Årets: Mål

Årets: Mål

Av 62 allsvenska mål valdes ett ut - Ett som betydde mer än alla andra.

5 november 2023
Resan hem på E6:an var tung. Häcken gick all in på att sabba vår guldjakt och lyckades med det genom att vinna med 4-2. "Inget SM-guld till MFF" sjöng Häckenfansen när vi lommade från Bravida för att ta oss hem till Skåne igen. Elfsborg skulle ju möta hopplösa Degerfors på hemmaplan. Gravören hade redan börjat knacka in E L F S B på Lennart Johanssons pokal. Det kunde ju inte bli något annat.

Men så. Elfsborg drabbades av guldfrossa deluxe och lyckades mot alla odds tappa poäng hemma i Borås. Guldhoppet levde en vecka till - Då skulle Malmö ta emot just Elfsborg i en ren SM-final. Ettan mot tvåan. Vinnaren tar guld. För Elfsborgs del behövde man faktiskt inte vinna, men för Malmö fanns bara en sak som gällde när matchen sparkade igång på ett pulserande Stadion.

12 november 2023
Malmö tog initiativet omgående. Två olika spelstilar möttes och det var uppenbart från start. Malmö vill dominera bollinnehavet och Elfsborg vill kontra, så båda lagen var förmodligen hyfsat tillfreds med matchbilden efter de första 45 minuterna.

Malmö hade mest boll men det var få riktigt heta målchanser som vaskades fram. Bästa chanserna fick Isaac Kiese Thelin efter drygt 10 minuter när han styrde en boll utanför och Ali som efter 33 minuter fick ett halvlekens bästa läge men valde att spela till Vecchia som inte riktigt hann med och avslutet blev inte tillräckligt bra för att spräcka nollan.

Andra halvlek drog igång efter ett gigantuppehåll som orsakades av ett massivt strul på läktarplats men när matchen väl var igång igen såg det ut precis som tidigare. Malmö ägde matchbilden och Elfsborg låg på lur utan att egentligen hota. Det kändes emellertid som att Malmö kom närmare ett ledningsmål. Pena nickade strax utanför på en hörna och lite senare var det nästan otroligt att Kiese Thelin inte fick bollen på mål när han fick en räddning rakt på sig men Kiese Thelins "avslut" gick över. Det skulle emellertid snart bli ett bättre läge.

54:05. Lasse Berg Johnsen, som gjorde sin bästa match sen han kom till MFF i somras, fick fram bollen till Stefano Vecchia på vänsterkanten. Den evigt hotande kantspelaren satte fart och sex sekunder senare skickade han in bollen i straffområdet mot Isaac Kiese Thelin. PANG.
54.14. Domare Glenn Nyberg blåser för straff.  Buhari Ibrahim bedömdes ha varit för tuff i duellen med Kiese Thelin och Nyberg blåste straff. En straff i en avgörande match såhär kommer givetvis bli omdiskuterad men man kan väl konstatera att det knappast var en helt given situation. Vissa hävdar straff - andra hävdar ingen straff. Nyberg valde straff. VAR hade knappast gjort någon större skillnad i en sån här situation för de som vurmar åt dessa trakter.

56.12. Kaoset efter straffens tilldömdes avklarat och Kiese Thelin springer fram och skjuter straffen - marginellt åt vänster men då Valdimarsson chansat åt fel åt blev det mål.
En spelare som fått hård kritik under året. En spelare som gjort runt 25 % av lagets mål, flest mål i serien och dessutom överlägset flest matchvinnande mål. Ändå stod han där som starkt kritiserad. Pressen var inte att leka med. Där och då kunde han ha blivit en av våra absolut största syndabockar. Istället. Nerver av stål. Mål nummer 16 - Överlägsen skytteligasegrare.

Men skulle det räcka. Mer än 30 minuter återstod på ett kokande Stadion.

Elfsborg försökte att lyfta upp spelet men istället var det Malmö som fick det öppna spelet dittills bästa chans när Sebastian Nanasi serverade Taha Ali till ett öppet mål men Ibrahim i Elfsborgförsvaret tog revansch på sig själv och räddade Alis i princip givna mål.

Matchklockan tickade mot 90. Fjärdedomaren visade nio minuters tillägg. NIO MINUTER!
Elfsborg lyfte upp spelet och lyfte in bollar i straffområdet. Boll efter boll. Klockan tickade upp på 100. Då. Efter 10 minuters tilläggstid blåste Glenn Nyberg av. Guldet var hemma igen. Malmö vann. Elfsborg hade inte ett enda skott på mål. Guld 23. Mesta mästarna mästare igen. Tack vare en 31-årig anfallare född i Örebro. Tack Isaac Kiese Thelin. Vår nummer nio.