Årets: Bästa spelare
Foto: Peter Lind

Årets: Bästa spelare

Det blev en norrman som tog hem titeln Årets bästa spelare.

Årets spelare. Det är ju rätt subjektivt vem man tycker har varit bäst, eller hur? Det finns folk som sitter och läser av statistikprogram och tar dessas resultat för absolut rättvisa. Andra minns målvaktsräddningar, en massa förlösande mål eller helt enkelt har favoritspelare som man har lättare för att uppskatta än andra.

Vi säger inte att redaktionen har rätt när vi 2021 utser Jo Inge Berget till Malmö FF:s bästa spelare, men vi säger heller inte att vi har fel. Vad vi gör är att vi lutar oss mot årets alla utmärkelser till månadens spelare, räknar ihop alla poäng och får en slutsumma som berättar vem som över tid har varit bäst.

Innan vi pratar om Jo Inge, så vill jag att ni tittar på namnen längst ner. Sen 2005 har vi ringt upp spelare och gratulerat dem varje månad som innehåller minst tre tävlingsmatcher, och därefter utsett dem till årets bästa. Vilka namn! Nu läggs ytterligare en norrman till den fina skaran av stora spelare. Det är väldigt välförtjänt tycker jag.

Han kom som en korthårig rätt okänd gutt, med renrakade kinder och gjorde till en början inte mycket väsen av sig. Året var 2015 och han kom till ett mästarlag som dessutom spelat i Champions League. Hans första sejour blev tre år lång, han skaffade sig skägg och rakade skallen. Han fick uppleva ett CL-gruppspel och vann två SM-guld.

När han efter säsongen ´17 lämnade oss för New York var vi många som kom att sakna den hårt arbetande yttern med det vildvuxna utseendet och det varma leendet.

Efter ett år tillsammans med Anton Tinnerholm och hans City i världens häftigaste stad tyckte Jo Inge att det var dags att komma hem igen. Hem innebär numera Malmö och MFF för 31-åringen. När vi summerar 2021 har han varit hos oss i ytterligare tre år, han har spelat ännu ett CL-gruppspel samt ett i Europa League och vunnit två SM-guld till. Han pratar om att förlänga sitt kontrakt eftersom han inte vill någon annanstans och det är inga tvivel om att han har blivit helt himmelsblå.

Hur kan man inte älska en sådan spelare?

Två gånger har Himmelrikets redaktion röstat fram honom till månadens spelare i år. Två gånger har jag alltså haft glädjen att ringa honom för att gratulera och prata en stund. Jag skriver glädjen, för även om det är roligt att intervju de allra flesta MFF-spelare så finns det som bekant grader av allt, och Jo Inge tillhör de som bjuder på sig själv, har nära till både skratt och allvar och verkar alltid ha tid för att undertecknad ska kunna ställa ännu en fråga.

Likt alla spelare har inte Jo Inge en konstant formtopp. Det finns matcher som varit mindre bra. Så är det för alla spelare. Men till skillnad från väldigt många andra så är det svårt att säga om honom att ”idag var han faktiskt rätt kass”. För funkar det inte, sitter inte passningarna och inläggen inte når fram, då vet man i alla fall att man får en ordentlig kämpainsats av honom. Det är alltid värt mycket. Det finns en lojalitet och solidaritet hos vår norrman som är berömvärd.

När han emellertid är bra, vilket är ofta, så tillhör han det absoluta toppskiktet i Allsvenskan. Ta hans insats mot Chelsea hemma exempelvis, där befinner han sig på en nivå som många skulle kalla ”för bra för Allsvenskan” (vilket i sig är ett uttryck för mindervärdeskomplex, för vi spelar som bekant inte bara i Allsvenskan). Jag vet inte om han har fått kontraktsförslag utifrån, eller om han tänker sig att avsluta sin karriär i något oljeland som inte heter Norge för pengarnas skull. Men nu och här är han hos oss. Och jag skulle inte vilja byta ut honom mot någon.

Jag skrev tidigare att det är en välförtjänt utmärkelse detta. Lika välförtjänt var det att han fick avgöra borta mot Kalmar i näst sista omgången av årets allsvenska. Han tog den där löpningen som var nödvändig, han fick passningen av Abubakari och han förvaltade ett läge som en sämre spelare hade missat eller snubblat bort. Välförtjänt, för målet gjordes med den tusenhövdade MFF-klacken som bakgrund och han fick kärleken därifrån, hyllningarna, han kom att bli påhoppad och omkramad av lagkamrater.

Jo Inge Berget var den dagens hjälte helt enkelt. Jag undrar om pojken som kom till oss 2015 hade kunnat ge oss den målgesten vi fick se i Kalmar. Det har hänt mycket med laget och det har hänt mycket med Jo Inge Berget. Han som är årets spelare enligt Himmelriket.

Grattis, Jo Inge – född i Norge men är en Malmöpåg.

***

Spelare (och antal poäng för hela året)
1. Jo Inge Berget, 78
2. Sören Rieks, 69
3. Veljko Birmancevic, 68
4. Anders Christiansen, 67
5. Antonio Colak, 58
6. Oscar Lewicki, 47
7. Lasse Nielsen, 44
8. Anel Ahmedhodzic, 38
9. Jonas Knudsen, 28
10. Erdal Rakip, 27
11. Johan Dahlin, 26
12. Bonke Innocent, 21
13. Franz Brorsson, 15
13. Pavle Vagic, 15
15. Sergio Peña, 12
16. Adi Nalic, 11
16. Martin Ohlsson, 11
18. Eric Larsson, 4
19. Niklas Moisander, 1

***

Årets alla Himmelrikets Favorit
April: Jonas Knudsen
Maj: Anders Christiansen
Juli: Antonio Colak
Augusti: Veljko Birmancevic
September: Jo Inge Berget
Oktober: Jo Inge Berget
November: Sören Rieks

***

Tidigare års Årets Himmelrikets Favorit
2005 – Daniel Andersson
2006 – Jonatan Johansson
2007 – Anders Andersson
2008 – Ola Toivonen
2009 – Ricardinho
2010 – Johan Dahlin
2011 – Pontus Jansson
2012 – Mathias Ranégie
2013 – Jiloan Hamad
2014 – Markus Rosenberg
2015 – Markus Rosenberg
2016 – Magnus Wolff Eikrem
2017 – Anton Tinnerholm
2018 – Markus Rosenberg
2019 – Anders Christiansen
2020 – Anders Christiansen

Magnus Johansson2021-12-18 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?