IFK Norrköping - Djurgården
0 - 1

Bäst i Stockholm – trotjänaren avgjorde sent
Gammal är äldst. Haris Radetinac blev matchhjälte ännu en gång.

Haris Radetinac sköt tre poäng till Djurgården sent – vilket betyder att andraplatsen är säkrad för stockholmarna. Forum 1891 har summerat matchen.

Matcherna fortsätter att dugga tätt för Djurgården som nu är inne i en allsvensk slutspurt parallellt med mängder av matcher i gruppspelet av Europa Conference League. Förra torsdagen var man i Norge för möte med succéklubben Molde – och den här kvällen reste stockholmarna ungefär två timmar söderut till Norrköping för omgång 29 av årets allsvenska.

DIF har sett ut som ett annat lag de senaste tio dagarna i jämförelse med matcherna dessförinnan. Efter tre raka förluster i Allsvenskan mot Degerfors, BK Häcken och AIK har Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf börjat att få igång maskineriet igen. Precis efter landslagsuppehållet drabbades truppen av flertalet skador på nyckelspelare – som exempelvis Hjalmar Ekdal, Marcus Danielson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell. Sakta men säkert har dessa kommit tillbaka en efter en vilket den senaste tidens spel vittnar om.

Det såg länge hopplöst ut nere i Malmö efter 2–0-underläge i paus, men halvtidssnacket får ses som vändpunkten. Därefter kom Blåränderna ut som ett helt nytt lag och man lyckades vända på steken i den 92:a matchminuten. Fyra dagar senare städades seriens slagpåse GIF Sundsvall av med klara 4–0 och Europaplatsen för 2023 var därmed säkrad. En av årets många bragdmatcher – den kanske mest spektakulära – utspelade sig mot norska Molde. Första halvlek var en jobbig syn för alla blårandiga supportrar när norrmännen sköljde över ett skärrat Djurgården. Det hade kunnat stå 4–0 i paus, men i stället stod det bara 2–1. I andra halvlek tog DIF för sig mer och Molde kröp sig tillbaka en aning. Med en kvart kvar av matchen fick Haris Radetinac – som dagen efter firade sin 37-årsdag – avgöra tillställningen med sitt 2–3-mål.

Därför var det ett Djurgården med högt självförtroende som begav sig till Norrköping den här måndagen. Spelare som Magnus Eriksson, Gustav Wikheim, Joel Asoro och Victor Edvardsen anlände alla med en god känsla efter fina insatser och viktiga mål mot GIF Sundsvall och Molde.

För laget på andra sidan denna kväll – IFK Norrköping – har året inte alls blivit som man hade hoppats på. Inför säsongen värvades bland annat Godswill Ekpolo och Jakob Ortmark – och i somras kryddade man en redan intressant trupp innehållandes Christoffer Nyman och Jonathan Levi med prestigevärvningar i form av Arnor Sigurdsson och Arnor Traustason. Trots detta har laget endast spelat in 33 poäng på 28 spelade omgångar inför dagens match.

Tuffa beslut i benhård konkurrens
Innan laget reste till Norrköping – faktiskt redan under söndagen – stod det klart att BK Häcken blir svenska mästare 2022. För att guldstriden skulle leva ända in i kaklet krävdes en IFK Göteborg-seger mot just BK Häcken, men så blev inte fallet. Djurgården fick i stället sikta in sig på att försöka säkra andraplatsen.

Det var få frågetecken i Blårändernas trupp – tränarduon hade ett fullt friskt lag till sitt förfogande bortsett från skadade Elliot Käck och Aleksandr Vasyutin. Med tanke på att gruppsegern redan är säkrad i Conference League – och att man därför kan rotera mot Shamrock på torsdag – var det få som trodde på många förändringar i jämförelse med laget som startade i Norge. Glädjande för bortalaget var att Hjalmar Ekdal fanns med från start. Han bildade backlinje tillsammans med Piotr Johansson, Marcus Danielson och Elias Andersson, samtidigt som Jacob Widell Zetterström vaktade målet.

Trojkan på mitten, galamittfältet, de tre musketörerna (Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson) – vad man nu än vill kalla dem – bildade trio centralt i banan. Den sistnämnda vilades till en början mot Molde, men var nu tillbaka med lagkaptensbindeln runt armen. Offensivt fanns det vissa frågetecken kring vilka som skulle starta. Edvardsen, Asoro, Wikheim och Radetinac svarade alla fyra för mål eller assist i vändningen i torsdags. Tränarparets val föll på Radetinac till höger, Edvardsen i mitten och Wikheim till vänster.

IFK Norrköping bjöd på ett häftigt tifo när de båda lagen äntrade planen. Bortalagets supportrar hade även rest i stora antal för att få se sitt lag en sista gång på bortaplan denna säsong. Det var Djurgården som inledde matchen bäst. Gustav Wikheim och Elias Andersson kombinerade sig fram snyggt på vänsterkanten för att ordna fram kvällens första hörna redan efter två minuters spel. De blårandiga kunde ha fått en smakstart – men Rasmus Schüller sköt hål i luften inne i straffområdet.

Allsvensk höstkänsla
Under den efterföljande kvarten turades lagen om att föra matchen. Djurgården vände ofta spelet genom crossbollar från ytterback till yttermittfältare. Peking – som ställde upp med ett offensivt lag – jobbade med kombinationsspel och kontringar med stjärnan Arnor Sigurdsson i centrum. Elljusen var tända, publiken sjöng och det smällde i närkamperna – en typisk allsvensk höstmatch helt enkelt.

Men målchanserna lös med sin frånvaro till en början. De farligheter som DIF vaskade fram hade nästan alltid en gemensam nämnare – norrmannen Wikheim. Han utmanade framför allt Linus Wahlqvist varje gång tillfälle gavs. Norrköpingsspelarna hade stora problem med att fånga upp honom vilket gjorde att de tvingades ta till oschyssta medel.

Det dröjde till minut 34 innan Djurgården fick iväg ett farligt avslut. Wikheim drev in från sin position och lämnade över till Hampus Finndell. Den centrala mittfältarens vänsterskott strök Oscar Jansson stolpe. Därefter hettade matchen till då flera spelare från båda lagen ropade på frispark vid ett par tillfällen. Domare Victor Wolf höll dock en bra nivå.

Fem minuter senare svängde spelet åt andra hållet. IFK Norrköping blixtrade till från eget straffområde till skott på bara några sekunder. Jonathan Levi spelade fram Arnor Sigurdsson som testade Jacob Widell Zetterström i DIF:s mål. Målvakten lyckades avvärja islänningens försök.

Mer hände inte av betydelse innan domaren blåste av för halvtidsvila. En jämn första halvlek där båda lagen visade upp fina tendenser – men de riktiga farligheterna var få. Det saknades lite fart i Djurgårdens anfallsspel – något som Kim och “Tolle” hoppades kunna ändra på efter pausen.

Den andra halvleken hann bara vara igång några sekunder innan Djurgårdsklacken satte igång fyrverkerier som tvingade Victor Wolf att blåsa av matchen på grund av rökutveckling. Sju minuter senare var spelet åter igång.

Redde ut stormen
När klockan visade 58 minuter borde Peking tagit ledningen efter en jättechans. Sigurdsson spelade in till Christoffer Nyman som inte fick ordning på avslutet. Men det blev en perfekt passning till Laorent Shabani på bortre stolpe. Han fläkte sig fram utan att få bollen på mål. I anfallet innan ville hemmalaget ha straff efter att Elias Andersson gjort ned Nyman, men domaren friade. Djurgården levde farligt under den här perioden. De vitklädda kom i våg efter våg och pressade ned stockholmarna.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf såg att IFK Norrköping hade tagit över matchen och valde därför att agera med ett dubbelbyte i den 67:e minuten. Gustav Wikheim – som var lagets kanske bästa spelare första 45 – klev av tillsammans med Rasmus Schüller. In kom Joel Asoro och Besard Sabovic. Radetinac flyttade över till vänsterkanten för att göra plats åt Asoro till höger.

I mitten av andra halvlek blev Glen Riddersholm – tränare i IFK Norrköping – rejält irriterad efter att Sigurdsson fått syna det gula kortet. Det resulterade i två gula kort och därmed ett rött till tränaren efter snack och en hånfull applåd mot domaren.

Med kvarten kvar av ordinarie tid var det dags för Djurgårdens andra dubbelbyte för dagen. Denna gång lämnade Hjalmar Ekdal och Hampus Finndell planen. I deras ställe kom Jesper Löfgren och Emmanuel Banda in. Pekings anstormning avtog i takt med alla spelavbrott och känslan var att DIF hade rett ut den värsta stormen. Tio minuter senare genomförde Blårändernas tränarduo lagets sista byte. Victor Edvardsen – som inte fick det att stämma under kvällen – byttes ut mot anfallskollegan Kalle Holmberg.

Favorit i repris
Rök från pyroteknik, skadeavbrott och en utvisad tränare gjorde att fjärdedomaren annonserade tio minuters tilläggstid. IFK Norrköping fortsatte att vara betydligt farligare än Djurgården när man avancerade offensivt. Nyman kunde hoppa upp ostört i straffområdet, men avslutet seglade över mål. Det skulle dröja till den 95:e minuten innan Djurgården mäktade med sitt första avslut på mål.

Efter det slog det ned som en blixt från en klar himmel. Sabovic lyfte in en boll som Ekpolo i IFK Norrköping nickade undan. Den hamnade hos Radetinac som klippte till direkt på volley. Träffen blev perfekt och den nyfyllda 37-åringen kunde se bollen leta sig in i nätmaskorna. Trotjänaren slutar inte att imponera och det här var ett perfekt slut på en halvdan match. Målet innebar tre poäng till laget från huvudstaden, att man nu kommer att sluta på andraplats och dessutom blir bäst i Stockholm.

Det var inte Djurgårdens bästa match denna säsong – långt ifrån – men man gjorde det man behövde och en trevlig resa hem väntar nu.