Årsberättelse - 2011
Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) är en förening som ska verka för Svenska fotbollssupportrars rättigheter och lyfta fram supportrarnas åsikter i debatten.
Fokusfrågan 2011
Årsmötet 2010 i Borås beslutade att den s.k. 51 % -regeln skulle vara föreningens fokusfråga för 2011. För detta skapades en arbetsgrupp bestående av Anders Almgren, Eric Sjölin, Karl Lundén och Mathias Schwartz, givetvis med stöd från övriga styrelsen.SFSUs hållning var att oavsett vad man tycker om ett upphävande av den s.k. 51 % -regeln så fanns det inte ett beslutsunderlag gott nog för att ta ett beslut om ett sådant upphävande. De långsiktiga effekterna var inte nog utredda, det beslutsunderlag som faktiskt fanns led av stora brister och frågan var inte korrekt hanterad av Svenska Fotbollförbundet. Ett yttrande skickades in till RF och gjordes offentligt på bl.a. Svenskafans.com, detta yttrande mottogs av både RF och av media (samt andra berörda parter, såsom andra idrottsförbund) som välskrivet och välunderbyggt och visade att SFSU är en samtalspartner med hög kompetens och ett sant engeagemang för vår gemensamma fotbollsrörelse.
Arbetsgruppen hade vidare bred kontakt med ett flertal andra idrottsförbund samt distriktsförbund och identifierade framgångsrikt nyckelspelare i frågan.
Gruppens arbete var mycket framgångsrikt och i maj 2011 beslutade Riksidrottsförbundet att regeln kommer vara kvar i åtminstonde 2 år till. RF har tillsatt en utredning som vi uppfattar ska ge svar på de frågetecken som vi tycker återstår innan man kan ha en seriös diskussion om ett avskaffande av 51 % -regeln. SFSU kommer, även om arbetsgruppen formellt är upplöst, också i fortsättningen följa denna fråga nära då vi ser att den är central i det arbete vi vill bedriva och som vi vill att våra medlemsföreningar bedriver, nämligen ett ansvarstagande för våra klubbar och vår fotboll.
Motioner 2011
Ett antal motioner inkom till årsmötet 2011. I de fall motionerna rörde styrelsens löpande arbete eller föreningens hållning i någon fråga presenteras arbetet nedan:
Stadgeändring, §21 (röstfördelning)
Styrelsen har tagit fram ett förslag på förändring av röstfördelning som presenteras på årsmötet 2012.
Stadgeändring, §36 (Vice Ordförande)
Styrelsen har under 2011 utsett Karl Lundén till Vice Ordförande i SFSU
Dialogen med Förbund och Ligaförening
Ett av målen för styrelsens arbete 2011 var att förbättra kommunikationen och dialogen med Svenska FF samt ligaföreningen SEF, Svensk Elitfotboll. Detta har i stor grad lyckats då SFSU har haft regelbundna och återkommande möten med SvFF genom GS Mikael Santoft samt OF Lars-Åke Lagrell samt genom en arbetsgrupp bestående av Tony Ernst och Per Soler träffat SEF genom Tommy Theorin samt Lars-Christer Olsson regelbundet under senare delen av 2011. Vi upplever alla att viljan från både förbund och SEF att träffas för dialog förbättrats markant under 2011 vilket inte kan ses som annat än positivt.De sakfrågor som diskuterats med SvFF och (i mindre utsträckning) med SEF är bl.a. ståplatsreduktion, pyroteknikfrågor, SLO och fanhosting. SFSU upplever sig ha fått positiv respons i dessa frågor även om något konkret beslut om någon förändring i pyrofrågan eller ståplatsfrågan saknas idag. Förhoppningarna på den fortsatta dialogen är dock stora.
Dialog med lagstiftare
Under året har ett antal frågor som berör oss figurerat på riksdags- och regeringsnivå. Frågan om s.k. anmälningsplikt blossade upp under sommaren 2011 och regeringens utredning om idrottsrelaterade ordningsstörningar formaliserades under Per Unkel och senare Björn Eriksson. SFSU sitter som part i den exekutivkommitté som BE har att arbeta med och där vårt fokus har varit att se att de saker som vi tycker är viktiga lyfts fram, såsom större sammarbete mellan klubbar och supportrar samt att se till att den enda lösningen på problemen inte består av lagstiftning som upplevs som rättsosäker och godtycklig från supporterhåll. Ett delbetänkande kommer att komma från denna utredning första halvan av 2012.I frågan om anmälningsplikt har SFSU varit i kontakt med samtliga riksdagspartier för att höra hur dem ställer sig till detta och hur deras inställning till idrottsrelaterade ordningstörningar är men även för att delge dem vår synpunkt och för att kunna identifiera politiker som delar våra åsikter. Rent kort kan man nog säga att det inte finns någon större uppdelning längs partilinjerna rörande vem som tycker vad, utan åsikterna är ofta snarare baserade på personliga erfarenheter.
En annan fråga som varit lite av en het potatis politiskt under året är frågan om poliskostnader vid arrangemang. Även om det i dagsläget främst är ett Stockholmsproblem (då de flesta bolagiserade klubbarna finns i Stockholm och detta i ett första skede berör dessa) har SFSU tagit del i den debatten också dels för att ett par av våra medlemsföreningar har p.g.a denna fråga skurit ner eller avbrutit sitt sammarbete med polismyndigheterna och dels för att risken är överhängande att detta i framtiden kommer slå mot samtliga klubbar, inte bara de bolagiserade. Frågan ligger i dagsläget fortfarande öppen och det är osäkert hurvida detta kommer resultera i att Aktiebolag även i fortsättningen ska betala, om ingen ska betala eller om alla ska betala.
Supportermanualen
Styrelsen initierade våren 2012 ett arbete med den s.k ”Supportermanualen”, ett projekt som är menat att hjälpa både klubbar och supporterföreningarna i sitt arbete med varandra, med SvFF och SEF och med polis och räddningstjänst bl.a. Projektet har tyvärr dragit ut på tiden mer än det var tänkt, men vi gör hellre ett gediget arbete än ett snabbt arbete o andra sidan. Tanken är att kanske ge ut den varje år (med uppdateringar där det behövs) i PDF-format och att den ska kunna vara ett stöd för det lokala arbetet i supporterföreningarna i landet. Ett utkast till manualen presenteras på årsmötet 2012.Internationell samverkan
I stort sett hela SFSU:s styrelse var på plats vid Football Supporters Europes (FSE) kongress i Köpenhamn i juni. Det nordiska samarbete som inleddes under 2010, med framför allt Norsk Supporter Allianse (NSA) men även olika supportergrupper runt Bröndby IF, med målsättningen att alltid ha en nordisk röst inom FSE:s styrelse fortsätter att utvecklas. Christina Magnussen sitter alltjämt kvar i FSE:s styrelse. Både NSA och olika danska supportergrupper kommer finnas på plats i Helsingborg för att diskutera hur samarbetet kan fortsätta utvecklas.
SFSU har också under året fördjupat samarbetet med Supporters Direct, baserat i England. Vice ordförande Karl Lundén var under sommaren inbjuden till deras kongress i Chester för att diskutera möjligheterna till ett paneuropeiskt supporterdrivet demokratiprojekt. Finansiering söktes framgångsrikt från Europa rådet. Projektet som i korthet går ut på att kartlägga och analysera demokratin inom fotbollen i nio olika länder drar igång i mars 2012 och löper över femton månader. Projektets slutrapport kommer att presenteras för Europaparlamentet. En lite mer detaljerad beskrivning av projektidén kommer Antonia Hagemann från Supporters Direct stå för i samband med årsmötet i Helsingborg.
SFSU:s styrelse genom ordförande Victor Capel
Stockholm, 10 januari 2012
SFSU2012-01-25 07:47:07