Årets: Johan Dahlin
Johan Dahlin. Då, nu och framåt

Årets: Johan Dahlin

Målvakter. Definitionen av en målvakt är följande: En spelare (i lagsport eller dylikt) med den speciella uppgiften att vid motståndarlagets målförsök genom att exempelvis sparka bort eller rädda bollen.

MFFs målvakt heter Johan Dahlin som samtliga mottagare av denna artikel givetvis vet.

Johan Dahlin har fem sm-guld med Malmö FF men kollar man historiskt har han faktiskt bara stått i mål en majoritet av matcherna under tre av ovanstående fem guldsäsonger. 2020 var han skadad och Marko Johansson stod fler matcher och när han kom tillbaka 2017 var det Johan Wiland som stod fler med Fredrik Andersson som också stod tre matcher med den äran. 
Årets säsong har varit lite hackig för vår käre Johan. Han uttryckte själv att det numera är en gammal gubbe som står här och gör intervjun och bevisligen har alla matcher och skador tagit ut sin rätt. Absolut inte i hans fotbollskunnande då Dahlin fortsatt är, om inte den bästa målvakten i allsvenskan, så är han definitivt topp 3. 

Denna säsongen var det återigen Marko som stod matcherna under våren medan Dahlin rehabade sin sabbade axel från förra säsongen. När europamatcherna kom in i bilden stod han ändå där och även om Diawara kommit in när kroppen sagt emot så är han fortsatt en tydlig etta i sveriges bästa lag. 


Istället för att detta ska bli en text om att Johan Dahlin är skadedrabbad på äldre dar så vill jag med all rätta hylla den bästa målvakten vi haft i modern tid.
Att Dahlin vann sitt första SM-guld med MFF 2010 säger en del om dels hans kvalité över lång tid men också förmåga att vara tillräckligt bra för att ta sitt femte SM-guld mer än ett decennium senare. 
Jag vill istället hylla den största målvakten i modern tid. I dagsläget är det mer än fråga om smak vem som är den största målvakten i MFFs historia. Många av det äldre gardet skulle nog svara en viss Janne Möller som eller till och med Nisse Hult som har fem respektive fyra SM-guld till sitt namn. 


För mig är det ingen tvekan att Johan är den bästa målvakten i Malmö FF sedan jag började följa laget sent 90-tal. Det har varit många bra målvakter som stått i målet för Malmö sedan dess, bland annat den nuvarande målvakten i landslaget Robin Olsen, en av allsvenskans bästa målvakter genom tiderna Johan Wiland och mannen som idag är Johans tränare, nämligen Jonnie Fedel


För min del är det ändå solklart att Johan Dahlin är den bästa målvakten MFF haft. Han var den som kom in efter några skakiga år med olika målvakter och omgående blev det bättre och med honom som sista utpost tog MFF sitt första guld på sex år. Han gick utomlands med spel i både Turkiet och Danmark. När det sedan började tisslas och tasslas om en återkomst i juni 2017 tror jag inte det var en enda MFFare som kände: “Fan, inte han”. 


Nä, trots min återgivning av Johans karriär sedan återkomsten skulle jag aldrig vilja ha någon annan mellan stolparna så länge karln kan stå på benen. Jag vill att han ska avsluta karriären i Malmö FF på sina villkor och i synnerhet med fler sm-guld än både Möller och Hult tillsammans. 

Tack för ni läste och god jul på er! 


*Jan Möller var en del av laget som tog till final i Europacupen 1979, en enorm merit givetvis men ska ses i sin kontext

Kalle Dahlberg2021-12-23 10:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?