Lagbanner
Framåt mot det förflutna- Del Ett
Hammarbys första klubbmärke!

Framåt mot det förflutna- Del Ett

Länken till det förgångna är detsamma som länken in i framtiden. Säg ”HELLA” det räcker! Men vi börjar från början...

(Denna artikelserie presenterades första gången januari 2003 här på Söderst@dion. Med anledning av Hammarbys födelsedag på fredag väljer vi att publicera LåNs fantastiska historielektion ännu en gång)

En morgon fanns frågan bara där:
- Undra hur många länkar det finns i den Hammarbykedja som påbörjades 1915 av Victor ”Kucku” Ohlsson och som nu sträcker sig fram till våra dagars Mikael ”Hella” Hellström?

Idén till den här krönikan fick jag när ”Hella” förlängde sitt kontrakt i juli förra året. Jag började som sagt fundera över hur många spelare det skulle krävas för att komma ner till en spelare som var med i Hammarbys första laguppställning. Kedjans länkar fick inte brytas och därför insåg jag direkt att det inte skulle gå att ta med spelare som lämnat klubben och varit borta någon/några säsonger och sedan kommit tillbaka. Direkt förstod jag att personliga favoriter som Tom ”Ture” Turesson, Inge Persson, Billy Ohlsson och Eskil inte skulle komma på fråga, hur gärna jag än skulle vilja. Nej, här var det endast långlivade trotjänare som eftersöktes. Dessutom måste de ha funnits på plats i Hammarby Fotboll vid rätt tidpunkt för att komma ifråga.
När jag gjorde min första djupdykning i myllret av alla historiska fakta, så reste sig håret på mina armar. Personligen hade jag tippat att det skulle krävas tio/elva spelare för att inte bryta Hammarbys 88-åriga (93) fotbollskedja. Hur många det blev tillslut avslöjas på fredag.

Hammarbys Fotboll bildades 1915 efter en sammanslagning med Klara SK. Genom fusionen tillfördes Hammarby många förstärkningar av vilka vi kan nämna Ragnar ”Ragge” Gunnarsson, Albin Sellin, ”Kucku” Olsson samt den färgstarke ”Pegge” Nilsson. De bägge förstnämnda deltog i landslaget så tidigt som 1916...
1918 följde Johanneshovs IF i Klara SK´s fotspår och Hammarby blev då ett lag att räkna med på den svenska fotbollskartan.

BAJENLÄNK– ETT
Victor ”Kucku” Olsson, 1915-1926/27.
(12 säsonger)
Född den 21 februari 1895.

”Kucku” Olsson stod i Hammarbys fotbollsmål i den första match som klubben spelade. Sedan blev han bofast i Hammarbys mål mellan åren 1915 till 1927.
Första matchen som Hammarby spelade var i den Östsvenska serien den 15 augusti 1915. "Kucku" höll nollan när vi mötte Västerås SK och vann med 5-0 (4-0). Ett litet klipp ifrån den matchen:

"En notorisk målskytt slog till redan i den första matchen där Hammarby efter hopslagningen med Klara SK fick heta just Hammarby IF. Det fyra första målen av Gunnarsson. 5-0 sattes av vänsterinnern Winblad. Domare K. Lundstedt: – Gunnarsson är i mina ögon en stor Hammarbyprofil."

Jag har till och med sett en arg insändare i Nordiskt Idrottslif där signaturen "Södermalmare" gick till attack mot uttagningskommittén till federationsmatcherna (landskamper) för att Gunnarsson inte blivit uttagen.
Insändarskribenten hävdar att kommittén favoriserar djurgårdsspelare. Redan på den tiden hade vi vissa anlag för konspirationsteorier!

En annan liten kul detalj är att Hammarby IP, eller Kanalplan som det sägs i folkmun, i begynnelsen gick under namnet Söderstadion.

Victor Olsson fick dessutom spela fyra A-landskamper för Sverige. Nämligen följande:
1920
· Den 26 september: Sverige –Norge 0-0.
· Den 10 oktober: Sverige – Danmark 0-2

1921
· Den 29 maj: Sverige – Finland 0-3.
· Den 18 september: Sverige Norge 0-3.

Sista matchen spelade ”Kucku” mot Reymersholm i Östsvenska serien den 31 oktober 1927 inför 300 åskådare. Vi förlorade med 2-1.

Hur många matcher Victor ”Kucku” Ohlsson gjorde för Hammarby står skrivet i stjärnorna. Men tolv säsonger där han var förstemålvakt i de flesta måste, som alla förstår, innebära ett mycket stort antal matcher. Finns det någon som händelsevis råkar veta det exakta antalet, då kräver jag att ni hör av er!

BAJENLÄNK– TVÅ
Sture ”Stöttan” Gillström, 1925/26-1935/36.
(11 säsonger)
Född den 3 december 1908.

”Stöttan” Gillström flyttades upp från Hammarbys juniorlag som sextonåring. Han debuterade hemma mot Sundbyberg i Östsvenska serien, den 2 augusti 1925, inför 500 åskådare. Det var ingen dum debut eftersom Hammarby vann med 3-0 och ”Stöttan” gjorde två av målen. 
Som vänsterytter i kedjan Åke Hallberg - Sigge Öberg - Acke Nilsson - Emil Ströberg - Sture Gillström knep han en ordinarie plats men han blev senare center när Acke Nilsson gick till AIK vid årsskiftet 1931-32.
Under sina elva Hammarbysäsonger hann Sture ”Stöttan” Gillström spela 159 seriematcher och göra 72 mål.
Granitblocket ”Stöttan” prövades av AIK under höst- säsongen 1933/34, i fem allsvenska matcher. Han hann med att göra tre mål, men av för mig okänd anledning var han snabbt tillbaka i Hammarby till vårens sista fem matcher och avslutade säsongen med att göra fem mål för Hammarby. Det var tur för honom det, att han var tillbaka så snabbt, annars hade han inte platsat i denna Hammarbylänkkedja.

Sista matchen för Hammarby spelade ”Stöttan” den 1 juni 1936 borta mot BK Derby, torsk med 4-0. Efter den säsongen skrev han på för Sundbybergs IK. 

I morgon måndag kommer del två i serien om Hammarbys förlutna.

LåN2008-03-02 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö