Årets: Ovilja att vinna
Ett av många SM-guld, hur står det sig mot årets säsong?

Årets: Ovilja att vinna

Rubriken till denna årets kan med gott mod framstå som aningen överdrivet och kanske även till viss mån felaktig. Malmö FF förlorade fem gånger i allsvenskan under 2021, utöver detta hade laget åtta oavgjorda och en match mindre vunnen än tvåan AIK och slutade tillslut på 59 poäng. Låt oss kolla historiken och och återkomma till om laget trots allt underpresterade på pappret.

Som ovanstående kan ni se att säsongen framstår på pappret som rätt ojämn om man utgår enbart från antalet förluster och oavgjorda. 
Låt oss nu sammanfatta tidigare guldsäsonger för att se om årets resultat är så dåligt som jag haft den berömda känslan att det varit. 


Om vi går tillbaka till 2010 hade MFF 21 vinster, 4 oavgjorda och 5 förluster. Det innebar att MFF slutade på 67 poäng, vilket är sju poäng mer än 2021 och det är också MFFs bästa resultat sedan nuvarande era började. 
2013 slutade MFF säsongen med 19 vinster, 6 oavgjorda och 5 förluster för en total på 63 poäng. MFF vann serien med fem poäng före närmaste konkurrent som i detta fallet var AIK. Detta året var det inget Europaspel och därmed fullt fokus på allsvenskan.

2014 följdes upp med 18 vinster, 8 oavgjorda och fyra förluster med totalt 62 poäng.
Detta året är egentligen det som startade vår nuvarande dominans i svensk fotboll och alla är väl medvetna om att detta året innebar att oerhört långt kval med vinster mot bland annat Prag och Salzburg med en svår grupp i CL ovanpå det. Laget lyckades ändå säkra guldet genom att leda allsvenskan från start till mål. 

2016 21 vinster, 3 oavgjorda sex förluster med en total på 66 poäng.
Efter en säsong med sämre resultat i allsvenskan men ändå ytterligare ett gruppspel i Champions League som slutade med en femteplats skulle MFF bara krossa allsvenskan då inget europaspel var aktuellt. Det blev “bara” med sex poängs marginal till AIK men 66 poäng var det bästa resultatet sedan 2010 baserat på inspelade poäng. 

2017 19 vinster, 7 oavgjorda fyra förluster och totalt 64 poäng. En säsong som knappast kommer gå till historien som någon otrolig säsong. Det var denna säsongen laget bestämde sig för att avgöra matcher sent (Erdal mot Östersund exempelvis) och Europa var ett enormt fiasko efter uttåget mot Vardar. Trots det vinner laget allsvenskan men åter ut mot Vidi i omgång 3. 

2020 17 vinster, 9 oavgjorda och fyra förluster 60 poäng 
Covid-säsongen utan fans på läktaren och en säsong som började först i juni med allt vad det innebär. En speciell säsong som ska ses utifrån det faktum att alla lag hade samma förutsättningar och där inget resultat i någon omgång var särskilt logiskt. MFF var bäst på att hantera det och stod i slutändan som värdiga vinnare med 60 poäng som då var lägsta noteringen för Malmö FF under en guldsäsong sedan allsvenskan började ha 16 lag. 

Då återkommer jag, efter den här lilla historielektionen, till årets säsong. 
Ett givet återkommande argument från supportrarna men också MFF själva är att vi spelat 14 tävlingsmatcher mer än närmsta konkurrent och det har lett till att varit sämre efter spel i Europa i allsvenskan. Må så vara men säsongen 2014 var densamma och flertalet säsonger har innehållit europaspel som inneburit flertalet matcher som våra konkurrenter inte spelat.

Är då årets fem förluster så oerhört dåligt för en guldsäsong?

Nej inte i jämförelse med tidigare säsonger och det är snarare ett medelvärde av samtliga guldsäsonger att MFF förlorar fem matcher på en säsong, vilket i sig låter mycket men i kontext inte är dåligt.
Då är det snarare MFFs oavgjorda matcher under 2021 som varit avgörande för att poängskörden har blivit “låg”. 
Halmstad hemma, Häcken hemma, Varberg borta och Östersund borta för att nämna några. Det är matcher som MFF ska vinna även med en dålig prestation och i slutändan ser jag, ytterst personligt måste jag säga, att MFF inte presterat tillräckligt bra i allsvenskan för att vara nöjda med säsongen i allsvenskan. 

Utöver detta åkte MFF ut i gruppspelet i svenska cupen och jag ställer mig frågan om MFF har en ovilja att vinna eller om det är att lagen vi möter i allsvenskan presterar på topp för att MFF så tydligt är det bästa laget i Sverige. Självklart är ordet ovilja enbart för att provocera och självklart vill fotbollspelare alltid vinna oavsett. Om fotboll var logiskt hade det också varit oerhört tråkigt och i slutändan kollar vi väl på fotbollen för glädjen och spänningen utöver kärleken till MFF. 

Flertalet kanske tycker mit resonemang låter helt befängt, MFF vann trots allt sm-guld.
Så är det absolut men jag anser att det är för att våra konkurrenter varit dåliga och inte tagit chansen snarare än att MFF varit bra. Europa må vara roliga äventyr men i allsvenskan ska vi alltid vara bäst sätt till nuvarande situation vid spelat oss till. 

Kalle Dahlberg2021-12-11 11:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?