Lagbanner

Vilka stödjer Hammarby den 17 september och i framtiden?

Efter måndagens hearing och Hammarbyfotbolls enkät till politikerna i arenafrågan, kan vi tydligare se vilka partier som ger Hammarby sitt stöd i framtiden.

På söndag är det kommunalval och för första gången någonsin låter jag en sakfråga avgöra vem jag skall rösta på. Vilket parti ställer upp på Hammarbys fyra önskemål när det gäller nya Söderstadion? En arena för 25 000, att föreningen får påverka utformningen, att bli ägare eller delägare samt att vara med och driva arenan i framtiden. Fyra önskemål som kan bli avgörande för Hammarbys framtid.
Det första önskemålet verkar vara i hamn. Fem partier är för 25 000 alternativet, socialdemokraterna kan inte bestämma sig. När det gäller utformningen verkar alla vara överens om att Hammarby skall ha ett stort inflytande, vilket låter bra. När det gäller ägande och drift så svävar flera partier på målet, vilket vi kan utläsa av enkätsvaren på Hammarby fotbolls hemsida.

När det gäller att äga arenan så borde alla kloka skattebetalare och politiker jubla över att Hammarby har möjlighet att vara med och betala hela eller delar av notan genom AEGs medverkan. Att tacka nej borde vara politiskt självmord.

Sen över till nyckelfrågan. Vem skall driva arenan? Här svävar politikerna på målet. Några är dock tydliga och en av dem kommer att få min röst nu på söndag. Enligt min mening är det självklart att Hammarby är mest lämpad att sköta den nya arenan i framtiden. Jag skall visa på tre starka skäl till detta;

1/ Hammarby fotboll kommer på en ny arena att ha ca. 20-25 evenemang med en snittpublik på 20 000 besökare, vilket ger en årlig publiksiffra på 400-500 000 besökare. Övriga evenemang kommer att bli ca. 5-7 st. per år och vi säger att det blir fullsatt på varje evenemang vilket ger en årlig publiksiffra på 125-175 000 besökare. Detta betyder att Hammarby kommer att få en dominerande ställning på arenan vilket gör det närmast omöjligt för någon annan operatör att skaffa sig samma kunskaper om anläggningens möjligheter och förutsättningar.

2/ Hammarby fotboll har som samarbetspartner AEG som driver ett antal evenemangsarenor runt om i världen. I Sverige finns idag ingen privat operatör med den kunskapen. Idag drivs Globenområdet av ett kommunalt bolag Arenabolaget, vilket har skaffat sig vissa kunskaper om större evenemang. Dock kan man undra över hur pass duktiga de är med tanke på deras senaste fiasko med ”Maradonas besök” där de helt ”glömde bort” att göra reklam för evenemanget. I det sammanhanget finns det anledning att tro på att AEG skulle vara en betydligt bättre arrangör an Arenabolaget. Sedan kan man också undra ifall kommunala bolag skall syssla med denna typ av kommersiella arenor.

3/ Ett nytt Söderstadion kommer att behöva en ständig utveckling och förbättring. Både när det gäller förbättringar på arenan, t.ex. med ständigt ny krav från UEFA men också när det gäller marknadsföringsmetoder och evenemangslösningar. En förutsättning för hitta snabba och effektiva lösningar är att driftoperatören har smidiga beslutsvägar och en välfylld plånbok. I ett samarbete mellan Hammarby fotboll, AEG och övriga intressenter från näringslivet ges möjligheter att skapa en stark plattform för att möta kraven på utveckling.
På söndag ger jag min röst till den, som enligt min mening, bäst visar att den är villig att tillmötesgå Hammarbys önskemål i arenafrågan.


Bajenberndt2006-09-15 17:12:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö