Året med damlaget
Nu tas nästa steg - damlaget får ungdomskontrakt.
Det världen lärde känna som Coronaåret blev ett väldigt framgångsrikt år för IFK Göteborgs damfotboll. F17-laget ställde upp i damernas division fyra, blev tvåa efter seniorsatsande ÖIS och gick upp i division tre. Samtidigt gick laget till final i F17-SM, och slog på vägen ut jämnåriga från allsvenska Linköping. Två av lagets spelare var med i den elva GP tog ut som bäst i division fyra och bland spelare som tidigare lämnat IFK byttes både Evelyn Ijeh och Hanna Andersson in i Kopparbergs Göteborg FC dubbelmöte med Manchester City i Champions League.
Men även om det var en framgångsrik säsong slutade den snöpligt. Dagen efter nästa sista matchen i damfyran, mot Stenkullen GoIK/Floda BoIF (6-0) kom nya restriktioner. Träningarna ställdes in för spelare födda innan 2005 och sista matchen, mot Kållered SK, ströks ur programmet. Inte förrän nu har laget återsamlats.
- Vi tränade för första gången igår (söndag), säger tränaren Peter Svanström. När tjejerna skickades hem från gymnasiet lättade det istället upp för idrotten igen. De flesta av de äldre går som tur är på fotbollslinjen på idrottsgymnasiet, så de har kunnat träna genom skolan. De som är födda 2005 har tränat med F14-laget. Vi har varit duktiga med individuella program för intervallträning och haft en del digitala möten för att hålla kontakten. Ledarstaben har jobbat med att förbereda nästa år. Men nu tränade vi igår och tränar igen på torsdag (idag), sedan är det uppehåll till 11 januari.
Samtidigt ser laget ödmjukt på situationen:
- Man får ta det på allvar, säger Peter Svanström. Nu när vi haft de sista träningarna, för att få ett värdigt avslut på säsongen, har vi anpassat arenan. Ingen byter om på plats, vi hissar ner skiljeväggarna och är små grupper, vi har lagt upp det så vi inte möts vid ingångarna. Det är vi och P17 som håller igång.
Branta utvecklingskurvor
Trots svårigheterna runt omkring har verksamheten fungerat nästan oväntat bra.
- Man tittar direkt på vart spelarna tar vägen, säger Peter Svanström, i och med att de har så branta utvecklingskurvor i den här åldern. Vi har nått väldigt långt med spelarnas egna mål. Vi blev också ett mycket bättre sammansvetsat lag under 2020 genom utmaningarna att representera något stort och att samtidigt tävla på absolut högsta nivå för åldersgruppen i Sverige. Det har lett till en bättre laganda och en mycket mer professionell inställning till den egna satsningen. Där är jag, som ledare, supernöjd.
De motgångar som ändå funnits har också de huvudsakligen funnits på individuell nivå.
- Vi har två spelare som varit drabbade, säger Peter Svanström. En spelare har drabbats av en korsbandsskada. En annan spelare har genomgått en operation men har inte kunnat komma tillbaka till spel i år. Vi håller tummarna för att också hon kan komma tillbaka nästa år, det är en extremt talangfull försvarsspelare. Som tränare lider jag med båda spelarna.
Laget kommer i stora drag att vara det samma i vår.
- Än så länge är det ingen som lämnar, konstaterar Peter Svanström. Det är stiltje på den fronten eftersom de inte kunnat träna med andra klubbar heller. Men det känns inte som om någon av spelarna har ett behov av att gå vidare. För första gången blev det ett riktigt tajt gäng. Naturligtvis är spelarna attraktiva för andra klubbar, men vi har en bra utvecklingsplan och en bra verksamhet för dem, som också håller dem kvar.
Lovande återväxt
Däremot kommer laget att förstärkas i en strategisk ålder.
- Två spelare födda 2005 är på väg in från andra klubbar, säger Peter Svanström. Vi är glada att få in de två nya femtonåringarna, som blir sexton nästa år, för det är just i den åldern som vi är få – vi har bara fyra spelare födda 2005. Många fler är födda 2004 eller 2006. För att kunna fortsätta att tävla i F17 är det viktigt att 2005:orna följer med, annars blir det för klent. De som nu blir 19, och som var med oss förra året, vill också gärna vara kvar och då ska de förstås vara det.
Akademin har en lovande återväxt i åldrarna strax under.
- Vi flyttar också upp två spelare från F14-laget. De har spelat med oss förut men inte tränat, så det blir en omställning för dem. De behöver en ny utmaning i sin vardag i fotbollen.
Den kanske viktigaste förändringen gäller organisationen och kommunikationen. Nu får IFK Göteborg ett damlag på riktigt. Det sker genom att villkoren jämställs med herrarnas U19.
- I år är det ett flicklag som har representerat IFK i damserien, säger Peter Svanström, och verksamheten var organiserad runt akademin. Nästa år är vi ett damlag från början, där de yngre spelarna samtidigt representerar akademin i F17-serien. Det påverkar hur man hanterar laget internt och hur man från Kamratgården vill kunna synliggöra det.
Träningsavgiften tas bort
IFK Göteborg har haft en försiktig kommunikationsstrategi runt laget, bland annat eftersom det handlar om så unga spelare.
- Det var en strategi som gick ut på att inte fokusera på de enskilda spelarna i så unga år, säger Peter Svanström, eftersom vi ville få ihop ett lag i första hand. Konkurrens som på seniornivån hade kunnat vara förödande. Men nu är vi redo, vi har många som är ett år äldre och vi är kanske tre år mer erfarna efter det här året.
Det innebär också en stor och välkommen förändring av spelarnas individuella villkor.
- Hittills har vi varit kontraktslösa och så har vi haft tre spelare som har ett akademikontrakt – ett ”proffskontrakt”. Det kommer med landslagsuppdragen, ungefär. Det är likadant som på killsidan. Nu får hela laget avgiftsfria kontrakt. Hur kontrakten kommer att benämnas framöver vet jag inte, men det jag vet är att spelarna inte längre kommer att betala för att spela i damlaget. Det blir som för ungdomsspelarna (U19) på herrsidan. Det är Kamratgården, inte Akademin, som går in och befriar dem från avgiften. Jag ska presentera en damtrupp med utgångspunkt från de befintliga spelarna. Vi kommer även i fortsättningen att träna i akademins lokaler, och tillhöra den organisationen i övrigt.
Samtidigt som damlaget får bättre villkor, kommer återväxten att garanteras genom en stark ungdomsorganisation.
- På det viset tycker jag att allt blivit bättre, säger Peter Svanström, vad gäller sättet vi trivs i vår akademi, sättet vi ser på framtiden och hur vi fått fokus på tjejfotbollen i IFK. Vi har ett nytt F13-lag som startas i januari.
Nya utmaningar
Den verkliga prövningen kommer under de närmaste åren, i takt med att spelarna i dagens lag når junioråldern och behöver nya utmaningar.
- Ytterligare ett år framåt kan vi låta tre av dem som fyllt 18 spela i F17-serien, förutsatt att vi inte hindrar yngre spelare med det, och tar bort deras möjligheter till speltid. Men om vi inte tar oss upp i seriesystemet finns en risk att vi tappar många i den åldersgruppen.
Här har de sportsliga framgångarna en central betydelse.
- Om vi går upp till division två är det rätt nivå för många av de här spelarna, säger Peter Svanström. I det läget har vi fått upp 2006:orna och då kommer vi att anmäla dem till F19-serien regionalt i Göteborg. Där finns en spärr som säger att minst hälften av spelarna måste ha fyllt 16 år. Den gruppen har nu spelat SM-serien för F17 istället. Men när de yngre spelarna kommer i den åldern är de ganska många, tillsammans med 07:orna 21-22 stycken. Då får de speltid där, tillsammans med dem som roterar runt F17-laget. Då har man löst det på ett liknande sätt som när herrarna har ett U21- och U19-lag att rotera kring herrlaget. Det blir två trupper som delar på tre serier.
Inte behålla spelare för länge
Men så länge IFK Göteborg inte har ett lag i minst Elitettan är vi utestängda från junior-SM (F19).
- Jag önskar att det var organiserat som F17-SM, säger Peter Svanström, där man börjar med regionala serier och sedan går över till slutspel. Det är för många klubbar som kommer att ha bra spelare i 18-årsåldern som inte kommer att kunna spela i den serien och då blir det svårt att behålla spelare. Det är svårt till och med att ta sig från division tre till division två: ett lag av tjugo går upp, och det avgörs genom en kvalmatch. Det finns mer än ett bra lag i division tre, så det kommer att bli en stor utmaning 2021. Men det kommer att bli roligt, det kommer att vara bättre ordning än i division fyra.
Men det behöver inte nödvändigtvis vara ett problem att spelare går vidare till andra klubbar. I grunden handlar det om en akademiverksamhet som syftar till att utbilda den enskilde spelaren. Sponsorerna kommer att stödja en bra damverksamhet.
- Det är nästan så det ska vara, säger Peter Svanström. Om vi får fram spelare genom akademin som vid 18 års ålder är redo för större saker än det vi kan erbjuda just nu, då kommer vi att tappa spelare. Vi är ju där för att utveckla fotbollsspelare. Grunden i akademin är att jobba med de enskilda spelarna och ge dem förutsättningar för att förstå ett kollektivt spel som presteras på högsta nivå. Målet är att få fram spelare. På herrsidan finns ekonomiska incitament, också, men på damsidan är det andra incitament; att vi själva kan känna oss nöjda när en spelare lyckas kliva iväg. För att mäta framgången i akademin ska vi nog inte behålla alla spelare för länge. Detta är svårt, man vill ju både och. Jag vill ju att alla spelare är kvar – men samtidigt, då har jag ju inte utbildat dem tillräckligt.