Lagbanner

"...administrativt omsätter vi ungefär 65-70 miljoner..."

Samtalet med Henrik Appelqvist fortsätter. I del två tas ämnen som AEG, Cruzeiro och ekonomi upp:

Vad är AEGs roll i arenadiskussionerna

- Idag låter de oss själva driva frågorna vidare. Men de är intresserade av hur diskussionerna går och de har blivit mer intresserade när det verkar luta åt en mindre arena. Dom har inte för avsikt att gå in och driva i dessa frågor, men så fort man ser att tiden och förutsättningarna är rätt kommer man engagera sig i arenadiskussionerna.

Idag lutar det alltså mer åt en arena för
25 000 åskådare?

- Svenska fotbollsförbundet verkar ha bestämt sig för Råsunda och det kommer inte att bli två nationalarenor i Stockholmsområdet - därför lutar det mer åt det mindre alternativet.

-Även om jag tror att Stockholm Stad fortfarande hoppas på nationalarenan.

Vad föredrar Hammarby? 25000 eller 50 000?
- För våra vanliga seriematcher är vårt behov är en arena runt 25 000. Men vi har ju en ambition att ta oss vidare ut i Europa och då också större matcher. I sådana matcher och derbymatcher kan ju 25 000 vara lite klent.

- Så visst lockar fortfarande den större - flexibla - arenan, som både klarar 25 000 och 50 000 då det behövs. Vi är positiva till nationalarenatanken, men vi blir absolut inte ledsna och besvikna om får en modern fotbollsarena som tar 25 000 besökare.

- Den större arenan skulle ha ett skjutbart tak och utan att utesluta något verkar det inte alls säkert att en mindre arena får detta. Fotboll har blivit en året runt-sport och bästa vore om vi hade en året runt-arena med skjutbart tak.

Nya Söderstadion - riktigt gräs eller konstgräs?
- Vi kan ju bara fantisera om hur långt utvecklingen runt konstgräs kommit om fyra-fem år. Om fem år har gräset med all säkerhet utvecklats vidare. Nyligen har ju även UEFA godkänt spel på konstgräs så det finns ju ingen anledning för en klubb att säga nej till konstgräs.

Eyravallens konstgräs avskräcker inte?
- Konstgräset på Eyravallen är ju en väldigt stor besvikelse. Vi var där 2003 då gräset var ganska nytt och då var gräset väldigt bra. Sen när vi spelade där 2004 var det en fullständig katastrof.

- Kanske har inte gräsets funktion på Eyravallen varit huvudkriteriet. Det Eyravallens gräs visat är att gräsets funktion är minst lika viktig som priset och miljöaspekterna. Det finns betydligt bättre konstgräsvarianter än det som lagts på Eyravallen, som jag förstått det.

- Men det handlar inte bara om gräsets utveckling. Utan under dessa fem år kommer också underhållstekniken att utvecklas. Många tror att det bara är att lägga ut konstgräset sen är det klart. Men i själva verket kräver konstgräset nästan lika mycket underhåll som naturligt gräs.

Nu byter vi ämne en aning och hoppar över till Hammarby och ekonomi.

I gårdagens Aftonblad står det att Hammarby kommer att 2 miljoner back år 2004. Vilken sanningshalt finns det i detta påstående?

- Jag vet inte var uppgiften kommer ifrån, vi har inte gått ut och lämnat någon prognos. Vi presenterar vårt resultat inför årsmötet i mars för våra medlemmar. Så har vi tänkt göra även i år. Vi presenterar inget i dagsläget.

Behöver jag som Hammarbyare vara orolig för den ekonomiska situationen?
- Nej, vi har kontroll på ekonomin. Så det finns det inte någon anledning till.

- Vi vet vad som sker framöver, men vi kan inte skära guld med täljkniv eller vara oförsiktiga. Vi måste vara återhållsamma och använda våra begränsade resurser på bästa möjliga sätt. Vi har bra resurser, men begränsade, och dom måste vi använda för att maximera förutsättningarna för vårat a-lag att lyckas. Detta gäller även vårat talanglag och juniorlag, för att kunna bygga upp tillväxten underifrån.

- Men är vi inte försiktiga och vidtar åtgärder nu och planerar för framtiden, kan vi hamna i en besvärlig situation. Det gäller att vara förutseende och pro-aktiv, inte re-aktiv.

Många fans undrar om inte Hammarbys administrativa organisation är väl stor. Är den det?
- I jämförelse med andra lika stora klubbar som Hammarby är organisationen inte stor. Men det är inget försvar för att ha denna organisation. Utan detta är något som vi ständigt tittar på och överväger: Behöver vi vara fler eller färre, kan vi omorganisera oss och bli effektivare.

- Men det är viktigt att vi har resurser och jag tycker att vi har bra och lagom resurser. Framför allt när det gäller den del där vi sköter vår försäljning. Som jag sa tidigare så ser marknadsförsäljningen bra ut, vi har en fokuserad duktig marknadssida som säljer Hammarby fotboll och det vi har att erbjuda på ett bra sätt. Rent administrativt omsätter vi ungefär 65-70 miljoner kronor. En viss administration behövs för detta.

-Vi har dessutom nästan 60 spelare under avtal och även här krävs det administration. Vi har tre lag - som spelar i allsvenskan, division två och juniorallsvenskan.

- Men vi är vaksamma på det här. För vi skall varken vara svulstiga eller underbemannade.

Ger AEG något annat stöd till Hammarbys organisation - än ett rent ekonomiskt stöd?
- Dom deltar i det övergripande strategiska arbetet som styrelsen utför och dom finns tillhands ifall vi behöver diskutera något. Jag tycker att ägarna, Hammarby IF FF och AEG, har en bra dialog och en bra representation i styrelsen. AEG finns där och bistår med det stöd vi vill ha.

- Vi skall inte glömma vad AEG gör idag. Dom betalar årligen in 50 000 dollar till Hammarby IF FF och stödjer vår ungdomssida. Dessutom har vi träningslägret i Los Angeles, som vi får ett bidrag från AEG till. Därför har vi råd att vara på en förstklassig, världsklassanläggning under väldigt bra förutsättningar.

- Dessutom var dom en gång i tiden med och räddade föreningen.

- Trots att jag representerar fotbollen kan man heller inte förbise vad AEG gjort för Hammarby Hockey.

- Jag tror inte man förstår hur mycket de satsat i Hammarby som helhet.

Hur ser samarbetet med Cruzeiro ut idag?
- I praktiken sker det genom sporadiska kontakter. Vi kom att välja en annan strategi när det gäller våra värvningar i och med att Marinho åkte hem. Vi upplevde det svårare och svårare att ha spelare som bara pratade portugisiska. Därför valde vi att lägga en större tonvikt på att hitta någon som behärskar språket eller som åtminstone behärskar engelska. Någon som var van vid kulturen och klimatet i Sverige.

- Vi är glada att ha en dialog med Cruzeiro idag, men vart det kommer leda vet vi inte. Det är inte Hammarbys viktigaste fokus idag. Vi får se vad det kan innebära i ett längre perspektiv.

Vart tog möjligheten för Hammarbys medlemmar att köpa aktier i Hammarby AB
- Egentligen är detta en fråga för styrelsen och ägarna att svara på och inte VD:n. Vad jag vet finns det inte någon fastställd tidpunkt för en medlems-emmission, men jag vet att diskussionen i princip dyker upp vid varje styrelsemötet. Det finns med på agendan och diskuteras tämligen ofta.

2001 satte Hammarby upp en femårsplan. Hur ligger vi till i förhållande till denna plan?
- Vi ligger ganska bra till i förhållande till målen vi satte upp. Vi är lite mer än halvvägs och 2005 och 2006 är det mycket som skall falla på plats. Vi får se hur det utvecklas och hur måluppfyllelsen blir i slutändan.

Fortsätt till del tre: Policybeslutet och eventuella kommande spelarförsäljningar.

Patric Eriksson2004-12-22 00:04:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö