Årets: Spelare

Årets: Spelare

Varje månad med minst tre tävlingsmatcher röstar Himmelrikets redaktion om vem som har varit bäst. När säsongen är slut räknas alla poäng ihop och vi får då fram vem som varit årets bästa spelare. Föga förvånande vann Anders Christiansen.

Nästan på dagen för ett år sen pratade jag med Anders Christiansen. När jag hade räknat samman alla poäng från säsongens röstande till månadens spelare, eller Himmelrikets Favorit som vi säger, hade han i rätt överlägsen stil tagit hem allra flest. Så jag ringde upp honom, gratulerade som sig bör och han svarade klokt och rätt utförligt. Precis som han brukar. Han var märkbart nöjd med utmärkelsen.

Så någon gång under samtalet påpekade jag att det sen 2005, då Himmelriket började utse månadens spelare, bara finns en enda spelare som tagit hem titeln Årets spelare mer än en gång. Jag minns det som att Anders avbröt mig och sa att det måste väl vara Markus Rosenberg. Vilket var och är helt korrekt. Fast när jag försökte få honom att hålla med om att det väl vore något att sikta på, att komma i kapp och åtminstone tangera Markus tre titlar, så svarade han bara undvikande. Min egen tolkning var att han inte ville lova att han skulle bli kvar ens så länge att han skulle ta hem titeln följande år, det år vi nu är inne i och som heter 2020.

Men det blev han. Och han vann. I samma överlägsna stil som 2019. Inte så att redaktionen röstade fram honom som enskilt bäst varje månad, men han höll en genomgående så hög nivå att han samlade ihop höga poäng mest varje månad. Det var det ingen annan i laget som gjorde. De andra hade sina toppar men de var inte alls lika många som Anders hade.

När redaktionen skulle rösta fram årets sista Himmelrikets Favorit tog min kollega John Börén på sig att göra den intervjun. Då var det redan mer eller mindre klart att Anders skulle bli bäst för hela året, och när han dessutom vann november så var det en defilering av vår danske mittfältare och lagkapten. Jag bad John gratulera Anders åt mig för den här texten:

Grattis till Himmelrikets totala favorit år 2020!
- Tack så mycket!

Andra året i rad, eller hur?
- Ja… Vågar inte säga säkert, men jag tror faktiskt det.

Får man be om ett spontant tacktal?
- Först och främst måste jag säga att det inte går att prestera på hög nivå som individ om inte laget presterar bra. Det pratar vi mycket om, att laget är det viktigaste. Först när laget fungerar kan individerna skina. Det är tack vare mina medspelare och min tränares förtroende som jag har kunnat göra bra ifrån mig och ha skoj när jag spelat fotboll.
- Det enda tråkiga är att jag och de andra inte kunna få visa upp oss för publiken i år, men det är väl så vi får minnas 2020. Jag vill tacka mina lagkamrater och mitt tränarteam för att vi ändå gjorde det bästa av det.

Det är fint av honom att lyfta fram laget. Det är som det är, framför allt när man som han är lagkapten. Men faktum kvarstår, Anders Christiansen har varit lite på en egen nivå, inte bara i Malmö FF utan i hela Allsvenskan. Han har haft sina dagar då allt inte varit ultrabra, men de har varit få. Där har funnits tillfällen då det har brunnit väl mycket i hans huvud, som mot Varberg hemma, men kanske är det som med ”Mackan” – man får ta det lilla negativa med det stora positiva.

Och visst har han varit med om att förlora i Allsvenskan, men bara två gånger. Han har en mycket högre procent segrar och en mycket lägre procent förluster av spelade matcher med jämförbara spelare sett till antal matcher och minuter.  Han har fjärde flest minuter av alla MFF:are i Allsvenskan (Anel, Eric och Jonas har fler) så chanserna till att förlora har onekligen varit många.

Så det är alltså inte bara känslan man har av att han har varit bäst, även statistiken säger att så är fallet. Med Anders i laget är Malmö FF bättre.

Om han blir kvar hos oss återstår att se. Han sitter på ett långt kontrakt och MFF vill ha sina miljoner för att sälja honom. Samtidigt är vi en förening som inte gärna stoppar spelare från att ta chansen när den dyker upp. Att MFF sa nej till ett saudiskt bud på tiotals miljoner förändrar inget, då handlade det om att säkra guldet och det var den enda prioriteringen som fanns.

Men vi får se. Anders gillar Malmö, såväl staden som klubben. Han är kapten för laget. Hans familj trivs här, och han har nära hem till vänner och släkt i Danmark. Det enda vi vet här och nu är att han i skrivande stund är himmelsblå spelare. Och att han är bäst.

Stannar han och vinner även nästa år tangerar han Markus tre titlar som årets spelare. Men han gör det då på ett sätt som inte ens denne gjorde, tre år på raken. Det vore väl något, Anders?

***

Spelare (och antal poäng för hela året)
1. Anders Christiansen,133
2. Jo Inge Berget, 78
3. Anel Ahmedhodzic, 72
4. Isaac Kiese Thelin, 65
5. Ola Toivonen, 56
6. Franz Brorsson, 42
7. Johan Dahlin, 41
8. Eric Larsson, 34
9. Erdal Rakip, 31
10. Sören Rieks, 28
11. Oscar Lewicki, 23
11. Rasmus Bengtsson, 23
13. Adi Nalic, 19
14. Lasse Nielsen, 11
15. Marko Johansson, 8
16. Behrang Safari, 6
17. Jonas Knudsen, 5
18. Fouad Bachirou, 3
19. Bonke Innocent, 2
19. Guillermo Molins, 2
21. Amin Sarr, 1
21. Marcus Antonsson, 1

***

Årets alla Himmelrikets Favorit
Februari: Johan Dahlin
Juni: Anders Christiansen
Juli: Ola Toivonen
Augusti: Jo Inge Berget
September: Jo Inge Berget
Oktober: Anel Ahmedhodzic
November: Anders Christiansen

***

Tidigare års Årets Himmelrikets Favorit
2005 – Daniel Andersson
2006 – Jonatan Johansson
2007 – Anders Andersson
2008 – Ola Toivonen
2009 – Ricardinho
2010 – Johan Dahlin
2011 – Pontus Jansson
2012 – Mathias Ranégie
2013 – Jiloan Hamad
2014 – Markus Rosenberg
2015 – Markus Rosenberg
2016 – Magnus Wolff Eikrem
2017 – Anton Tinnerholm
2018 – Markus Rosenberg
2019 – Anders Christiansen

Magnus Johansson2020-12-20 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?