Tele2 Arena, 2021-04-01 19:00

Hammarby - Trelleborg
3 - 2

Bajen slog Trelleborg efter förlängning

Hammarby slet sig till en 3-2 seger mot Trelleborg efter 120 minuter och är nu klara för semifinal i Svenska Cupen. Jeppe Andersen, Gustav Ludwigson och David Accam stod för målen.

Inför avspark handlade snacket om covid-19 utbrottet i Bajen och hur det skulle påverka laget. Efter nio minuter hade Jeppe Andersen gjort 1-0 och Bajen dominerade spelet ute på planen. Det var ett spelsuget lag i vitt och grönt dirigerade av Darijan Bojanic som äntligen var tillbaka i spel. Lagets regista som nu fick axla den roll som Stefan Billborn specialbyggt åt honom. Utan Bojanic i fjol var lagets poängsnitt 0,71. Med honom 1,56. Vissa skulle säga att han är lagets viktigaste spelare. Jag tillhör den skaran.

Det var också Darijan som slog den utsökta frisparken som ledde fram till 1-0 målet. Bollen kom in i straffområdet från höger, studsade på en Trelleborgspelare, fram till kapten Andersen som trycke in ledningsmålet. Offside! Den assisterande domaren viftade febrilt med sin flagga. Eller var det offside? 30 sekunders diskussion mellan domarna följde. Andersen var visserligen offside när bollen slogs men regeln är lite krånglig. Domarna beslutade att Jeppe inte längre var i offsideposition då en Trelleborgspelare spelade på bollen. Målet godkändes.

Efter målet behöll Bajen initiativet och majoriteten av bollinnehavet. Amoo visade upp sin fina låga tyngdpunkt och fantastiska teknik men utan att komma till avslut.  Det gjorde istället Hudu som dessvärre fjösade iväg skottet från ett fint läge precis utanför straffområdet. Enkelt för gästernas målvakt.

Tio minuter innan paus hade Jeppe Andersen missbedömt en situation, kommit in sent och skådat det gula kortet. Efter några veckor utan spel för Hammarbys herrar var allt som vanligt igen.

Samtidigt som tilläggstiden tillkännagavs var Trelleborg plötsligt uppe och hade en bra målchans. Inlägget från vänster nådde hela vägen till den gamle AIK-bekantingen Johan Blomberg som var ren på den bortre stolpen. Nicken fick han ner i backen men studsen gick över Oliver Dovins målbur.  Bajens 1-0 ledning stod sig därmed till pausvilan.

Till den andra halvleken gick Darijan Bojanic ut. Förhoppningsvis bara en åtgärd på grund av trötthet. Mads Fenger klev upp från sin mittbacksposition för att axla den roll han hade mot AIK. In bredvid Fjoluson kom istället Aziz Ouattara Mohammed.

Hammarby styrde spelet och kom till en hel del halvchanser. De riktigt bra chanserna uteblev däremot. Något saknades. Spelet stämmer inte alltid mellan den nya trion längst fram.

Efter en timmes spel byttes en tröttkörd Fjoluson ut. Det ledde till en ny rotation där Fenger återigen gick ner i backlinjen. Mittfältet bestod nu av Jeppe Andersen, Hudu och Gustav Ludwigson som fick kliva ner i banan för att ge plats åt David Accam till vänster. Nyförvärvärvet som gjorde debut för Bajen.

Efter 70 minuter stod matchen och vägde. Hammarby kändes inte trötta men hemmalagets grepp om matchen var borta. Trelleborg var nu med och hotade. 1-0 lednings sköra natur gjorde sig påmind. Inte i form av direkta målchanser för gästerna. Snarare i att de nu mer ofta rörde sig i och utanför Hammarbys straffområde.

Nästa riktiga målchans var däremot hemmalagets. Hudu vann en frispark på offensiva planhalva. Den slogs av Jeppe Andersen men bollen orkade precis fram till straffområdeslinjen. Väl där misslyckades Dzenis Kozica helt med sin nick som istället tog klockrent på armen. Det var inget domaren såg. Bollen föll ner rakt till Vladimir Rodic som drog av ett hårt volleyskott som frästa av tätt utanför Hampus Nilssons vänstra stolpe.

Med fem minuter kvar stod det plötsligt 1-1. Efter en tilltrasslad situation i straffområdet pekade huvuddomaren plötsligt mot straffpunkten. Johan Blomberg hade rusat mot Oliver Dovin för att försöka nå fram mot bollen. I samma stund ryckte Mohanad Jeahze i hans arm varpå Blomberg föll. Straffsparken förvaltade Petrovic väl mot en chanslös Dovin. En rejäl kalldusch för Hammarby som nu såg tröttare än gästerna.

I den sista sekunden såg Hammarby ändå ut att få till ett segermål. Jeahze dundrade fram längs vänsterkanten och fick in ett lågt inlägg till Gustav Ludwigson. Gurras direktavslut med vänstern kändes som ett avgörande ägonblick men istället gjorde Hampus Nilsson en otrolig räddning och tog matchen till förlängning.

Men Gustav Ludwigson skulle få sin revansch. Efter bara två minuter av förlängningen slet han in ledningsmålet. Imad Khalili som sedan tidigare ersatt Selmani hoppade över bollen som styrdes mot eget straffområde av en Trelleborgsförsvarare. Ludwigson klar tvåa på bollen, behöver runda sin försvarare för att nå först och lyckades på något sätt med att göra det. Fri med målvakten gör han inga misstag och placerar in bollen bredvid Hampus Nilsson. Ett patenterat Gurra-mål i hela sin prakt.

Det var inte klart där! Bajen som borde varit helt slutkörda vid det här laget hade istället hittat en ny växel. Mayckel Lahdo slog ett fint inlägg från höger rakt på David Accams panna. Den gamla målskytten som stod för 17 mål på 23 startar i Helsingborg 2014 styrde snyggt in nicken otagbart för Hampus Nilsson. 3-1 till Bajen och vips så kändes matchen avgjord.

Trodde jag. I minut 109 reducerade Trelleborg efter en hörna och bevisade därmed att matchen var långt ifrån slut. I minut 120 hade man också en fantastisk chans. Petar Petrovic tog sig in i straffområdet och sköt ett skruvat avslut mot den bortre stolpen. Dovin stod fastfrusen och fick se bollen gå rakt på en Trelleborgsspelare istället för i mål. Det var med andan i halsen som Bajen klarade sig från en straffläggning. Kort därpå blåstes matchen av och 3-2 blev alltså slutresultatet.

Det var inte det bästa vi sett från Hammarby ikväll. Att laget gjorde vad man skulle går det däremot inte att säga emot. Semifinalplatsen är säkrad och det var det viktigaste. Det återstår att se om Bajen lyckas samla ihop krafterna igen och slå ett utvilat Djurgården på söndag. Förutsättningarna kunde helt klart ha varit bättre för Hammarby som alltså gick igenom Covid-19 nyligen och nu 120 minuter fotboll.