Årets: Statistiken som talar för Lewicki
Så här vill vi se Oscar Lewicki - firandes en allsvensk serieseger.

Årets: Statistiken som talar för Lewicki

Malmö FF tar fler poäng i de matcher som Oscar Lewicki spelar, jämfört med matcher som han inte spelar. Det visar en granskning som Himmelriket har gjort. MFF är helt enkelt ett bättre lag när Lewicki spelar.

Som traditionen bjuder här på Himmelriket ägnas december till stor del åt att summera året, i en artikelserie som vi kallar Årets…

“Årets Oscar” handlar så klart om Malmö FF:s Beckenbauer, vår Kung Oscar, “farbror Oscar”, the one and only - Oscar Lewicki.

Jag säger det ofta, och jag skriver det här på Himmelriket emellanåt. När Oscar Lewicki är med i startelvan är vi ett bättre fotbollslag. Han har också varit en stabil startspelare i MFF under lång tid, och i hög grad bidragit till vårt framgångsrika 2010-tal. 

Fram till den här säsongen har han snittat runt 25 matcher per säsong i Allsvenskan:
 

År Matcher i Allsvenskan
2012 25*
2013 18*
2014 27*
2015 27
2016 24
2017 29
2018 28
2019 27
2020 23
2021 11
* Representerade BK Häcken

Tyvärr har säsongen 2021 varit allt annat än optimal för Oscar. 

Av årets alla 61 matcher (träningsmatcher, Svenska cupen, Allsvenskan och Europaspelet) har han spelat 22 och missat 39. Han hade ett långt skadeuppehåll (ryggen) i början av säsongen och spelade den första allsvenska matchen mot Norrköping (2-3) på Parken i början av juli. Sedan kom en ny skadeperiod (knä) under nästan två månader i september-oktober. 

Fram till att jag började med den här texten har det mest varit en känsla att MFF presterar bättre med Lewicki på planen. Men det är mer än en känsla. 

Efter att ha granskat årets säsong i mer detalj talar siffrorna sitt tydliga språk:
  • Poängsnittet i samtliga 61 matcherna, inkl träningsmatcher, är 1,70 poäng. 
  • Snittet i de matcher som Oscar Lewciki inte har spelat (39 matcher) är 1,56.
  • Om vi bara tittar på tävlingsmatcherna under säsongen, som var totalt 48 stycken, tog vi i snitt 1,73 poäng.
  • MFF:s poängsnitt i de matcher (bara tävlingsmatcher) som Oscar Lewciki har spelat (22 matcher) är 1,95
Alltså är vi bättre med Oscar på planen. Med Oscar på plan under hela säsongen hade vi sannolikt vunnit Allsvenskan redan i oktober. 

Så varför är vi bättre med Oscar än utan? Lewicki är outstanding på att läsa spelet och många, inklusive jag själv och JDT, kallar honom för Sveriges Beckenbauer. Det blir en annan (=bättre) stabilitet. Han skänker ett lugn till spelarna runt omkring honom. Ett lugn som gör att de kan prestera på en högre nivå. Det känns helt enkelt tryggt när Oscar är med på plan. 

Och det spelar egentligen ingen roll i vilken position han spelar. Sätt honom som mittback; han fixar det galant. Sätt honom som wingback; inga problem. Sätt honom som defensiv mittfältare; han älskar det. Lyft upp honom som offensiv mittfältare; nemas problemas. Oscar fixar det. Med bravur dessutom. 

Med tanke på att vi går in i “sillasäsongen”, och Oscar inte håller för evigt, bör firma Georgsson/Andersson ha en plan för vem som ska fylla Lewickis skor. Jag tror i och för sig inte att Oscar kommer avsluta sitt aktiva karriär i närtid, men en backup-plan är viktig. 

Må du ha många fina fotbollsår kvar i den himmelsblå tröjan, Oscar! Himmelriket önskar dig allt gott i din kommande karriär. 

PS. Allt är ju inte guld och gröna skogar, inte ens med vår Oscar. Frisparkar är inte hans starkaste sida. Ni kommer väl ihåg den här från i somras?

PS2. FotMob har en fin statistik-sida om Oscar Lewicki, och många andra fotbollsspelare. Även MFF har sida om Lewicki

PS3. Glöm inte att rösta i Himmelrikets fotbollsgala 2021
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-12-10 09:40:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?