den nya arenan skulle få en tydlig Hammarbyprägel och att man ville föra vidare den kultur och tradition som fanns på gamla Söderstadion.
 
Samma höst framkom det att Hammarby inte fått igenom de stora krav man hade kring läktarutformningen och placeringen av VIP-logerna. Istället för att bygga arenan i ett etage skulle den byggas i två och logerna skulle placeras mellan de båda etagen trots att Hammarby ville se de högre upp. Vid det här tillfället var dock Hammarbys VD Michael Andersson fortfarande hoppfull om att få till förändringar längre fram i processen, även om ett genomförandebeslut var nära förestående.
 
Presentationen av det underlag som skulle ligga till grund för genomförandebeslutet hölls i slutet av september 2009. Arenans skulle finansieras via bl a försäljning av byggrätter på den plats där Söderstadion står. En betydande del, ca 1,2 miljarder, beräknades komma in i framtida överskott i verksamheten. En dåre kan möjligtvis hävda att det gått en kort tid sedan öppnandet. Men de uppsatta mål man har kommer att bli väldigt svåra att nå. Så här långt har bolaget SGA Fastigheter redovisat en årlig förlust på mellan 60 till 80 miljoner kronor. Man är helt beroende av en hög frekvens av evenemang och behöver få in ca 100 miljoner kronor årligen i hyra. Om detta inte uppnås hamnar notan hos Stockholms skattebetalare.
 
Avtalet med AEG
Peab var den entreprenör som vann upphandlingen om vem som skulle få bygga den nya arenan. Beslutet om vem som skulle bygga arenan överklagades, dock utan någon direkt verkan då beslutet stod kvar. Däremot var det flertalet som var kritiska till hur med AEG Facitilites var skrivet. Vid den tidiga upphandlingen flera år tidigare avtalades det att AEG hade rätt till att även sköta driften av den nya arenan. När den arenan väl skulle klubbas igenom i kommunfullmäktige var parterna fortfarande inte överens, något som kritiserades hårt från oppositionen i Stockholm Stad. Då AEG och Stockholm Stad inte kunde komma överens, valde inte kommunen att konkurrensutsätta AEG överhuvudtaget, utan man lutade sig hela tiden mot den upphandlingen som gjorts tidigare. Det är inte bara uppseendeväckande utan snarare på gränsen till skandalöst. Att Madeleine Sjöstedt dessutom åkt runt USA och gästat olika evenemang, inbjuden av den part som hon sedan skulle förhandla med något halvår senare, gör knappast att trovärdigheten ökar. Madeleine Sjöstedt har skött hela historien kring Tele2 Arena på ett sätt som närmast kan liknas vid amatörmässigt. Politiker har en tendens att jaga referenspunkter för att visa sin egen framstående insats, Tele2 Arena är Sjöstedts i särklass största referenspunkt på framgång. Förfarandet kring upphandlingar skiljer sig mellan såväl myndighet som tillfälle, men trots det kan man med säkerhet konstatera att det här inte är ett av dem mer lyckade genomföranden som når historieböckerna.
 
Till slut nåddes då en överenskommelse och arenan klubbades igenom i kommunfullmäktige, nu är vi framme vid december 2009. Strax efter årsskiftet satte sig sedan AEG och Hammarby ner för att förhandla fram ett avtal sinsemellan. Säsongen som hade passerat åkte Hammarby ur Allsvenskan efter en minst sagt kaosartad säsong där exempelvis Tony Gustavsson fick lämna sitt tränaruppdrag. Dan Törnsten var dock inte det minsta orolig för det sportsliga i kombination med den nya arenan. Det fanns vid det här tillfället inga som helst tvivel om att Hammarby skulle vara tillbaka i Allsvenskan när den nya arenan invigdes. Problemet med degraderingen var dock inte bara rent sportslig för Hammarby utan påverkade även arenan då kalkylen var beräknad på att ett Allsvenskt lag skulle spela där, något som tydligt uttrycktes tidigt i processen.
 
Fansens påverkan
Under våren 2010 började också ett missnöje höras bland Hammarbys supportrar. Fansen fick inte komma till tals i den grad som utlovats och påverkan från supportrarna ansågs vara mycket liten. Dan Törnsten gick ut och dementerade både detta och det faktum att Hammarby var inblandade i att ytterligare något lag skulle komma att spela på det som kallats Nya Söderstadion. Ninna Engberg, VD för Stockholm Globe Arena, hade däremot redan tidigare välkomnat en förfrågan från Djurgården om att hyra in sig på Stockholmsarenan. Tidigare hade hon även, i DN 5/12 2009, uttalat sig om att hon gärna såg alla tre stora Stockholmsklubbar på arenan.
 
Bygget kom hur som helst igång och under hösten deklarerade AEG att man skulle göra en nysatsning på sitt samarbete med Hammarby. Då var missnöjet stort bland Hammarbys supportrar. Dels var prestationen på fotbollsplanen inte enligt förväntningarna men framförallt var man rejält trötta på ägaren AEG. När alla avtal kring arenorna vid Globen var skrivna insåg man att det här förmodligen varit planen från början, att genom ett ägande i Hammarby så skulle man komma åt arenadriften i området. I samma veva rådde bråk i styrelsen mellan klubbens och AEGs representanter. Linus Hallenius såldes trots att vissa ledamöter ville behålla honom, Åse Sånemyr avgick som VD och tränaren Michael Borgqvist gjorde slag i samma sak. I samma veva var AEG på gång att sälja sin andel i Hammarby, men någon försäljning blev aldrig av utan tvärtom.
 
Strax efter årsskiftet berättade man att man ingått i ett unikt partnersamarbete. Ninna Engberg, VD för Stockholm Globe Arenas och dessutom styrelseledamot i Hammarby Fotboll AB, berättade stolt:
 
- Mitt uppdrag i styrelsen är att tillsammans med Hammarby ta fram strategier som fokuserar på frågor som är viktiga för klubbens ekonomi. En långsiktig ekonomisk trygghet är en förutsättning för att Hammarby ska kunna lägga ännu mer fokus på att utveckla laget och ta sig upp i Allsvenskan igen, säger Ninna Engberg, VD Stockholm Globe Arenas och styrelseledamot i Hammarby Fotboll AB. 
Hammarbys ordförande Kent Hertzell fyllde på med lovorden:
 
- Hammarby Fotboll och AEG blir pionjärer inom svensk fotboll nu när vi ingår i partnerskap om försäljning och sponsring. Och både vi och AEG gör det med samma vision på näthinnan: ett starkt Hammarby i Allsvenskan 2013 när nya arenan invigs, säger Kent Hertzell, ordförande Hammarby IF Fotbollförening, tillika styrelseledamot i Hammarby Fotboll AB. 


Våren 2011 var bygget i full gång och man det började funderas på hur man skulle hantera flytten från gamla Söderstadion till nya Söderstadion. Ett förslag som ska ha kommit från en sponsor var att man skulle flytta träbänkarna från gamla Söderstadion till Kanalplan. Av detta verkar lite eller ingenting blivit av. Vid den här tidpunkten var fortfarande premiären planerad till våren 2013, ganska exakt två år senare.

Djurgården gör entré
Vår blev till sommar, sommar blev till höst och i oktober kom det värsta möjliga beskedet en Hammarbyare kunde få; arenan skulle delas med Djurgården. Östermalmslaget hade fört förhandlingar på flera fronter där de hetaste spåren var ny arena på antingen Östermalms IP eller Storängsbotten. Styrelsen i Djurgården tog beslutet i oktober 2011 och man lyfte fram vikten av att vara på plats redan från start då risken annars fanns att Hammarby skulle kunnat sätta sin prägel på arenan innan dess. Trots att Djurgården alltså gång på gång hävdat att man minsann inte skulle dela arena med någon annan klubb och man skulle dessutom äga sin arena, så slutade man på samma arena som Hammarby.
 
Det här möttes med hård kritik från Hammarbyare, samtidigt som det inte fanns mycket att göra åt det. Efter många turer fram och tillbaka visade det sig även att den nya arenan återigen skulle bli försenad. Istället för att stå klar till årsskiftet 2012/2013 så skulle den invigas under sommaren 2013. Peab tvingades betala ut skyhöga bötesbelopp där klubbarna enligt uppgift fick 10 miljoner vardera. Totalt ska kostnaderna för förseningen ha uppgått till 300 miljoner för Peab och totalt sett hade hela bygget blivit en rejäl förlustaffär. Sommaren 2012 gjordes också namnfrågan klar. Operatören Tele2 ska ha köpt rättigheterna till namnet för en summa omkring 150 miljoner och avtalet gäller i 10 år.
 
En av dem stora frågorna kring faktumet att man skulle dela arena mellan två lag, var vem som skulle få äran att inviga bygget. Trots att Hammarby fått löfte om att vara ”först in” då man varit med i arenaprojektet sedan dag 1, så skulle Djurgården få spela en premiärmatch som kallades för ett test. Den så kallade testmatchen blev dock inställd då en skarpladdad bomb hittade utanför arenan under eftermiddagen den 27/6 2013.
 
Istället blev så Hammarby först in och 20/7 invigdes Nya Söderstadion/Tele2 Arena/Stockholmsarenan med en mållös match mellan Hammarby och Örgryte. Ett nytt kapitel var påbörjat, det om livet efter gamla Söderstadion. Imorgon kommer texten som berör avskedet av vårt gamla liv.
 
Källor:
Dagens Nyheter, FOKUS, Expressen, Aftonbladet, Hammarby Fotboll, Stockholm Stad, Svenska Dagbladet, My Newsdesk, Incitament för att bygga arenor när kalkyler bedöms olika – En studie om två arenor för KTG av Carl-Henrik Bergroth och Marcus Ström, Den osynliga handen, Allabolag.se

Gustaf Granqvistgustaf.granqvist@gmail.com@ggranqvist2014-07-06 10:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö