Årets: Supportrar
Malmöläktaren under Skånederbyt i höstas. Foto: Supras Malmö Media, Rex Scania

Årets: Supportrar

Som traditionen bjuder publicerar Himmelriket varje december en rad texter under rubriken Årets:, där alla redaktionsmedlemmar själva bestämmer ett ämne de vill lyfta fram. Eftersom Helen Johansson har varit långvarig medlem var det självklart att hon skulle bidra med sitt hjärteämne - supporterkulturen. Idag alltså, Årets: Supportrar.

Efter en mållös första halvlek står spelarna i de båda lagen åter redo på Olympias innerplan. I samma veva som domare Stefan Johannesson blåser igång den andra halvleken av Skånederbyt tänds, som på en given signal, ett större antal bengaler längs med läktarfonden på MFF-klackens sektion. Det röda skenet från bengalerna är enormt effektfullt mot den mörka himlen och ger en fantastisk inramning till den andra halvleken.

Medlemmarna i Rex Scania har förberett för arrangemanget, som tillsammans med pjäserna som antändes inför den första halvleken är det största under året, under en längre tid. Tidigare under säsongen har de varit delaktiga i flera lyckade läktararrangemang, såsom i bortamatchen mot Elfsborg exempelvis.

Rex Scania är en av Malmös två Ultrasgrupperingar och inspirerade av den aktiva läktarkultur som uppkom i Italien på 1960-talet och idag finns utbredd över hela Europa.

- Vi står för en levande läktarkultur med allt vad det innebär och försöker alltid stötta MFF till det yttersta. Detta gör vi främst genom en hög närvaro på matcher, sång, banderoller, pyroteknik, flaggor och liknande, berättar de.

Disciplinnämnden dömde Malmö FF att betala 100 000 kronor i böter efter matchen mot Helsingborg. Men att det genererar böter och är olagligt med pyroteknik på svenska  fotbollsläktare är dock inget som stoppar medlemmarna i Rex Scania. De är övertygade om att de positiva effekterna överväger och att bengalerna även bidrar till klirr i kassan för MFF.

- Att få böter är verkligen inget vi strävar efter. Däremot så klandrar vi inte oss själva, utan förbundet. Förbundet ger böter till något som egentligen bör vara lagligt. Vi anser att pyroteknik är en naturlig del av läktarkulturen, precis som flaggor och sång så hör det till. Det är stämningshöjande, spelarna och publiken blir taggade av det och det ger en mäktigare inramning av matchen helt enkelt. Det är kultur och ingenting vi kommer sluta med för att någon har bestämt att man inte får göra det.

- Vi anser även att pyroteknik i det långa loppet gynnar Malmö FF ekonomiskt. Det är bra PR och bidrar till en högre stämning som leder till att fler lockas till matcherna.





Tidigare fanns möjlighet för supportrar att ansöka om tillstånd för att genomföra pyrotekniska arrangemang under organiserade former. Sedan 2007 råder dock ett totalförbud då risken för olyckor anses vara för stor.

- Vi försöker alltid genomföra våra arrangemang så säkert vi bara kan. Att det ska vara säkert och snyggt är det viktigaste för oss. Men att ha detta grova förbud på pyroteknik kommer aldrig att minimera brännandet, det gynnar inte någon. Med hjälp av en legalisering hade säkerheten på arrangemangen ökat ytterligare, menar de.

De för en god dialog med den grupp som arbetar med motionen som röstades igenom på MFF:s årsmöte och syftar till att utreda möjligheterna till säkra pyrotekniska arrangemang på Stadion. Vidare sprider man budskapet “Pyroteknik är inget brott” via banderoller och klistermärken och tänker fortsätta bränna för att visa förbundet att de har fel.

Rex Scania, som idag består av mellan 20-30 medlemmar, bildades ur kompisgänget “Keps Malmö” till säsongen 2009. Namnet “Rex Scania” är ursprungligen latin och betyder “Skånelands härskare“.

- Vi anser att det är precis det som Malmö FF är, därav namnet.




De brinner för Malmö FF och lägger ner större delen av sin fritid och massor med pengar för att kunna följa laget. Genom sin placering centralt på norra ståplatsläktaren utgör de kärnan i MFF-klacken och är i allra högsta grad bidragande till den fantastiska stämning som brukar råda på Stadion i samband med lagets matcher.

Varje säsong tillbringar de dessutom många hundratals mil på vägarna för att finnas på plats och stötta sitt lag även på bortaplan. Som en av årets absoluta höjdpunkter rankar de toppmötet mot Elfsborg i mitten av augusti med flera tusen tillresta Malmöbor på plats i Borås.

- Det var en massiv skara MFF:are på plats och vi körde över Elfsborg totalt på läktaren, trots förlusten på plan. Det är oerhört positivt att vi lyckades med så stora bortaföljen både till Borås och Solna.

Medelåldern i Rex Scania ligger kring 18 år och de flesta av gruppens medlemmar går fortfarande i skolan. Det är inte utan att man undrar hur de får ihop det med tanke på att det kostar en hel del att åka på bortamatcher.

- Det går åt mycket pengar till bortaresor och det kan absolut vara svårt att få ihop det ibland. Men det handlar mycket om hur man prioriterar. Om man värdesätter högt att kunna följa MFF på bortaplan brukar det oftast lösa sig till slut.

Man kan inte annat än imponeras över den företagsamhet de, sin unga ålder till trots, visar upp. Under året som passerat har gruppen exempelvis tagit fram och sålt klistermärken med olika motiv där förtjänsten gått till att finansiera deras verksamhet.

Rex Scania engagerar sig även i olika typer av supporterfrågor. Som medlemmar i SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) har Rex Scania under året medverkat i en kampanj mot den pågående ståplatsreduceringen som innebär att det från och med år 2014 maximalt får finnas maximalt 20% ståplatser på landets fotbollsarenor.

- Ståplats och läktarkultur går hand i hand med varandra. Skulle ståplatssektionerna försvinna vore det en katastrof för läktarkulturen. Vi är såklart emot detta och arbetar aktivt för att det ska röstas igenom en motion på nästa årsmöte där MFF ska verka för ett slopande av nuvarande reglering av ståplats hos SEF/SvFF. Därför ser vi det som en självklarhet att alla blir medlemmar i MFF och gör sin röst hörd.

- Spelare, tränare och ledare kommer och går, men supportrarna kommer alltid finnas där. Det är vi supportrar som är klubbens själ.

En annan viktig fråga för dem, och alla oss supportrar, framöver är den så kallade 51%-regeln.

- 51%-regeln innebär att medlemmarnas röst i föreningen alltid väger tyngst, och inte exempelvis en sponsors. Ett skräckexempel på vad som kan hända om 51%-regeln inte bevaras har vi fått se i Österrike, där den anrika klubben SV Salzburg köptes upp av Red Bull som i sin tur bytte ut klubbfärgerna, emblemet och även namnet ändrades till ”Red Bull Salzburg”. Därför anser vi det mycket viktigt att bevara 51%-regeln.

********

Rex Scania, som under året lyckats knyta till sig flera nya, engagerade medlemmar, kan blicka tillbaka på en stark säsong som grupp. Man har kommit att bidra med en fantastisk stämning i samband med lagets matcher - såväl hemma på Stadion, som när laget spelat bortamatch runtom i Sverige då man alltid varit representerade med många medlemmar plats. Man har bidragit med sång, flaggor och högklassiga läktararrangemang. Man har funnits där i både med - och motgång. Rex Scania har gjort sig förtjänta av utmärkelsen som Årets Supportrar för det ovärderliga stöd man gett vårt lag under säsongen som passerat.

Helen Johansson2012-12-16 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF