Årets: Genombrott
Så här glad blir Hugo Larsson när han gör sitt första allsvenska mål.

Årets: Genombrott

Från att ha varit i princip okänd för den breda massan till att bli startspelare i gruppspelet i Europa League - under samma säsong. Det är en utveckling som heter duga för årets genombrott - Hugo Larsson.

Innan säsongen började var det inte många (utanför Malmö) som visste så mycket om Hugo Larsson. 

Idag, knappt ett år senare, vet alla vem han är. I december fick han utmärkelsen Årets unga spelare i Allsvenskan 2022, kort därefter blev han uttagen till landslagets januari-turné

Det är ingen dålig resa han gjort vår Hugo Larsson. Och poppis bland fansen är han också. Så poppis att han fick en egen tröja hos Supporterhuset

Här på Himmelriket utser vi honom till årets genombrott. 

2021 spelade han ffa i P19 Allsvenska Södra (14 från start, 7 mål), men han spelade också i fem matcher med A-laget i Svenska cupen.

2022 fick han ett stort förtroende av Milos Milojevic som såg något speciellt i den unge Hugo. Under den allsvenska säsongen spelade han i 27 av 30 matcher; startade i 10 och blev inbytt i 17, och spelade totalt 1 270 minuter (av 2 700 möjliga). 

I CL-kvalet spelade han i alla fyra matcherna (134 minuter) och i EL-matcherna, kval plus grupp, spelade han samtliga nio matcher (479 minuter). Sex av dessa matcherna spelade han från start. 

Vad var det då som Milos, våra andra tränare och publik såg i Hugo? Under 2022 har jag sett en intelligent och smart spelare på vårt centrala mittfält. En spelare som vill ha boll, som har blivit bättre på att skydda och hålla i bollen, och samtidigt slå bra passningar till sina medspelare. 

Och väldigt ofta, i de offensiva lägena, när han slår en passning, springer han för att göra sig spelbar och visar tydligt med utsträckt arm: “Här springer jag, passa mig”. Det tyder på speluppfattning och mognad. Och det glädjer en fd spelare, som själv aldrig gick speciellt långt, att vår Hugo har detta redan nu.

Sedan han slog igenom under året har det skrivits massor av artiklar om honom. Han har beskrivits med uttryck som “har en spetsegenskap som är svår att sätta ord på”, “en extrem målskytt, främst tack vare sin snabbhet och spelförståelse” (han började som anfallare) och “teknisk, snabb, tog för sig, och var samtidigt en snäll kille”. 

När det går så bra kommer det naturligtvis rykten om internationellt intresse. Och självklart ska han sikta på att spela i större ligor och lag. Men först en ännu bättre fotbollsutbildning i Malmö FF. 

Ett stort grattis till Hugo själv, för en strålande säsong. Det ska bli kul och spännande att följa dig under kommande säsong och i din framtida karriär. 

Men också ett stort grattis och tack till MFF:s akademi, med alla tränare och ledare, som ännu en gång har fostrat en fantastisk fotbollsspelare åt oss och fotbollsvärlden. 
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2022-12-23 08:31:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?