Årets: Fem snabba om 2021
Berget visade vägen 2021.

Årets: Fem snabba om 2021

Ännu ett fotbollsår ska summeras i andan av ”fem snabba". 2021 bjöd på framgång på hemmaplan och ute i Europa. Jag saknar det dessutom redan…

Framgångens år
Det balanserade verkligen på en lös tråd men allting ordnade upp sig till slut och guldet kunde försvaras. Kanske skrivs också 2021 till historien som ett av de mest framgångsrika åren någonsin även om det stundtals inte riktigt var den känslan jag hade under säsongens gång. Det var många tunga matcher och guldstriden pågick till sista sekunden. Det låter troligen världsfrånvänt och bortskämt om någon annan än en MFF:are läser detta men det var så det var. Med perspektiv ser jag nu att den röda tråden med att ständigt ha en positiv inställning och attityd i laget gav slutresultatet, en match i taget och nya tag när det behövdes. Pusselbitar som till slut blev ett färdigt pussel. Guld och CL-avancemang, ja ni hör ju…2021 blev framgångsrikt med råge.

Framgångens fanbärare
I en så pass framgångsrik säsong så bidrar ju självklart alla i hela truppen och ledningen till att det blir bra, men det krävs ”en eller flera Rosenberg” för att dra lagt framåt. Sedan Mackan slutade är det ett ständigt ämne; vem bidrar med samma malmöitiska kraft som honom? Inom familjen konstaterade vi att det måste vara Jo Inge Berget i år, han klev fram när det verkligen behövdes och han manade på och visade vinnarmentalitet. Han var såklart inte ensam om detta, men om vi behöver utse något kraftpaket detta år så är det Berget.

Startelvsbonanza
För första gången någonsin har jag inte haft så mycket åsikter om startelvorna och anledningen är väl att vi aldrig har roterat så mycket som 2021. Det blev en vana att de flesta i truppen luftades och att när några blev skadade så klev andra in. Det kändes helt naturligt och jag har till och med glömt bort vissa spelare utan att för den delen inte tycka om dem. Detta känns som ett långt arbete från klubbens sida, tillsammans med filosofin som JDT står för, som äntligen fått utdelning. För att klara av det som vi gjorde i år, det vill säga vinna guld och samtidigt gå långt i Europa, så måste detta fungera precis som det gjort 2021.

De stora små sakerna
Det är ju egentligen inte en planstormning, en guldfest eller en match mot Chelsea som tar fram de bästa känslorna under säsongen. Kanske kan man på förhand tro att det är så men när jag blickar tillbaka så är det andra stunder som har etsat sig fast i minnet. Det är Bergets 0-1 mål mot Kalmar i den 83:e minuten och det är Rieks förlösande show mot Göteborg borta. Det är hemmavinsten mot Ludogorets för att sedan lugnt och fint och utan nerver gå till CL på bortamatchen. Det är dubbelmötet mot Rangers och främst att med tio man och mot alla odds klara av bortamatchen och gå vidare. Det är den övertygande vinsten mot AIK hemma och det är Birmancevics och Colaks alla avgörande mål.

Vinter
Det har bara gått några veckor sedan säsongens sista match men ändå skaver saknaden redan. Det är inget som kan ersätta känslan av att hela tiden ha nästa match att se fram emot, ta trapporna upp till ståplats eller att äta en god middag framför tv:n i väntan på en bortamatch. När livet är bra finns MFF där och när livet är dåligt finns MFF där. Mindfullness hit och dit men en av de bästa avkopplingarna och ”nuet-känslan” står fotbollen för och under ett uppehåll blir det extra påtagligt. Jag vill avsluta 2021 med att påminna oss alla om hur mycket Malmö FF kan betyda och att det är ganska så otroligt att det kan vara just så. Att något kan lyckas vara konstant när världen, känslor eller kriser kan ta över en utan pardon det är…. ja det är som en stor, varm, trygg och öppen famn.

Charlotte Persson2021-12-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?