Lagbanner

K@nalplan: Hammarbylunden

Jag gillar orden lund, dunge, park och hage, speciellt på sommaren.

Sätter du sedan ihop orden med Hammarby, eller Bajen så får du följande sköna ord:
 Hammarbylunden
 Bajenlunden
 Hammarbydungen
 Bajendungen
 Hammarbyparken
 Bajenparken
 Hammarbyhagen
 Bajenhagen

Alla dessa ord kan du använda när du besöker Kanalplan, idrottsplatsen som är detsamma som Söderst@dions anfader. Kanalplan, eller rättare sagt K@nalplan har fått sin rättmättiga plats här på Söderst@dion och ganska snart kommer det synas tydligare.

Anledningen till denna kryptiska inledning är, som alla redan vet, att Söderst@dion kommer att följa Hammarbys Talang Fotbollsförening (HTFF) denna säsong. Och våra talanger behövde få ett samlande namn på hemsidan. Det var egentligen aldrig något snack om namnet. Namnet K@nalplan fanns med i bilden redan då Söderst@dions hemsida startade 2001, men då gick ordet inte hela vägen.

När namnet nu var klart gällde det att hitta en fungerande symbolbild för hela projektet och vad är lämpligare än att vända blickarna bakåt i tiden. Vår historia är förutsättningen för vår framtid och vår framtid bygger på historien.
En bra liknelse skulle kunna vara att din vänsterhand är Hammarbys historia och din högerhand är Hammarbys framtid. För att Hammarby ska kunna utvecklas måste du knäppa händerna.
Nu kommer det säkert kommentarer som:
- Ber du en bön din djäkel! Eller lämnas de enarmade Bajarna vind för våg??

Då säger jag att genom historien har det betts att antal böner för klubben, det är jag säker på för jag är en av dem som gjort det och de enarmade rekommenderar jag att söka upp en likasinnad och be att få knäppa hans eller hennes hand. Annars kanske vi tvåarmade kan låna ut en karda?

Så, då var det avklarat, men jag märker att hela upplägget är på väg att spåra ur och jag har knappt börjat.
- Mer disciplin om jag får be!

Givetvis letade jag i mina gamla böcker, men dessutom skrev jag in orden Hammarbylund (inga träffar), Hammarby sjö (933 träffar), Hammarby gård (2280 träffar), Kanalplan (267 träffar) i sökmotorn. Jag fick fram följande textmassa som jag gärna delar med mig av. Håll till godo!

I mitten av 1800 talet låg det ett Vattenverk väster om Götgatan, mot Eriksdal. På den östra sidan vid Hammarby sjös norra strand, fanns en idyllisk malmgård, Hammarbylund. För 140 år sedan går dess dåvarande ägare i sin trädgård och gläds åt växtligheten, han skriver en liten verssump i vilken han ber:
Ack Hammarbylund,
må frid och lugn dig skydda.


Hammarbylund låg alltså ungefär där Folksam ligger nu.
Men trakten närmast den gamla malmgården ansågs länge vara ganska ruskig. Bohusgatan, som då hette Hammarbygatan, omgärdades av fallfärdiga ruckel, en del bostäder men också upplag för lump och skrot.

Det var så det började
Den 7 mars 1897 bildades Stockholms folkkäraste idrottsklubb, Hammarby Idrottsförening. Men egentligen var den nya föreningen bara en ombildning av Hammarby Roddförening, som såg dagens ljus redan den 10 april 1889. Roddarna ville helt enkelt bredda verksamheten, framför allt med den allmänna idrotten, som alltmera började breda ut sig. Roddarna höll till på Hammarby sjö, därav klubbnamnet. Vintertid åkte roddarna skidskor på Hammarby sjö. "Grabbar, Hammarby ligger", var ett klassiskt uttryck när sjön hade frusit till.

Trots alla förbud sprang de nerför Värmdögatan (tidigare Vintertullsgatan, senare Malmgårdsvägen) för att jumpa på isen fem till tjugo man i bredd - det kallades femmannatjåk, tiomannatjåk etc. En paroll som senare ekade vintertid var Dom spolar Hammarby". Så heter en novell av Gösta Petterson som berättar om 1930-talet då Hammarbyleden inte längre var användbar för skridskoåkning utan Kanalplan lockar.

Och om vi tar av oss våra Bajenglasögonen och tittar lite på hur omgivningen såg ut så finner vi att Södermalm fick sin karaktär av de höga bergen och omgivande vatten. Det omfattande sjösystemet i söder - Årstaviken, Hammarby Sjö, Sicklasjön och Järlasjön samt Lännerstasundet mot Stäket och Baggensfjärden- utgjorde in emot 1200-talet segelbara farleder in i Mälaren, men genom landhöjningen försvann denna möjlighet och förbindelse skars av både vid Danviken och Skanstull. Vid den slingrande å som återstod vid Danviken lät Gustav Wasa på 1500-talet uppföra ett hospital. För att ge institutionen inkomster anlades också kvarn och smedja. När arbetet var klart stod Hammarby Sjös vattennivå nära fem meter över saltsjöns yta.

På 1660-talet anlades de första textilfabrikerna vid Hammarby Sjö. I slutet av 1600-talet startade fabriken på Barnängen sin textiltillverkning. Fabriken växte under 1700-talet till en av landets största. Vartefter trakten befolkades växte enkla bostäder upp vid fabrikerna, krogar öppnades och väderkvarnar tornade upp sig på bergen. Allteftersom bebyggelse och verksamheter växte på norra stranden växte också sjöns betydelse som rekreationsområde. På sommaren förekom bad och båtutflykter, på vintern skid- och skridskoåkning.

I slutet av 1800-talet började Hammarby rodd- och idrottsförening att verka vid Hammarbysjön och för att skaffa pengar till sin verksamhet ordnade man dans- och nöjestillställningar i Sickla park belägen vid Sickla Udde. Kosing skulle tjänas och ekonomin byggas upp. Fester, dans och inkomster från servering skulle bidra. Kontrakt tecknades till 1906.
Tyvärr förstördes parken i samband med sjösänkningen på 1920-talet.

Hammarby Gård
Hammarby Gård, numera försvunnen gård med stora ägor i Nacka och Stockholm. Gården, som låg i nuvarande Södra Hammarbyhamnen, revs 1945.
Gården finns omnämnd i skrift redan 1330. Den låg ungefär vid nuvarande Lumaparken (Hammarby Allé), och en lång allé ledde till gården från Dalarövägen vid Skanstull.

Från början var det en by med fyra hemman, 1543 endast två och från 1562 ett enda. Från 1551 hörde gården till Danvikens Hospital. Till gården hörde flera torp och lägenheter i området, bl.a. Blåsut, Korphopp, Kärrtorp, Lilla Sickla, Mårtensdal, Nytorp och fram till 1698 även Barnängen på Södermalm.

Området och gården låg i Nacka stad fram till 1 januari, 1930, då området inkorporerades med Stockholm. Gårdens byggnader började rivas under 1930-talet för att ge plats åt Hammarby industriområde. Det sista huset, mangårdsbyggnaden, försvann 1945.

Hammarby Sjö
Ursprungligen var sjön en insjö mellan Skanstull och Danviken, där sjön hade sitt utlopp i en liten bäck till Saltsjön. Gustav Vasa beslutade att göra en fördämning vid Skanstull, och höjde sjöns yta till 4.8 meter över Saltsjön. Vid Danviken uppfördes Danvikens Hospital, och där kunde man uppföra en kvarn och en smedja som drog nytta av det forsande vattnet.

På 1920-talet byggdes Hammarbyleden och sjön sänktes på nytt till samma nivå som Saltsjön. Slussar uppfördes då både vid Skanstull och Sicklasjön.

Byggskandal
Går vi från historia till nutid finner jag följande text på min Kanalplanssökning:
Hammarby IP, Kanalplan, läktare och markarbeten mm, arbetet omfattar i huvudsak uppförande av nya läktare, markarbeten mm. Byggstart, april 2005. Entreprenad skall vara färdigställd 2005-04-30.
- Den gamla konstgräsmattan läggs om och än en gång skiter staden att lägga ner värmeslingor på Hammarby IP. OTROLIGT!! Vem i idrottsförvaltningen ska AVGÅ!

Knäpp händerna så syns i Bajenvimlet!

LåN2005-03-09 12:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö