3-3 i första matchen för året

Bajens första match för säsongen blev, lite väntat, en svängig historia utan speciellt mycket sammanhängande spel. Billborn efterfrågade "ett jävla engagemang" från sina spelare, och det vett i fan om vi fick men helt klart en hel del spännande indikationer på att ungdomarna tar steg i rätt riktning.

Hammarby ställde upp, precis som det tisslats och tasslats om, med en lite annorlunda formation sett till fjolåret. En uppställning som är mer åt 4-3-3 hållet, med en balanserande mittfältare bakom två lite mer framskjutna. Ambitionen verkar vara att få en större kontroll över mittfältet och på så sätt även bli tajtare defensivt. Efter vad vi fick se från förra året så känns det visserligen välbehövligt, men det tar också död på den våta dröm om att få se Ludde och Selmani som en snudd på perverst spännande anfallsduo. Nåväl, dagens match gav iallafall inga direkta svar på taktikens eventuella förträfflighet, utan lunkade på lite som träningsmatcher gör mest.

Akropolis tar tag i matchen initialt och Hammarbys anfallsförsök kommer mestadels som uppstick från, de a-lags debuterande, yttrarna Mayckel Lahdo och Jusef Erabi. Mayckel Lahdo, som efter succén i Frej i fjol, i år ska få testa vingarna i allsvenskan. Och ja, potential finns! Han har ett driv med boll, en vilja att ständigt utmana men kanske framförallt ett mod att ta avslut som känns väldigt spännande. Något som även, den för dagen upplockade Frejspelaren, Erabi lite mer överraskande visade prov på.

Hammarby gör försök att organisera ett anfallsspel men det är Akropolis som tar ledningen i matchminut 23, när Andrew Stadler får nicka in 1-0, borttappad av en annan inhoppande Frej spelare, Theodor Johansson, som blir bolltittande i Hammarbys straffområde. 1-0 målet kommer till efter inlägg från den gamla HTFF-talangen och numera vänsterbacken (!) Nicklas Lindqvist.

Efter Akropolis ledningsmål så följer en period där bortalag styr händelseförloppet utan att skapa några egentliga farligheter. Men en halvtimme in i matchen så kommer kvitteringen, och det är just firma Lahdo, Erabi som ligger bakom målet. Anfallet drivs upp på vänsterkanten av Lahdo, där han utmanar, men då han inte hittar vägen fram så vänder han tillbaka på Bojanic, som så småningom via Kacaniklic hittar fram till Erabi som rakar in 1-1 på egen retur.

Någon hörna efter fint samarbete mellan Alex och Darijan och ett ögonblick av briljans från den sistnämnde, där han sånär hittar fram till Loue på topp, är ungefär det som händer den sista kvarten av första halvlek. En ganska trög och intetsägande första halvlek med, vad det såg ut som en, en hel del vilja. Men också väldigt mycket slarv och dåligt samspel.

Till andra halvlek så väljer Bajen, precis som aviserat, att byta ut hela elvan. Så nu kliver bland annat nyförvärven Jon Gudni Fjóluson och Astrit Selmani in på planen. Dessa två blir givetvis väldigt spännande att följa, men även Amoo som den senaste tiden blivit väldigt hajpad av spelare och ledare efter sina insatser på träning.

Andra halvlek blir i mångt och mycket en rätt trött historia men om det var någon som verkligen försökte sätta lite färg på tillställningen så var det utan tvekan Amoo. Det snurrfintades, det togs distansskott, det utmanades hej vilt och jag vet inte hur många gånger han sånär hittade fram med små instick till sina lagkamrater. Han är byggd som en kvadrat vilket kanske bidrar till upplevelsen av att han ser lite kantig ut, men han lyckas ändå oftast få med sig bollen på något vänster och en känsla av att han har en it faktor är svår att värja sig mot.

Det är oklart om Bajen ger bort taktpinnen, eller om det är Akropolis som tar den men i vilket fall som helst så mynnar det ut i ytterligare ett ledningsmål från bortalaget. Denna gång så är det Axel Sjöbergs tur att tappa bort Andrew Stadler som påpassligt dyker upp i Hammarbys straffområde och sätter 1-2 målet.

Halvleken fortgår i ett sävligt tempo som bryts av med hyfsat jämna mellanrum bestående av inslag från främst Amoos kreativa förmåga, och löpningar från Rodic och Selmani i djupled. Svårt att veta om Hammarby medvetet valde att sätta in pressen lite längre ner i banan eller om det snarare var att det inte fick till den höga pressen, för de gånger som de lyckades pressa högt så blev det ofta farligt.

I matchminut 77 snappar mikrofonen upp en demonstrativ gäspning av någon på plats och det blir som ett startskott på en händelserik avlsutning. För bara två minuter senare så ställer Bajen om snabbt genom Jeahze som hittar vidare till Rodic på vänsterkanten, och två touch senare så ligger bollen i nät efter det att Rodic har hittat in till Selmani som får göra sitt första mål i den vackraste av tröjor.

Bajen fortsätter att skapa chanser och till slut kommer också ledningsmålet i minut 85 och då med omvända roller. Selmani snappar upp bollen på högerkanten utanför Akropolis straffområde och lyckas elegant lägga in den till Rodic som, än mer elegant hittar den bortre burgaveln. 3-2 till Bajen!

En ledning som står sig i en stadig minut innan Akropolis Oskar Pettersson, ändå jävligt snyggt, lobbar in 3-3.

Ett skott utifrån från Akropolis och några fasta situationer från Bajens håll är så nära vi kommer innan Victor Wolf blåser av matchen. Det var som arketypen av en träningsmatch där inte mycket av taktiken satt och slarveriet var frekvent, men trots allt kul att flera av de unga tog chansen i form Lahdo, Erabi och Amoo. Samt att Selmani fick göra det första av oerhört många mål i Bajentröjan.