Årets: Mål

Årets: Mål

Dags för årets mål. Ett mål signerat två hemvändare.

26 juli. Studenternas IP. Matchminut 85.
Det står 2-2 mellan Sirius och MFF. Johan Dahlin spelar ut bollen mot Isaac Kiese Thelin, som tar emot bollen tio meter in på Sirius planhalva och vänder först ut mot sidlinjen och sen in där han lägger bollen i sidled till en framrusande Jo Inge Berget som tar med bollen och driver den framåt mot högerkanten och några meter utanför straffområdet slår han en boll mot Ola Toivonen som löper mot bortre stolpen....

Vi spolar tillbaka.
I det här läget av serien hade Malmö inget guldläge. Norrköping var fortfarande laget att slå och Malmö återfanns som trea i tabellen när matchen inleddes. Sirius hade imponerat och låg femma. Det var många som var tveksamma kring om Malmö hade ett lag för en guldstrid och om Jon Dahl Tomasson var en tränare som kunde ta hem guld nr 21. Matchen mot Sirius, menar jag, skulle bli avgörande för säsongen.

Malmö hade efter förlusten mot Elfsborg visserligen spelat ganska bra och körde i omgången före Sirius över Hammarby med 3-0, men det var mycket som inte kändes helt perfekt fortfarande.

Det var också en match som inte började speciellt bra. Sirius var pigga och satte 1-0 efter knappt 20 minuter på straff. Första fjärdelen av matchen var helt och hållet hemmalagets. De kvicka och bollskickliga Siriusspelarna skapade stor oreda gång på gång, men andra hälften av halvleken var bättre från MFF:s sida och även om en kvittering inte föll var det ändå ett steg i rätt riktning.

Andra halvlek. MFF:s problem att göra mål fortsatte men då bestämde sig Sirius för att hjälpa till. Ett närmast bisarrt självmål när Elias Andersson vände hem och slog en passning mot målvakten från 35 meter. Lukas Jonsson missbedömde totalt passningen och den gled förbi foten och in vid den bortre stolpen. Ett mål modell enklare för MFF:s del.

Men Sirius reste sig och tog ledningen igen genom Stefano Vecchia som kunde prickskjuta i straffområdet fram till 2-1. Vackert mål.

Jon Dahl Tomasson agerade. In med Kiese Thelin, Knudsen och Rakip. 65 minuter in kom kvitteringen. Långt inkast från Knudsen hamnade hos Toivonen som tryckte in 2-2 från några meter. Efter målet följde en stor och klar dominans från MFF:s sida, men tiden började bli ett allvarligt hot mot de tre poängen. Tiden började rinna ut.... 2-2. Inte tillräckligt bra.

Vi hoppar fram i tiden igen. Till matchminut 85. Jo Inge Berget har precis skickat in bollen i straffområdet...

Bollen är något lång. Toivonen får svårt att ta avslutet på ett tillslag och borde kanske ta ner bollen istället men väljer då istället ett helt annat alternativ. Han klackar bollen. I straffområdet finns, förutom Ola Toivonen själv då, sex Siriusförsvarare och Sirius målvakt. Och just det. Isaac Kiese Thelin.
Och Ola Toivonens klack blir en perfekt passning till Thelin som löper mot bollen och stöter in bollen vid bortre stolpen. Ett fullständigt otroligt nummer av Toivonen.

Malmö gjorde sen ytterligare två mål. Jo Inge Berget och Sören Rieks. 5-2 totalt. En oerhörd maktdemonstration i en match där Sirius gjorde en mycket fin insats och verkligen hade MFF i säcken. Men Malmö tog sig ur greppet och vann stort.
Att Malmö hade den typen av spets var, tror jag, helt avgörande. Att i ett straffområde fullt med motståndare kunna klacka fram bollen till en ensam medspelare som gör mål. Att ha det i sitt register. Att kunna plocka fram det. Det var avgörande för guldet 2020.

3-2-målet mot Sirius var ett av de vackraste målen under året. I min bok var det framförallt det viktigaste. Det gav tre poäng men framförallt gav det tro. Tro på guld.