Årets: Bästa sex

Årets: Bästa sex

Sex och Jävligt offside har nu slutfört sitt åttonde år. Cirka 400 listor har skrivits genom åren och vecka ut och vecka in har det som varit hetast, bäst, konstigast eller mest himmelsblått (och inte att förglömma, mest tråkigt eller tröttsamt) hamnat på Fotbollssveriges mest omistliga lista.

I vanlig ordning sammanfattar vi året genom att titta närmare på vem och vad som mest frekvent har funnits med. En veckoförstaplats har belönats med sex poäng, en andraplats med fem och så vidare ner till sjätteplatsen som följaktligen gett ett poäng. Vi kallar det årets bästa sex; vad gör man inte för att locka läsare. Och faktum är att om man googlar just det, årets bästa sex, så kommer två tidigare års artiklar först i flödet innan en artikel från RFSU.
 
Vi ska inte bli långrandiga, tillräckligt mycket text finns ändå nedan för att fylla ut några minuter av era liv. Håll till godo.
 
Vi vill härmed också passa på att tacka alla som läst och kommenterat under året, och naturligtvis önska er alla ett magiskt och himmelsblått 2016. Gott Nytt År! Vi ses om en vecka.


Champions League (2 förstaplatser, 6 veckor, 26 poäng)
Nu ska det väl sägas direkt att punkten Champions League inte kom med på Listan i slutet av gruppspelet. Det fanns inte så mycket att hurra i de sista tre omgångarna. Liksom i fjor var Champions League som allra hetast när vi var på väg att kvalificera oss och när det slutligen stod klart att vi så också gjort. Många jublade över lottningen, jag och väldigt många med mig hade gärna avstått de tre lagen vi fick till förmån för mindre sexiga men mer överkomliga lag. Fast vi får väl gråta hela vägen till banken.

Markus Rosenberg (0 förstaplatser, 7 veckor, 25 poäng)
Mål direkt i premiären mot Sundsvall. Ändå, som han själv varit inne på i intervjuer, var starten lite trög. När allsvenskan kommit halvvägs stod Markus Rosenberg noterad för tre mål. Väl framme i Champions League-kvalet var han återigen instrumentell. Han var visserligen avstängd mot Celtic borta, men då ledde han istället supportersången under uppladdningen på Merchant Square. På planen ledde han laget, med några ytterligt viktiga mål och den typ av på-gränsen-spel man för sina egna spelare gärna katalogiserar under 'smartness' och 'internationell rutin', till ett nytt CL-gruppspel. Och målskyttet, det tog sig även i allsvenskan framåt hösten.

Åge Hareide (1 förstaplats, 7 veckor, 23 poäng)
Vad finns där att skriva mer om vår norske demontränare? Tja, att han inte längre är vår tränare förstås. Han har nu gått vidare till nya, om än inte lika fina, uppdrag, och hans tvååriga period i Malmö FF kommer för alltid att minnas. Han ledde laget till ett allsvenskt guld och två Champions League-gruppspel. Lika mycket kommer Listan att minnas honom för hans raka och tydliga sätt där han aldrig var rädd att säga vad han tyckte, vare sig det gällde motståndare eller de egna supportrarna. Och allra mest kanske, för Hexenkessel. Han myntade, han visade, han vann.

Allsvenskan (2 förstaplatser, 5 veckor, 21 poäng)
Så här års bär ordet en längtan. En längtan efter våren, efter framgång, efter gröna gräsmattor och rättmätigt jublande himmelsblå spelare. Och, eftersom vi brände allsvenskan 2015, efter upprättelse. Fast egentligen började det ju inte så tokigt. Vi var bra med under de första vårveckorna. Men när IFK Göteborg tog över serieledningen från oss i den åttonde omgången innebar det inledningen på en svacka vi aldrig riktigt kunde hämta oss från.

Visst kan ett cupmirakel inträffa nästa år. Europa League-kval kan bli verklighet. Men oavsett vilket, 2016 kan det inte bli något annat än fullt fokus på allsvenskan. 

Oscar Lewicki (1 förstaplats, 6 veckor, 20 poäng)
Någonstans mellan 50 och 60 matcher har det blivit för Malmö FF:s innermittfältare Oscar Lewicki. Ingen annan i klubblaget har spelat fler, han är en evighetsmaskin. I Allsvenskan mot lag som Åtvidaberg och Örebro har han inte märkts lika mycket, kanske som en följd av den defensiva uppställningen med honom och Adu, men när det har varit Europamatcher har han höjt sig. När han var med och vann U21-EM i somras var han en av hela turneringens giganter, och att han oftast är bäst när det gäller visade han också i Playoff-matchen mot Danmark i november. Han har kallats den nye Stefan Schwarz; dit har en bit kvar. Men vi kan väl kalla honom för Guds son tills vidare. Eller så blir det bra med bara Oscar Lewicki. Jo, jag tror det.

Nikola Djurdjic (1 förstaplats, 4 veckor, 19 poäng)
Det ramlade in ett antal den-såg-man-inte-komma-värvningar under sommaren. Den mest spektakulära var kanske lånet från Augsburg. Och det började bra: Knappt två minuter in i debuten fumlade Sundsvalls Joakim Nilsson och friställde Nikola Djurdjic, som med en bredsida förvaltade bjudningen på allra bästa sätt. En angenäm start på serbens MFF-sejour. I dagarna har vi kunnat läsa att det inte blir någon fortsättning, och även om den sista tiden inte var lika succéartad (bland annat på grund av ljumskproblem) som inledningen känns det alltid lite trist att vinka adjö till bra spelare.


Förra årets topp sex
1. Markus Rosenberg
2. Guillermo Molins
3. Champions League
4. Åge Hareide
5. Robin Olsen
6. Emil Forsberg
 
Några som var nära att ta sig in på listan
Erik Johansson (1 förstaplats, 4 veckor, 18 poäng)
Redan i allsvenskans fjärde omgång var Erik Johansson avstängd, efter gult kort i alla de tre första matcherna. Sen hann han bli avstängd en gång till, men då var han redan klar för Gent. Vår mittback blandade och gav under sitt sista halvår hos oss. Under några månader i våras radades försvarsmisstagen upp, och Erik bidrog med sin del. Till exempel drällde han med bollen innan Elfsborgs första kvittering i Borås, och blev ett par veckor senare enkelt uppsnurrad av Kalmars Antonsson. Men trevligare är det att minnas Erik Johanssons sista veckor i klubben. Då var han riktigt bra. Han spräckte till och med sin allsvenska MFF-målnolla, då han knäade in bollar både mot Åtvidaberg och Gefle.
 
Jo Inge Berget (0 förstaplatser, 4 veckor, 18 poäng)
Vem är det? Så reagerade många när den pojklike norrmannen presenterades som klar för Malmö FF. Google fick hårdjobba, media rev sönder sitt hår eftersom de knappast hade några frågor att ställa den för de flesta okände anfallaren/mittfältaren. Och inte var han väl den mest spännande värvningen MFF gjort? Ansåg många av oss. Det gick en period, där det framför allt noterades att samarbetet med Markus Rosenberg i anfallet inte fungerade särskilt tillfredsställande. Men sen: Skägget växte, hans självförtroende likaså, han gjorde några enastående insatser för oss, han blev en sådan där slitvarg man inte kan låta bli att älska, han blev uttagen till det norska landslaget och gjorde även där succé – Jo Inge Berget känns som helgjuten för Malmö FF.
 
 
Ett urval av förstaplatser under året
Markus Halsti, Det peruanska spåret ledde rätt, Plåster på sår, 598 dagar, Anton Tinnerholm, Marko Johansson, Superhösten, Natt till onsdag, Europahoppet lever, Hänga i Madrid, 1-0 mot IFK Göteborg, Alla ni givmilda
 
Annat och andra värda att nämna bland årets 210 punkter
U21-EM (3 veckor), Vilnius (1 vecka), Seedningsnoja (1 vecka), Svenska Cupen (4 veckor), Magnus Wolff Eikrem (2 veckor), Himmelsblå supportrar (5 veckor), Halsti twittrar (1 vecka), Falkenbergs FF (1 vecka), Forumets makt (1 vecka), Derbykross (2 veckor), Du håller på FC Köpenhamn (1 vecka), Yoshimar Yotun (6 veckor), Erdal Rakip (5 veckor)
 
Några offsideplatser under året
Disciplinnämnden
Himmelrikets sinande bankkonto
Michael Lerjéus
Medias moralpanik
Förlusten mot ÖSK i cupen
Undermåliga gräsplaner i Florida
Pamela Andersson i SVT:s morgonsoffa
Lviv-huliganer

Henrik Zackrisson & Magnus Johansson2015-12-30 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF