Himmelriket bloggar: Bacalhau-bloggen
... eller Torsk på Braga

Himmelriket bloggar: Bacalhau-bloggen

========== Vad är väl en bortamatch i Portugal i slutet av en misslyckad säsong? Det kan bli en rejäl utskåpning i Braga. Det kan bli nya skador. Men det kan kanske bli ? - alldeles, alldeles... underbart. Himmelrikets Stefan Sjöström blir er guide i Portugals tredje stad. ==========

Porto flygplats, Gate 33, fredag kl 06:33
Två och en halv timmas sömn efter match innan det blev dags att ta taxi mot flygplatsen. Eller sömn, hotellet lyckades ringa och väcka mig både 01:15 och 02:15 när jag bett om 03:15. Måste ge dom att dom inte missade 03:15. 

Ganska slut och nästan utbloggad. På planet till Munchen bör det bli tid att skriva text utifrån intervju med AC efrer matchen. 

==========

Hotel Ibis Braga Centro, frukostmatsalen, torsdag kl 12:05
Game day - ett av det vackraste orden i det svenska språket.

När vi nu är inne på språk - det vanligaste språket i frukostmatsalen är skånska. 

Malmös SLO Pierre har bekräftat att det himmelsblå fans innan match samlas vid Café Vianna och de andra ställena bredvid Praça da Repúblicas stora fontän. Kom ihåg var ni läste om detta innan det var bestämt - ja, alltså efter det att jag förutstått att supportrar oftast samlas i kvarteren kring arenan...


För min del kommer dagen att handla om att träffa supportrar, skriva en artikel baserat på intervju med klubbrepresentanter igår innan det blir vanding till stadion.

På återhörande,

Hotel Ibis Braga Centro, onsdag kl 15:45
Har väl aldrig tillbringat så mycket tid på hotellet som på denna resa. Mycket material att hantera, text att skriva, bilder att editera.

Laget befinner sig nu någonstans i luften på väg mot Portos flygplats. Landar vid 18-tiden. Malmös evenamangsansvarige Patrik Jandelin berättade för mig att han och kollegorna som rest ner för att förbereda någon dag tidigare tagit tid på hur lång tid det tar att gå från ankomst-gaten, genom terminalbyggnaden till den plats där laget kliver på bussen mot Braga. Här lämnas inget till slumpen.

Själv fick jag ett snack med Hugo Larsson innan han bordade planet. Kommer en artikel baserad på detta.

Han också byta några ord med Buya Turay. Han verkade lugn, tar saker som dom kommer. Träningen okej. Okej om det blir spel från start. Tränaren bestämmer.

Nu börjar det också dyka upp blåvitrandiga halsdukar i stadsbilden. Malmö is on the move.

==========

Hotel Ibis Braga Centro, frukostrestaurangen, onsdag kl 10:55
Just i detta nu genomför de himmelsblå sin sista träning på Eleda inför resan till Portugal. Hemmalaget kör visst i eftermiddag klockan 16, återkommer om den. Jag ska försöka uppdatera mina spion-skills under dagen.

Annars ser jag på TVn som står på i bakgrunden att Sportingsförlust hemma mot Frankfurt får stort utrymme. Oavgjort hade räckt för att nå åttondel i Champions League och dom ledde med 1-0 hemma i halvtid

==========

Restaurant Cozinha Da Sé, tisdag kl 22:15
Är det fler än jag som fick panerad torsk i matbespisningen i skolan back-in-the-day? I kväll har jag lärt mig att det går att tänka så och få till något alldeles fantastiskt. Min Bacalhau-oskuld rök all världens väg i kväll och det gav smak av mer.



För den nedresta supporter som stannar över helgen kan jag rekommendera restaurangen Cozhinha Da Sé. Vita dukar, sublim mat, rimligt pris och opretentiöst. Svårt att gå missnöjd därifrån.

Nog om krubb på bloggen – i morgon utlovas artiklar som handlar om fotboll. Om Malmö FF. Om motståndaren och hemmalaget SC Braga. Bloggen lär dock fortsätta innehålla en del helt ovidkommande saker för MFFs Uefa-koefficient.


Hotel Ibis Braga Centro, rum 228, tisdag kl 20:25
Tog en extremt sen lunch på Café Vianna, stadens äldsta café som startade 1858. Började prata fotboll med servitören, som berättade att just här bildades Sporting Club de Braga.



Passade på att fråga var supportrar brukar hänga innan match och fick veta att det ska finnas rätt mycket barer i området närmast Estádio Municipal de Braga, som ju också ligger relativt nära stadskärnan, tar runt 20 minuter att promenera. Han betonade dock att han inte riktigt visste, hängde uppenbarligen inte där själv.



==========

Porto airport, bagageband 3, tisdag kl 14:40 (svensk tid)
Landat I Portugal, och det kunde inte börjat bättre. Himmelrikets bagage kom först av alla på bagagebandet. Väljer att se det som ett gott förebåd.

Braga ligger sex mil norr om Porto. Och två poäng före i ligan. Bragas andraplats räcker till en direktplats till gruppspel i Champions League. Det brukar vara storstadslagen Benfica, Porto och Sporting som prenumererar på de platserna.

45 minuters bussresa innan det blir dags att reka var man hittar arena, spelarhotell och supporterbarer.

==========

Munich airport, gate K01, tisdag kl 10:29

En Ceesay-snabb rusch mellan gater för att hinna med nästa plan mot Porto. Blandat med vad jag lärt mig av Patriot om att böka sig fram i trånga situationer utan några muskler på kroppen. Det blev aldrig nödvändigt med några Markusiska armbågar.
Patriot, ja. Hoppas Åge ger speltid åt de unga. Hugo ligger säkert bra till. Räknar Chalus som ung. Och hemskt gärna inhopp för en Elison Makolli eller Mamdou Diagne.
Både supportrar och spelare behöver känna tillförsikt inför nästa säsong.
==========

Arlanda, gate 7, tisdag kl 07:10
Alldeles för tidigt för att jag ska ha hunnit äta frukost. Bara att hoppas att Lufthansa bjuder på frukost på planet. 

Gissningsvis ligger våra spelare och sover. De är lediga idag och reser inte till Portugal förrän i morgon. Vet ännu inget om truppen, mer än att Lomotey verkar vara avstängd efter det röda kortet mot Union Berlin. Och att typ halva truppen är skadad. Tur vi har Ola.

Apropå hungrig, så är namnet på denna blogg och camp Bacalhau. På portugisiska betyder det torsk. Vi får hoppas att valet av namn på campen inte biter oss i ändan och ger oss en… återkommer annars under veckan med betyg på smak, doft och konsistens.

==========

Umeå flygplats, Gate 4, måndag kl 18:40
Som vanligt bevakar Himmelriket bortaspel i Europa. Denna vecka handlar det om portugisiska ligatvåan Braga FC.

Jag som skriver heter Stefan och gör debut som utlandsbevakare av Malmö-match. Ni kan lätt föreställa er hur jag sett fram emot detta.

Malmö i Europa. Alltid stolthet. Nästan alltid överprestation. Avancemang till nästa stadium av tävlingen. Fans som imponerar på läktarna och bjuder på feststämning på stan. 

Denna gång ser det ut att bli ett annat slags camp. En match som få kommer att minnas, om man ska gissa på förhand. Även om vi gör en kanoninsats och spöar Braga med ett par bollar. 

På sätt och vis finns det något intressant i utgångsläget.

När resultatet nu är mindre viktigt: vad är en Europamatch? Vad sker runtomkring? Vilka är dom malmöiter som ändå gör resan till Portugal? Vad driver spelare och supportrar en sådan gång?

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-11-04 06:42:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?