Lagbanner
Tony Gustavsson: "Jag längtar till genrepet"

Tony Gustavsson: "Jag längtar till genrepet"

Redaktionen fick en lång pratstund med Hammarbys cheftränare Tony Gustavsson. I intervjun pratar han bland annat om truppens styrkor och svagheter, om målsättningen för året och spelare han tror får sitt genombrott.

Efter ett prestigeladdat träningspass på Cypern där fotbollstennis stod på programmet tog sig Tony Gustavsson tid till en intervju. Vi satte oss på gräsplanen då Tony gärna ville se de tre spelare som stannade kvar med Janne Mian och läkar-Pierre för att fortsätta med sin rehabträning. Medan Simon Helg, Fredrik Söderström och Emil Johansson körde på rätt hårt över häckar satt vi i solen och tog en pratstund inför årets allsvenska

- Det känns att det börjar närma sig, säger Tony förväntansfullt. I och för sig så är ju det här lägret i sig en given trigger för oss att det närmar sig. Detta med tanke på att vi har använt oss av det här lägret som ett toppningsläger tidigare.

I samma ögonblick kryllar det av små, ilskna svarta myror som kryper över min bandspelare och mina händer och jag imponeras lite över min egen kyla då småkryp inte står högt upp på listan över saker jag gillar. Tony är hygglig, ser mitt omak och vi flyttar längre in på gräsmattan.
- Med trigger menar jag att vi tre år i rad nu har använt oss av att åka hit till Cypern. Det har fungerat bra som både en mental och fysisk trigger för oss allihop, utvecklar Tony och ger sig därefter i kast med att summera årets försäsong.

- Vi utvärderade förra årets försäsong och var väldigt nöjda med den. Det fanns några detaljer som vi har spetsat till från den. En sak är att vi i år möter tuffare motstånd i träningsmatcherna, vilket är nödvändigt när man har en så pass ung trupp som vi har som behöver erfarenheten av att möta ett tuffare motstånd. Innehållsmässigt har vi valt lite andra detaljer när det gäller den taktiska träningen för att lägga lite större fokus på försvarsspelet för att skapa stabilitet.

- Försäsongen har varit riktigt bra, menar Tony och utvecklar med att säga att det framförallt är två saker han är mest nöjd med:
- Det ena är att vi har kommit väldigt långt under den här försäsongen när det gäller att utveckla vårt helhetsperspektiv, inte bara specifikt fysiskt, taktiskt eller tekniskt utan kommit långt sett till helheten. Det andra som gläder mig är att se målmedvetenheten hos spelarna. Att de verkligen på allvar har förstått vad prestationskrav innebär. Att man hela tiden måste vara jäkligt fokuserad.

Tony pekar med en svepande gest bort mot de tre spelare som svettas ordentligt i sina rehab-övningar:
- Titta bara på dessa tre, det har varit en träning här innan med låg energi och ändå är de nu jävulskt fokuserade på den uppgiften de har framför sig nu. Det finns numer en stor målmedvetenhet i spelartruppen. Det gläder mig. 

¤    ¤    ¤

Jag sneglar bort mot spelarna och frågar Tony hur viktig en sådan spelare som Fredrik Söderström är när vi pratar just om målmedvetenhet.
- Han är oerhört viktigt. Det var en av nyckelfaktorerna när vi valde att ta in Fredrik. Att han är så professionell ut i fingerspetsarna. Det är ingen tillfällighet att han har varit proffs utomlands och på den nivån som han har varit. För den här unga gruppen betyder Fredrik oerhört mycket. Det kommer också fram ganska tydligt i de här individuella samtalen som vi har haft här på lägret att många av de yngre spelarna tycker att det är skönt att ha Fredrik med i truppen och att han fungerar som en bra förebild. 

Inför matchen mot Örebro dagen innan intervjun stod jag vid kanten av planen och de skadade spelarna satte sig nära mig. Simon Helg satt barfota i badtofflor och jag kunde inte låta bli att leende kommentera hans stortånaglar som klassiska fotbollstår. Fula, blåa och buckliga som de var. 

Fredrik Söderström satt bredvid och tittade på Simons tår och sa: ”Själv har jag nog fotbollssveriges finaste tår, så där har mina aldrig sett ut.” Han fortsatte att prata med Simon om att han måste sköta sina tår bättre, ”Det där är dina arbetsredskap grabben. Man måste ta hand om sina fötter”. Simon lyssnade, jag förflyttade mig en bit därifrån och överhörde inte slutet av diskussionen. Jag återgav den händelsen för Tony som sken upp:

- Du ser, det är så jäkla viktigt! Jag kan inte beskriva hur viktigt det är att ha de här informella ledarna i gruppen så att det blir en självuppfostran. Jag måste ha den hjälpen som ledare för att förankra värdegrunden och de krav man har. Jag kan stå där som ledare och mässa hur mycket som helst men har jag inte informella ledare som förankrar det så står jag ju slätt. Därför är det så grymt viktigt att Mikkel Jensen är tillbaka, att vi har Fredrik och Rami för de är enormt viktiga förebilder. Igor kommer in med sin personlighet som också är ur-proffesionell trots att han är ung. 


Simon Helg, Fredrik Söderström och Rami Shaaban ser matchen mot ÖSK

Några enskilda spelare du vill lyfta fram från försäsongen?
- Sett till matcherna så är det väl ett par spelare som har lyft sig rejält. Simon Helg och Emil Johansson tycker jag har gjort flera bra matcher tillsammans innan de fick sina känningar. Jag vill även lyfta fram vårt mittbackspar i Christian Traoré och Igor Armas, de har utvecklats enormt tillsammans där Christian har tagit stora kliv framåt i att bli mer verbal, tuffare och leder backlinjen med pondus. Jag vill även lyfta fram Mikkel Jensen, nu är ju den gamla Mikkel tillbaka. Det betyder enormt mycket för det här unga laget med hans karaktär och med hans spelkvalité.

Det låter som att du bara är nöjd med försäsongen, finns det ingenting som du läcker energi kring?
- Man ställs alltid inför prövningar som grupp. Det finns många påverkansfaktorer utifrån. Jag tjatar mycket om att det är viktigt att vi lyckas behålla fokus oavsett andra människors åsikter. Det har varit många åsikter utifrån så vi har jobbat extra mycket med det för att undvika ett energiläckage. Då tänker jag närmast på att det är många diskussioner kring klubben, nyförvärv och målsättningar. Allas åsikter och frågor har lett till att vi har fått jobba extra med att sammansluta den här gruppen till att oavsett om det kommer nyförvärv, eller oavsett vad andra tycker så måste vi behålla fokus i nuet, varje träning och varje minut. Det är vår skyldighet att göra så. Det är alltid väldigt stort intresse kring Hammarby och det är positivt. Däremot kan intresset och frågorna ha olika inriktning och under den här försäsongen har nog inriktningen varit att folk utifrån har letat fel. Då är det viktigt att vi har en stark integritet i gruppen och det har vi jobbat extra med i vinter. 

¤    ¤    ¤

Målsättning inför säsongen?
- Det kan jag ta i två steg. Klubben har presenterat ett framtidsdokument där man inte bara pratar om kortsiktiga, mätbara målsättningar utan även huvudstrategier där vi på sportsidan har fått tydliga direktiv om två huvudområden som de vill att vi ska jobba med. Det ena är att vi ska förädla och utveckla talanger till landslagsspelare med målsättningen att ha fem landsspelare i A-truppen. Det andra är att de vill att vi ska vidareutveckla vår spelidé. Hammarby vill profilera sig som duktiga på att utveckla spelare, och har ju även varit duktiga på det. Se bara på de spelare vi sålt de senaste åren och då inte till vilka ligor som helst.

- Den konkreta målsättningen som vi i gruppen har jobbat med är helt inriktat på det prestationsmål som vi började arbeta med för två år sen. Här på lägret har vi brutit ner det mer i detalj; ”Vad innebär ett kompromisslöst prestationskrav” och ”Vad innebär ett prestationsmål”. Det handlar om att kräva hundra procent av allting vi gör. I varje tillslag, i varje löpning och varje rörelse. Hur långt det räcker i form av resultat är ju en biprodukt av en prestation. Vi jobbar stenhårt med prestationsmål för att skapa professionalism. I sammanhanget vill jag vara tydlig med att anledningen till att vi jobbar så här är att vi tror att det är det bästa sättet att öka sannolikheten att vinna matcher. Huvudmålet är alltid att vinna matcher.

Du pratade tidigare om spelidé, hur skulle du definera Hammarbys spelidé?
- Det finns en tydlighet i klubben och en styrka i klubben historiskt sett kring detta. Tradition är ju ett av de kärnbegreppen i styrdokumentet. En sak som finns i ordet tradition är passningsspel. Hammarby vill vara förknippat med ett snabbt passningsspel. Hammarby är ju en av få klubbar i Sverige som så tydligt är förknippat med metoden att spela fotboll. Hammarby är inte lika tydligt förknippat med en viss organisation, säg 4-4-2, eller 3-5-1. Den organisationen säger inte så mycket då lag som spelar med viss organisation kan spela en helt annan typ av fotboll. Hammarby vill ha en produkt som ska stå för ett snabbt passningsspel. När det gäller försvarsspelet så ska det vara ett bra press-spel. Passningsspel och presspel är de två nyckelbegreppen som vi arbetar med i vår spelidé. 

- Därefter finns det ju detaljer och justeringar, t.ex. vilka utgångspositioner i försvars- och anfallsspel man väljer. De senaste åren har vi haft en utgångsorganisation som har varit 4-4-2 men med vissa vridningar. Ibland, t.ex. -07, spelade vi 4-4-2 med en indragen vänstersida och en tydlig, offensiv vänsterback och två renodlade anfallare. Vi har spelat med 4-1-3-2 som organisation, 4-4-1-1 i försvarsspelet och 4-4-2 i anfall beroende på motstånd säg Utrecht borta i Intertoto-cupen eller Gefle hemma på Söderstadion. Tar vi de tre djurgårdsderbyn som vi vunnit så har vi haft tre helt olika uppställningar i vårt försvarsspel men det som varit gemensamt i alla tre vinstmatcher är att vi haft ett jävulskt bra presspel och passningsspel. Det är det vi aldrig ska göra avkall på men däremot vill vi kunna utnyttja vårt material och vara taktiskt skickliga i att detalj anpassa vårt material kontra det vi möter för att kunna utnyttja vårt material maximalt. 



Hur ser du på årets mittfältsituation? I mina ögon har vi tre väldigt defensivt inriktade spelare i form av Mikkel Jensen, Lolo Chanko och Fredrik Söderström. Hur tänker du där?
- Det har naturligtvis påverkat oss så som vi formerat laget här under försäsongen. Vi har ingen lika renodlad offensiv spelare som vi hade med Petter Andersson. Vi ville ju frigöra väldigt mycket yta och energi till Petter Andersson. Vi ska dock komma ihåg att de bästa matcherna som Petter och Lolo gjorde tillsammans under framförallt 2008 var när de i utgångsläget i uppspelsfasen spelade bredvid varandra men i genombrottsfas hade friheten att bryta ut med Petter. Då kom han rättvänd, från en djupare position i ett centralt mellanrum. Nu hoppas vi att Lolo Chanko ska kunna ta en sådan roll och ser vi i matchen mot Gefle så fanns där sådana intentioner. Om vi har Mikkel, Lolo och Fredrik på banan samtidigt så finns ju alla möjligheter att jobba så. 

- Vi släppte in 55 mål förra året och det håller verkligen inte, fortsätter Tony med en suck. En av anledningarna till att vi släpper in så många mål är nog att vi var osunt, offensivt balanserade. När vi hade t.ex. Erkan, Petter Andersson och säg Castro Tello så får vi en kanske för offensiv balans om Lolo får agera mittfälts-libero och sopa upp allt i försvarsspelet och blir nästan en femte back. Där har vi en målsättning med spelet i år är att inte ge avkall på passningsspel och presspel men ändå få en sundare balans i vårt spel. Då har vi tittat lite på hur vi kan utnyttja nuvarande mittfältsspel. Spelar Simon Helg så vet vi att vi har en fantastisk djupledsspelare på banan och då ska vi också balansera upp så att han får utrymme att vara så offensiv. Spelar vi istället med Carlos Gaete på en yttermittfältsplats så kan man frigöra djupledslöpningar från innermittfältet. Den typen av balans och växeldragande på mittfältet har vi arbetat ganska mycket med i år. 


Tony Gustavsson i samspråk med Mikael Klotz, sjukgymnast

Hur ser du på spelet på Söderstadion kontra spelet på bortaplan?
- Vi är ett otroligt starkt hemmalag och det där får vi absolut inte tappa. Istället måste vi använda det som en kraft i sig som talar om för motståndarna att på Söderstadion är det jobbigt för dem att spela fotboll. Den kraften måste vi använda oss av även i bortaspelet. Spelarna själva säger att vi måste ta med oss det självförtroendet, attityden och tron på oss själva från Söderstadion in på bortaplan. Vi måste också ha lite mer tålamod på bortaplan och inse att motståndarna har en annan press på sig. Kan vi bara bli lite mer tålmodigare, effektivare och smarta på bortaplan så tror jag att vi kan komma att ta fler poäng. 

¤    ¤    ¤

På min arbetsplats utsätts vi för att göra S.W.O.T-analyser av vår verksamhet. Strength, weaknesses, options och threats. Om jag nu utsätter dig för samma sak gällande vår trupp. Vad ser du för styrkor i dagens hammarbyspelare?
- Sammanhållningen, svarar Tony blixtsnabbt. Det är absolut en av de stora styrkorna. Vi har en liten grupp, den är väldigt liten. 18 + 3, vilket nog är den minsta allsvenska truppen. Fördelen med det är att vi fått en enormt bra sammanhållning i gruppen. En annan styrka är att vi har en extremt tydlig rollfördelning. Det finns en väldigt tydlig struktur i truppen kring vilka spelare som är aktuella i vilka roller. Det finns även en stor rollacceptans kring ”det här är min position ett, det här är min alternativa position”.
- Jag vill lägga till ”smaken av genombrott” som en styrka för nuvarande trupp, fortsätter Tony. Det finns väldigt många spelare som står där och knackar på genombrottsdörren och är jäkligt sugna. Det finns en målmedvetenhet och ett sug efter genombrott som jag riktigt kan känna. Det handlar om spelare som gjort ett par säsonger men som inte fått det där definitiva genombrottet och som verkligen vill ha det men också om unga spelare som verkligen längtar efter att få etablera sig i allsvenskan.

Svagheter då?
- Vi är en tunn trupp, inget snack om det, framförallt antalsmässigt. Vi är sårbara för skador. Vi har till exempel bara sju backlinjespelare. Det syntes ju i matchen här mot Örebro senast när Emil inte fanns tillgänglig. José gick sönder, Monday James fick komma in på sin alternativa position, han är ju mittback annars. När då inte han mår bra så tittar vi vad vi har för alternativ och då blir det ju Haris som får gå ner och vikariera igen.
- Vi är även tunna när det gäller poängspelare vilket vi är medvetna om. Tittar vi statistiskt på det antal poäng som befintliga spelare presterat så går vi in i säsongen med för lite poäng i bagaget. Det vi hoppas nu är ju, som jag nämnde under styrkor, att genombrottslusten med Simon, Castro, Freddy, Nathan och Maic ska kunna leverera poäng. Sen tror jag att Igor Armas kommer att kunna tillföra en del poäng med sina offensiva kvalitéer. Vi hoppas att de som idag inte statistiskt sett är poängspelare ska bli det. 


Tony instruerar Carlos Gaete

Vilka möjligheter ser du?
- De här karaktärsspelarna, ryggradsspelarna så som Rami, Christian,  Mikkel, Lolo och Fredrik kommer att bli viktiga. Även Charlie kan klassas som en ryggradsspelare sett till hans kvalitéer. Igor har all möjlighet att bli i en sådan också även om det kanske är tungt att ge honom den rollen redan nu. Jag vill att de ska ge en trygghet och en plattform åt de här genombrottspelarna jag pratade om tidigare. Det är viktigt att de här karaktärsstarka spelarna ser en stolthet i att t.ex. göra Simon bra, att låta Castro få sitt genombrott, att stötta Maic så att han kan vara så bra som han var i går i matchen mot ÖSK där han var en av de bättre, offensiva spelarna. Att då inte bara se till sin egen prestation. Om stöttespelarna kan vara bra själva men samtidigt jobba för att göra de andra spelarna bra då finns möjligheter att det här blir genombrottets år för säg en till tre spelare och det skulle vara väldigt roligt även sett med klubbens målsättning att förädla unga spelare.

Finns det några hot?
- Hot är ett starkt ord men vi har ju nämnt det lite tidigare. Om vi låter oss själva att bli för påverkade av åsikter utifrån är det inte bra. Nu känns det som att sammanhållningen och integriteten är så pass stark men man vet ju aldrig, saker och ting kan förändras. Det handlar inte bara om media, det kan ju även vara kusiner, vänner, publik och även internt i klubben. 

- En annan sak är ju de facto världsmarknaden. Det är en finanskris i världen som påverkar oss, det är svårare för klubben att skapa intäkter. Dessutom så om någon spelare nu får det här ordentliga genombrottet så är det frågan om klubben har råd att ha kvar dem och det i sig kan också vara ett hot. 

¤    ¤    ¤

Vilka tre faktorer rankar du som viktigast för att säsongen 2009 ska bli ett framgångsrikt år?
- Spelarna har svarat på det här, mycket bättre än jag, i det grupparbete vi genomfört här under lägret så jag använder gärna deras ord här, säger Tony. Jag var mäkta imponerad över det arbete som grabbarna gjorde häromkvällen. En sak som de sa och som jag fastnade för är ordet ”tro”. Att ha en kompromisslös tro på vår idé och vår egen förmåga och det oavsett om vi hamnar i underläge tidigt i matchen eller om vi gör en dålig match eller om vi spelar på bortaplan. Så tro är ett ord jag väljer.
- En annan faktor som kommer bli avgörande är huruvida vi kan hålla oss fria från skador. Med den här tunna truppen är skadefrihet en nyckelfaktor.
- Den tredje faktorn som jag väljer är att alla, från spelare till ledare, klarar av att behålla det här kompromisslösa prestationsfokuset hela vägen igenom.

När jag ställer frågan till Tony om vilken spelartyp han tycker saknas i dagens trupp märks det tydligt att han fått frågan tusen gånger tidigare och att svaret finns färdigt på tungspetsen.
- Vi har lagt så mycket energi på att göra ett så bra analysarbete på att identifiera vad den här truppen skulle behöva. Den har vi presenterat både internt och externt flera gånger. Nu när vi är så här nära seriestart så väljer jag att lägga fokus på det jag har. Både jag och spelarna inser att det är vi som ska göra det här och jag ägnar inte tankar åt vad som saknas utan istället lägger jag all energi på vad jag kan göra av vad som finns. 



Om vi pratar Hammarby Fotboll generellt då, vad ser du för förbättringsområdet för aktiebolaget i dagsläget?
- Jag börjar gärna med att backa bandet där, börjar Tony. Jag har varit med i utvecklingsarbetet, framförallt för två år sedan och anser att klubben har tagit stora och väldigt nödvändiga kliv när det gäller organisationsutveckling och sportslig utveckling kring hur vi tränar, hur vi fystestar, säkerställer resor vid bortamatcher, kosten med Yvonne. Där måste jag ge en enorm cred till Lasse Eriksson som med sin erfarenhet styrt upp mycket. Han är ju en av få spelare som vunnit SM-guld med Hammarby, en av få som har erfarenheter från utlandet och landslagsspel. Han har insett vikten av att ha ett väldigt bra supportorgan kring spelartruppen med team manager, med tränare, fystränare, läkare, testrutiner, kvalitetssäkringar av nya spelare. Där har klubben verkligen utvecklats med stora kliv åt rätt håll. 

- Sen finns det barnsjukdomar och växtvärk, som alltid dyker upp under utveckling. En ny organisation på pappret måste ju sättas in i ett praktiskt perspektiv så att organisationen i sig blir dynamisk. Där är det ju väldigt mycket nya människor i klubben idag.
- Tittar vi på dagens ledningsgrupp och antalet år varje person har varit anställd så är det ganska få år. Samma sak gäller styrelsen, även där är det väldigt mycket nytt folk. Jag anser att nästa steg för klubben är få saker och ting att sätta sig. Att det i praktiken blir en tydlig rollfördelning. Att det i praktiken blir en dynamisk organisation där samarbetet förbättras. Samma sak gäller ju i en spelartrupp. Har du väldigt många nya spelare så tar det tid att spela ihop sig. Det kommer att ta tid att spela ihop dem så tid är en nyckelfaktor för klubben.
- En annan sak, som styrelsen ju själva identifierat då det står i styrdokumentet, är att förädla talangutvecklingsarbetet. Inte förnya, för det är redan bra, utan förädla något som redan är bra. 

- Vi måste också förnya och effektivisera kvalitetssäkringen av rekrytering av spelare när kvalitetsspelare lämnar. Det handlar ju om att skaffa en bättre ekonomi. Där har man ett jättejobb att göra i nu rådande världsekonomi och parallellt då sköta talangutvecklingsarbetet. 

¤    ¤    ¤

I måldokumenten pratas det om att leverera spelare till A-landslaget så på förekommen anledning då så ber jag dig sia om vem som blir näste bajare i Sveriges A-landslag?
- Rami ska tillbaka. Han ska bli hel och frisk och ska tillbaka, så är det bara, anser Tony och fortsätter:
- Ser man på hur konkurrenssituation i nuvarande a-landslag så är det onekligen en spännande spelare vi ser här framför oss, säger Tony och pekar på Emil Johansson. Han har unika kvalitéer som vänsterback. Om han får fortsätta att utvecklas i den riktning han gjort under den här försäsongen och om han håller sig fri från skador så har han ju i U21 visat vad han vill Så med tanke på de spetsegenskaper han har och att det inte kryllar av den typen av vänsterbackar i Sverige så är Emil en potentiell spelare som kan konkurrera om en landslagsplats i framtiden.
- Jag har sagt tidigare, men det står jag fast vid, att jag tycker att Lolo Chanko har landslagskvalitéer. Nu har han valt att spela med Syrien, men han har kvalitéer för ett svenskt landslag. 


Sebastian Castro Tello, Emil Johansson och Simon Helg

I supporterkretsar höjs en del röster om att spelare inte tagit kliv framåt i sin utveckling under din ledning. Vad har du att säga om den kritiken?
- Det man måste komma ihåg gällande spelarutveckling är att det tar tid. Petter Andersson hade många väntat på, det tog honom sex år att få sitt riktiga genombrott och jag är väldigt stolt över att jag fick vara med om det genombrottet och även bidragit till det.
- Det finns ett område inom mitt gebit som tränare som jag är stolt över och det är spelarutveckling. När jag tränade Degerfors lyckades jag utveckla Daniel Mendez till att bli värvad till allsvenskan, Emil Johansson tog klivet, Stefan Larsson också. Jag var med och utvecklade Ola Toivonen i rollen som nr 10 och som nu tagit klivet till Holland. Tittar man statistiskt på hur många spelare som tagit klivet från Degerfors till Allsvenskan under de senaste 10 åren så är dessa spelare en stor procentuell del.
- Tittar man på de spelare som tagit ett stort steg i sin utveckling i Hammarby sen jag kom så ska man komma ihåg att spelutveckling inte bara handlar om unga spelare. Att Petter får sitt genombrott, att skola om Lolo till en defensiv mittfältare – ett beslut som många ifrågasatte när jag gjorde. Eguren, som var en ifrågasatt spelare i Rosenborg och som fick sitt stora genombrott i Hammarby. Det är ändå spelare som jag är stolt över att ha varit med om att utveckla.

- Det finns en rad unga spelare som jag hoppas och tror på. Vi är absolut inte missnöjda med Simon Helgs utveckling. Han har haft en fantastisk utveckling men det tar tid innan man är redo och först nu är han redo att på allvar slåss om en startelvaplats. Charlie Davies är jag mäkta stolt över. Jag visste att det skulle bli ett problematiskt förstaår men det visste inte media. För oss gick allting i fas gällande Charlies utveckling. Vi hade kanske trott att Charlies genombrott skulle komma i år så han överraskade oss snarare positivt förra året när han levererade så som han gjorde.

- Sen finns det ju spelare som jag tror att ni syftar på när ni ställer den här frågan och det är t.ex. spelare som Sebastian Castro Tello. Det sitter bara i en sak. Han har inte varit beredd att lägga ner det jobb som krävs när det gäller att vara målmedveten. Han hade ett bra år när Eguren var här för han flåsade Castro Tello i nacken hela tiden men när han försvann fick Castro en dipp igen och det får han ta ett eget ansvar för. Castro har enorma kvalitéer och det enda sättet att få ut det på plan är att bli bättre fysiskt. Nu tycker jag att Castro Tello har tagit tag i saker, han har gått ner i vikt, är betydligt mer deffad så det ska bli spännande att följa honom i år. Castro måste upp i maxfart mycket mer i sitt spel. Det här kanske är hans år. Han är en av dem som nosar på genombrottet i alla fall. 

¤    ¤    ¤

Sista frågan nu Tony, hur ser din fritid ut? Har du någon sådan?
- Jag tror att när man arbetar som t.ex. egen företagare eller ledare inom elitidrotten så är det en väldigt grå zon mellan arbetsliv och fritid. Det är bara min egen mentala skicklighet att kunna koppla av som avgör om jag kan samla energi. Det är ju ingen som säger åt mig att nu är klockan fyra och då kan du gå hem, eller att nu har du en ledig dag Tony så koppla av. 

- Det är upp till mig att kunna slå av knappen. Ta den här dagen till exempel, nu har vi ledare haft fyra extremt intensiva dagar där vi jobbat från morgon till kväll med matchgenomgångar, taktik, individuella samtal, grupparbeten med mera. Den här lördagen blir en dag av avkoppling och skratt och då är det jätteviktigt att även jag kan distansera mig från allvaret under några timmar för att sen i morgon bitti orka gå in och leverera energi. Det syns direkt om jag som ledare börjar dippa. Det här är något jag jobbar mycket med för jag är en person som är engagerad vilket i sin tur leder till att jag kanske i det långa loppet inte kan eller orkar leverera lika mycket energi varje dag. Jag måste lära mig att balansera det där och som sagt, jag jobbar hårt på det. 

- Jag har två sätt som jag kopplar av på. Det ena är familjen och det är den absolut viktigaste källan till avkoppling. Det bästa sättet att rensa skallen är att fokusera på något annat och barnen fungerar allra bäst. Att se skratten, se leken, få en blick och en kram. Det ger energi för mig. 

- Ett annat sätt är att titta på film. Jag är allätare men gillar filmer som berör. Pay it forward, Good Will Hunting sådana filmer.

Träningen för de skadade spelarna är över och de gör sig i ordning för färd mot hotellet. Jag och Tony vandrar bort mot bilarna som väntar och jag frågar det sista jag gör om Tony själv har något mer han vill framföra. Naturligtvis har han det och det är viktigt för honom:
- Vi längtar enormt till genrepet hemma på Söderstadion för att få möta den 12:e spelaren och välkomna dem ombord. Jag hörde att det är klart att ni kommer till Borås och det är verkligen ett energigivande besked. Jag har en känsla av att supportrarna längtat efter att få stötta oss på bortaplan så jag tror och hoppas att vi tillsammans kan göra något riktigt bra. Att alla vi tillsammans får ett genrep, hela truppen tillsammans med den 12:e spelaren och sen få åka ner till Borås och dunka av en maximal prestation tillsammans. Det längtar jag enormt mycket efter.

Stort tack till Rainer och Anders för excellenta fotografier!

Pernilla Olsson2009-03-22 08:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö