Årets: Missflyt
Jubel efter sent avgörande mot Kalmar.

Årets: Missflyt

Var Malmö FF-årgången 2020 verkligen ett typiskt mästarlag? Låt oss vända och vrida på det en stund.

Vad utmärker en seriesegrare? Många saker. När en lång serie summeras brukar det sällan finnas några riktigt solida invändningar mot att det bästa laget vann. Inte sällan är seriesegraren en av förhandsfavoriterna – ett lag som redan innan säsongsstart ansetts ha de bästa spelarna, den bästa tränaren, de bästa förutsättningarna. Under säsongen har också ofta ett antal spelare i mästarlaget överpresterat gentemot förväntningarna. De har utvecklats. Exploderat, rentutav. Och dessutom, sist men på intet vis minst: väldigt ofta har en serievinnare en annan, lite svårgreppbar, egenskap. Nämligen ett lugn, en segervisshet, en känsla av att det ordnar sig till slut. Rimligtvis bottnar detta i psykologiska saker som trygghet och självförtroende. Säkert är komplexa och komplicerade mekanismer i rullning. Men eftersom människan gärna strävar efter förenkling väljer jag att summera allt det där i ett ord:

Flyt.

För bra lag har tur, sägs det ju. Så ett mästarlag upplever allt som oftast mer stolpe in än ribba ut. Det har marginalerna på sin sida. Får vågskålar att tippa över till sin fördel, vinner jämna matcher – och gör mål sent.

Just det. Seriesegrare avgör, eller kvitterar, ofta i slutminuter. Och de tappar sällan poäng då.

Flyt i slutminuter, alltså. Typiskt för ett mästarlag. Sånt som utmärker, definierar, en vinnare. Stämmer detta, eller är det mer en känsla? För att kunna göra en jämförelse behövs en definition. Jag väljer att definiera ”slutminuter” som minut 85 och framåt. Under slutminuterna har samtliga mästarlag under åren 2016-2019 – det vill säga vi, vi igen, AIK och Djurgården – plusstatistik. Man har alltså vunnit fler poäng under slutminuter än man förlorat. Bäst är DIF ifjol. Med två sena avgöranden, en sen kvittering och varken några tappade ledningar eller kryss landar man på +5 poäng. Noterbart här: Malmö FF:s 2017-säsong innehåller många härliga sena segermål, såsom Erdals hemma mot Östersund med blott åtta utespelare på plan. Eller Mattias Svanbergs rusch och inspel i fjärde övertidsminuten borta mot Djurgården. Men det var på våren det. Under hösten tappade vi faktiskt en del poäng i slutet av matcherna. Ledningar mot Sirius, Göteborg och Östersund (borta) blev till kryss, och slutfacit för slutminuterna blev blygsamma +2 poäng.

Och så här såg det ut i år:

3 gånger tappade vi en ledning till kryss (Häcken borta, Norrköping hemma, Norrköping borta).
1 gång tappade vi ett kryss till förlust (Djurgården borta; som bekant en hopklappning som inte direkt osade mästarklass. Och till er som, fullt berättigat, undrar om det inte var en seger vi tappade här? Jo, men DIF:s reducering och kvittering kom innan minut 85, segermålet i minut 89.).
2 gånger förvandlades kryss till segrar (Kalmar hemma, Sirius borta (där gjorde vi tre mål i slutminuterna, men det stod 2-2 fram till minut 85)).
1 gång kvitterade vi sent (AIK borta).

Summa summarum: -2 poäng i slutminuterna. Minusstatistik, således. Sju matcher bytte tecken senare än minut 85. Det är också ganska mycket. Och för att förtydliga: ett sent avgörande räknar jag som två vunna eller förlorade poäng, en sen kvittering räknar jag som en vunnen eller tappad poäng.

Flyt handlar naturligtvis inte bara om slutminuter. Ibland hade vi också tur i matcher. Mot Falkenberg borta, till exempel, där nästan hela matchen spelades med en man kort och Falkenberg stod för en svårförglömlig och fyrfaldig stolpträff. Trävirket var även på vår sida hemma mot Norrköping, då de minuterna efter sin sena kvittering var ytterligt nära att få in en boll till. Å andra sidan är det inte svårt att dra sig till minnes det frustrerande 0-0-mötet med ett decimerat AIK, eller hur extremt nära det var att Anels nick på övertid borta mot Örebro gick in. 

Ytterligare en annan mästarlagsdefinierande flytdimension är förmågan att vinna jämna matcher mot toppkonkurrenter. Det var det heller inget vidare med i år. Av våra sju uddamålssegrar togs endast två mot lag på övre halvan. Våra matcher mot toppkonkurrenter vann vi alltså antingen klart, eller inte alls. 

Texten ovan hårddrar och körsbärsplockar. Den är inkonsekvent och långsökt. Jag inser detta, och ber ödmjukast om ursäkt. Och jag menar såklart inte att sena segermål endast är slumpmässiga frukter av tur och flyt. Snarare beror de ju på att det bättre laget till sist nöter ner det sämre motståndet. Eller att en chansning i form av desperat framkastande av folk och bollar resulterar i att en boll trillar in. Men återigen, typiskt för ett mästarlag är att man både får utdelning på sånt själv, och att man lyckas hålla emot när konkurrenterna slutsluggar för ett sent mål. Och även om detta sammantaget bara rör sig om några få poäng hit och dit, är det ofta de där marginalpoängen som är skillnaden när serien summeras.

Så själva syftet med denna text är att finna nån form av avstamp i tesen att Malmö FF inte alls hade något typiskt mästarflyt i år. Tvärtom. Man skulle till och med kunna påstå att vi hade missflyt.

Ändå vann vi serien med nio poäng. Vad säger egentligen det? Ja, jag vet inte jag. Men tänk om vi faktiskt skulle ha en smula tur 2021 … hur slutar det då?


Appendix: Slutminutsfacit för mästarlagen 2016-2019

2016 (Malmö FF):
1 vunnen seger (Elfsborg hemma), 2 sena kvitteringar (Kalmar hemma, Kalmar borta), 0 tappade ledningar, 1 tappat kryss (Sundsvall hemma).
Sammanlagt +3 poäng.
Antal uddamålssegrar totalt: 7, varav 4 mot lag på övre halvan.

2017 (Malmö FF):
5 vunna segrar (DIF hemma, Elfsborg borta, ÖFK hemma, AIK borta, DIF borta), 0 sena kvitteringar, 3 tappade ledningar (Sirius hemma, Göteborg hemma, ÖFK borta), 2 tappade kryss (Norrköping hemma, Örebro borta).
Sammanlagt +2 poäng.
Antal uddamålssegrar totalt: 10, varav 6 mot lag på övre halvan.

2018 (AIK):
1 vunnen seger (Sundsvall borta), 1 sen kvittering (MFF hemma - usch), 1 tappad ledning (Örebro hemma), 0 tappade kryss.
Sammanlagt +1 poäng.
Antal uddamålssegrar totalt: 8, varav 4 mot lag på övre halvan.

2019 (Djurgården):
2 vunna segrar (Göteborg hemma, Kalmar hemma), 1 sen kvittering (Norrköping hemma), 0 tappade ledningar, 0 tappade kryss.
Sammanlagt +5 poäng.
Antal uddamålssegrar totalt: 8, varav 5 mot lag på övre halvan..

 

Henrik Zackrisson2020-12-27 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF