Årets: Hörna
Sicken jävla hörna!

Årets: Hörna

Vad är väl en hörna i en fotbollsmatch? Den kan vara dötrist, och långtråkig, och misslyckad, och... och... alldeles underbar. Vissa hörnor går till historieboken för att de är snygga, andra för att de går i mål - och några för att de dessutom slås i precis rätt ögonblick av en match. Årets hörna slogs för 130 dagar sedan – den 18 augusti.

Efter ett helt makalöst dubbelmöte mot Glasgow Rangers i CL-kval 3 ställdes Di blåe mot bulgariska Ludogorets i play-off till Champions League. 5 500 himmelsblå supportrar mötte upp på Stadion och skapade en ljudkuliss som om det vore lapp på luckan. 

Lite oroliga var vi dock. Hade MFF peakat i och med matchen mot Rangers borta? Vi gick ju på pumpen mot Göteborg hemma, där vi visserligen spelade bra men några avgörande situationer gick emot oss. 

Vi som kände lite oro blev dock snabbt lugnade. Med stödet i ryggen gick ett stärkt Malmö FF ut för att vinna matchen och skapa sig ett bra läge inför returen sex dagar senare. MFF spelade snabbt, tryckte på och var det bästa laget, vann skottstatistiken med 17-4 och hade sex avslut på mål, jämfört med Ludogorets tre.

I matchens 15:e minut hade AC ett dundrande skott i stolpen, och det kändes där och då som att den där bolluslingen skulle gå in i nätet under kvällen. Drivet i MFF:s spel talade för det. 

I den 25:e minuten smäller det. Vi får två hörnor, den första från vänster som resulterar i en andra från höger. Alla förväntar sig en traditionell hörna, speciellt Ludogorets. Men JDT drar en joker ur hörnvariantleken som lurar upp hela Ludogorets till korvluckan på läktaren.

AC slår en kort hörna bakåt, Lewicki möter och slår in bollen längs marken mot den lilla straffcirkeln. Dit har Birmancevic smugit upp från en gömd position bak i straffområdet. Det är knökat framför målvakten, där MFF-spelare effektivt screenar bort Ludogorets försvarare.

Samtidigt som allt går väldigt snabbt (den tar bara totalt 5 sekunder), känns det som att hela kvällen passerar revy. Eller hela fotbollsåret fram tills nu. Alla missade skott, alla fantomräddningar, alla suckar och stön, alla…

Veljko Birmancevic lurar sin försvarare som står kvar, fattar inte vad som händer. Birma kommer perfekt mot bollen, får tid att ställa in kroppen och möta bollen. Han hittar en lucka i spelargröten framför mål, siktar och träffar bollen som följer sin tänkta bana. Målvakten slänger sig men bollen är redan hopplöst förbi honom och smiter in tätt intill hans vänstra stolpe. 

Som jag skrev i mina 5 snabba efter den matchen, “Vi går bananas i TV-soffan.”

Extra coolt var det att dra varianten direkt på den första hörnan från höger. Dessutom var den perfekt utförd, allt ifrån Søren Rieks screen till Birmas långa väntan innan han smög upp i ytan och Oscar Lewickis perfekta leverans av bollen in i den ytan. 

Efter matchen berättade Veljko Birmancevic för Sportbladet att laget två veckor tidigare hade tränade på samma variant inför en annan match men inte var så lyckosamma då.

– Men vi kände att vi hade chans att testa den igen idag och det gick väldigt bra...

Det tackar vi för. 

Här kan du se den igen. Årets hörna. Sicken j-a hörna...
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-12-26 08:31:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?