Lagbanner

Efter åtta spelade...

Dags igen för en djupdykning i siffrornas underbara värld. Ni vet den där världen där det går att utlämna det man själv vill, för att uppnå sina dunkla syften.

Efter nästa en tredjedel av den allsvenska säsongen ligger Hammarby forfarande på en andra plats. Efter årets första förlust vädrade många motståndar- supportrar morgonluft och argumenterade i triumf om Hammarbys påbörjade ras i tabellen. När den åttonde omgången var färdigspelad låg vi forfarande kvar på andra platsen och skadeglädjen kom av sig. Nu avvaktar klubben för ”Slå hål på myten om Hammarbys förträfflighet” den nionde omgången och hoppas då att få möjlighet att återuppta sitt häcklande.

I den åttonde omgången spelade Hammarby i Malmö inför 2 712 åskådare på Söderstadion. Jag var ovanligt förväntansfull inför matchen, eftersom jag den söndagen skulle återvända till min hembygd, Söderstadions Norra läktare där jag växte upp och fick min supporterfostran. Säsongen 1995 flyttade jag över till Södra när jobbet gick med i ”Klacksparkens vänner”.

Det märkliga med uppladdningen inför den här matchen var att när jag kollade upp vilken som var min senaste match på Norra (den sista hemmamatchen 1994), så visade det sig vara den fantastiska matchen när vi mötte Malmö FF och Leffe Strandh gjorde sina två mål.

Måndag den 17 oktober 1994
Hammarby – Malmö FF 2-0 (1-0) publik: 8 044
Målen:
1-0 Leffe Strandh (23)
2-0 Leffe Strandh (63)

(Men det är en annan historia och en modern myt, som får berättas en annan gång).

Tecknen var tydliga och därför satsade jag hundra kronor på en Hammarbyvinst med 2-0 borta mot MFF. Jag hade nog för höga förväntningar på storbildsvisningen på Söderstadion. Det kändes fel redan från början. Att sitta på läktaren och se fotboll på TV var ingen större hit. Men om det berodde på matchutvecklingen eller något annat, det vet jag inte. Hade vi vunnit och Norra läktaren kokat, då hade upplevelsen säkert blivit en helt annan.

Åttonde omgången
För fjärde gången denna säsong återkommer jag med en statistisk djupdykning där Svenska Fotbollsförbundets officiella utskick används som källa. Viktiga och väsentliga fakta, som fortsätter sätta guldkant på tillvaron mellan de allsvenska matcherna. Kanske ännu mera den här gången eftersom det är ett längre uppehåll innan den nionde omgången ska spelas. Statistiken visar på olika tendenser som håller i sig sedan den allsvenska starten.

Kennedy leder fortfarande "Skottvillighetsligan" solklart på trettioen avlossade.

Skott
Hammarby har sammanlagt avlossat 108 skott mot motståndarnas mål. 46 st. skott har träffat mål och 52 har gått utanför ramen, ett har träffat trävirket och nio har gått in.

Vi tar bara med spelarna som kvalificerat sig för pallen och det ser det ut som följer:
1. Kennedy 31 st. (ett i mål, tolv på mål och sjutton utanför, samt ett i stolpen)
2. Andreas Hermansson 22 st. (fyra i mål, tolv på mål och sex utanför)
3. Peter Markstedt 22 st. (två i mål, tio skott på mål och tio utanför)

Hermansson har återtagit sin andra plats från Markstedt tack vare fler gjorda mål.

Det har spelats 720 allsvenska minuter och under dessa har vi alltså lyckats avlossa sammanlagt 108 skott. Det blir ett skott ungefär var 6,40:e minut.
Och fortsätter vi gräva vidare i statistiken så har det inte hänt någonting på poängfronten sedan sist, eftersom vi inte gjort några mål i två senaste matcherna.

Poäng (mål och målpass)
· Andreas Hermansson 5 p. (fyra mål och en målpass)
· Peter Markstedt 2 p. (två mål)
· Kennedy 2p. (ett mål och en målpass)
· Peter Holm 2 p. (två målpassar)
· Jonas Andersson 2 p. (två målpassar)
· Christer Fursth 1 p. ( ett mål)
· Andreas Bild 1 p. (ett mål)
· Roger Sandberg 1 p. ( en målpass)
· Micke Andersson 1 p. (en målpass)

Micke Andersson finns inte med i den officiella statistiken, men jag anser att han ska ha en pinne för sin målpass fram till Herman mot Göteborg.

Hammarby har alltså lyckats göra nio mål på 720 minuter, vilket ger oss ett mål var 80 minut. Våra anfallsspelare står för 66,66 % av målskörden.

Utvisning
· Johan Andersson i omgång åtta mot Malmö FF.

Varningar
· Christer Fursth har två varningar
· Peter Markstedt har två varning
· Andreas Hermansson har en varning
· Jonas Andersson har en varning
· Peter Holm har en varning

Hörnor
Vi har lagt 40 st. Vårt snitt är fortfarande en hörna var 18 minut. Hörnor som man inte hinner slå för att domaren blåser av matchen kommer med i den officiella statistiken.

Målchanser
39 st. målchanser och med våra nio mål så blir summan fyrtioåtta. Det ger oss ett mål eller målchans var kvart. Vi sätter alltså lite mer än 18,75 % av våra chanser.

Frisparkar för oss
130 st. ungefär en frispark var 5,54 minut.

Frisparkar mot oss
123 st. ungefär en frispark mot oss var 6 minut.

Offside
37 gånger har vår spelare sprungit offside. En gång var 19,45 minut.

Offsidefällor
22 st. en lyckad fälla var 32,43 minut.

Lasse Eriksson
Vår fantastiska målvakt och maj månads Söderst@dion-lirare har vaktat målet i samtliga åtta matcher. På dessa har han räddat 46 skott och släppt in 5. Räddningsprocenten är så hög som 90 %. Lägg märke till att Lasse har hållit nollan i fem av åtta matcher.

Hammarby – Stehe Rovers 1977
I min förra krönika nämnde jag matchen mot Stehe Rovers och efterlyste lite bakgrundsfakta. Jag har fått hjälp via mejl och på vårt forum. Och tillsammans med lite egen efterforskning har vi nu följande fakta:
Finalen spelades 1977. Hammarby-Stehe Rovers 4-3.

”Rovers hade sex handikappstraffar och hängde tre. Bajen spelade med ordinarie lag mot den lilla klass 3-klubben. Det blev ändå bara 4-3. Det var den första upplagan av Stockholm Cup. Därför var intresset väldigt stort och inte mindre än omkring 6000 personer var på Söderstadion och kikade på liret. Stehes matchdräkt var helröd med gul text, "Stehe Rovers".

När jag fick reda på årtalet så gick det ganska snabbt att själv luska reda på lite mer fakta om matchen. Till att börja med så hette turneringen ”Jubileumsturneringen” och det berodde på att Stockholms Fotbollsförbund firade 60 år. Det här var första gången det spelades med ett handikappsystem som gav lag i de lägre serierna en straff för varje division som skilde lagen.

Stehe Rovers höll till i klass tre och blev en stor sensation. Till slut hade det otroliga inträffat. Stehe Rovers gick till final och fick möta Hammarby. Eftersom det skilde sex divisioner mellan lagen så fick man börja med att slå de sex straffarna. Tre stycken gick in och när matchen började ledde Stehe Rovers med 3-0. Det räckte inte mot Stockholms bästa fotbollslag 1977. Ett år då Hammarby körde med ”Spola kröken”-reklamen på matchtröjornas rygg.

”Gunnar Wilhelmsson stod i Hammarbys mål. Vid Stehes tredje straff så gick Wilhelmsson åt rätt håll men den slickade stolpen. Det kom bilder i Rapports riksnyheter, Micke Andersson var bäst i Bajen enligt polarn, bröderna Olsson och Matte Werner dominerade, Stehe tog slut i andra.”

Ett stort tack till signaturerna ”kreegah”, ”Christian” och en icke namngivna källa.

Vi ses på Söderst@dion!

LåN2001-06-02 16:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö