Lagbanner
EMA Telstar: ”Politikerna är naiva”

EMA Telstar: ”Politikerna är naiva”

Ett återkommande politikerargument i arenadebatten är alla stora musikkonserter med världsartister en ny jättearena kommer att innebära. En expert på området delar inte deras uppfattning.

Arenadebatten i Stockholms Stad rullar vidare. Trots löften om att Svenska Fotbollsförbundets beslut om en ny nationalarena i Solna skulle innebära slutet för planerna på en arena med 50 tusen platser i Stockholm vägrar vissa politiker ge sig. Det socialdemokratiska borgarrådet Annika Billström driver fortfarande idén om jättearenan och ett av de återkommande och tydligaste argumenten är att en stor arena skulle göra att Stockholm kommer att kunna attrahera fler världsartister och arrangera mängder av stora konserter.

Det finns dock de som inte delar Billströms optimism och som dessutom är hyfsat rutinerade i konsertbranschen. Thomas Johansson är VD, styrelseordförande och en av grundarna till EMA Telstar, han rankas av den amerikanska tidsskriften ”Billboard” som den nionde mäktigaste koncernchefen på den globala musikmarknaden. Johansson är även styrelseordförande i företaget ”Live Nation” som varje år säljer 63 miljoner biljetter till 30 000 olika evenemang runt om i världen, företaget äger och/eller driver även 150 teatrar och arenor vilket gör dem till världens största aktör samt till en av AEGs större konkurrenter.

I senaste numret  av Veckans Affärer (nummer 17) intervjuas Thomas Johansson och bland mycket annat ger han sin syn på arenadebatten i Stockholm.
Politikerna är naiva i deras tro att nya stora arenor kan dra hit massor med stora konserter. Under ett kvartal har vi i Göteborg ordnat 50 konserter. Två per år. Mer än så blir det knappast.”

Johansson berättar även att Sverige snarare riskerar att få färre stora konserter per år då många nyare artister väljer att ha färre uppträdande per år och turné samt att Stockholm  kommer att väljas bort till förmån för betydligt större städer. Johansson fortsätter i sin kritik:
En annan sak är prissättningen – politikerna tror att bara för att de bygger en ny arena i Stockholm kan de ta ut hur mycket som helst i hyra. De glömmer att många stora artister inte ens vill komma hit. Vi blir inte världsmästare bara för att vi bygger en stor arena, även om den behövs.”

Johansson meddelar även att EMA hellre hade sett att en ny stor arena hade byggts i Globenområdet än i Solna samt att Globen börjar bli omodern som konsertarena. Han flaggar för att konsertbiljetter kommer att öka allt mer i pris och att skillnaden i pris mellan bättre och sämre biljetter kommer att öka allt mer. 10 000 kronor nämner Johansson som ett rimligt pris för de allra bästa platserna om några år. Det är kanske inte helt otänkbart att denna utveckling kommer att synas även på fotbollsbiljetter även om vi förhoppningsvis aldrig kommer i närheten av samma prisnivåer inom sporten.

Annika Billström har envist hävdat att Stockholm behöver en jättearena för att konkurrera med Göteborg om de stora konserterna och evenemangen. Billström får det ofta också att låta som om en ny stor arena skulle vara någon form av garanti för att evenemangen kommer att flyttas till Stockholm. Thomas Johansson som sysslat med konserter sedan 60-talet och troligen är en av Sveriges, kanske Europas, absolut största experter på området hävdar att antalet konserter av den storlek Billström talar om kommer att minska och att en ny arena på intet sätt kan ses som någon garanti för kommande storkonserter.

Vi vill inte ha en arena för 50 000. Svenska Fotbollsförbundet vill inte flytta till Stockholm och EMA låter måttligt intresserade. Varför vägrar då Billström & co att släppa tanken?

Andreas "Andy" Olsson2006-04-30 10:15:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö