Hammarby - AFC Eskilstuna
4 - 1

Bajen-AFC 4-1: Klar vinst i första gruppspelsmatchen
Ludwigson, Selmani och Jeahze jublar efter mål i segern mot AFC.

Hammarby inledde Svenska cupen med att vinna med 4-1 över AFC Eskilstuna. Jeppe Andersen och Astrit Selmani gjorde varsitt mål i den första halvleken. I den andra halvleken gjorde Abbe Khalili Bajens tredje mål innan AFC reducerade. Mads Fenger blev matchens sista målskytt.

Tävlingssäsongen 2021 är igång och Bajen fick inleda med seger. Stefan Billborn valde att spela David Ousted före unge Oliver Dovin men i övrigt var startelvan den förväntade med tanke på skador.

Matchen började nästan direkt med att AFC Eskilstuna skaffade fram en hörna. Men efter en misslyckad hörnvariant fick Abdul-Halik Hudu bollen som satte fart mot AFCs mål. Han släppte bollen till Ludwigson som tog sig in i straffområdet och avslutade lite för nära AFC-målvakten Törnqvist som kunde parera. På returen fick inte heller Hudu till avslutet.

Inledningsvis satte Bajen en hög press på bortalaget som hade stora problem med den. Efter att Bajen vunnit boll tog det inte många sekunder innan antingen skott eller inlägg kom vilket var härligt att se.

I matchminut 11 skulle också det första målet komma när Hudu fann Sandberg med en krosspassning. Sandberg lobbade fram till Amoo i djupled som sökte Selmani på den bortre stolpen som kastade sig för att hinna först vilket han gjorde. I boxen stod lagkapten Jeppe Andersen som kunde skjuta in ledningsmålet för Bajen, 1-0.

Någon minut senare skulle ett fint Hammarbyanfall leda till ytterligare ett Bajenmål. Abbe Khalili tog emot och fördelade bollen till Ludwigson i djupled. Ludwigson tittade upp och slog bollen emot Selmani centralt i straffområdet men istället blev det ett ihopslag mellan några AFC-försvarare och bollen studsade på en framrusande Selmani som såg ut att vara sist på bollen, 2-0.

Motståndarna skapade en hel del hörnor i den första halvleken men deras chanser kom framförallt från distansskott som inte vållade några större problem för målvakten Ousted och resultatet stod sig halvleken ut.

Den andra halvleken hann inte ens börja innan Bajen utökade sin ledning ytterligare en gång. Jeahze släppte boll till Ludwigson(vem annars!?) som tog sig in i straffområdet och när alla AFC-spelare kollade på honom kunde Ludwigson enkelt släppa bollen till Abbe Khalili som placerade in 3-0.

Ludwigson kunde även gjort ett mål kort därefter men avslutet gick över. Ludwigson såg ut att trivas på sin nya position som ytterforward och två assist på 55 minuter innan han byttes ut OCH när han dessutom varit sjuk får anses vara mer än godkänt!

AFC reducerade i den 67:e matchminuten efter en fin omställning där anfallaren Ahl-Holmström var sist på bollen som innebar 3-1. Hudu vägde lite tunt i duell på mittplan som öppnade för kontringen men Hudu gjorde i övrigt en fin insats, framförallt i den första halvleken och han kommer förhoppningsvis växa med förtroende och ytterligare speltid.

Bajen svarade däremot snabbt när de utökade sin ledning genom Mads Fenger efter att Amoo fixat en frispark som Abbe Khalili tog hand om. I straffområdet stod den den danska mittbacken som gjorde 4-1 till Bajen.

Matchen avtog lite i intensitet åtminstone från hemmalaget i den andra halvleken. Pressen försvann och skärpan i passningar likaså och AFC tilläts komma högre upp i planen i slutet av matchen.

Bajen genomförde även alla fem byten där den offensiva trion byttes ut till förmån för Rodic, Bayere och Lahdo. Richard Magyar fick komma in centralt på mittfältet och Axel Sjöberg istället för Simon Sandberg.

Glädjande är såklart vinsten, målskillnaden och de inledande 25-30 minuterna där Bajens presspel och inställning lovade gott. Någon som personifierar hela Bajen idag är nyförvärvet Astrit Selmani som flera gånger som forward rusade hem för att vinna boll. Dessutom när Abbe Khalili gjorde trean skrek Selmani av glädje rätt ut  fast målet innebar 3-0 i matchen. Ett föredöme och en fanbärare redan nu!

Nästa match spelas mot Oskarshamns AIK nästa söndag innan den gruppspelet avslutas hemma mot AIK söndag den 7 mars.