Lagbanner

Rapport från Frans Schartau

Vad har Tommy Davidsson, Robert Perlskog och Jonas Stark gemensamt? Jo, alla tre tillsammans med 269 andra var på tisdagens årsmöte.

Ett möte som egentligen var två olika möten men som för enkelhetens skull hölls i anslutning till varandra. Inledningsvis var det ett informationsmöte om Hammarbys visioner och planer inför framtiden. Inga nyheter yppades och det som sades kan sammanfattas i Henrik Appelqvist egna ord: ”Hammarby skall vara den ledande Fotbollsklubben inom varje område vi väljer att verka.” Där efter redogjorde Patrik Ljungström för arenafrågan. Inte heller här framkom några större nyheter utan det material som finns på officiella pressenterades än en gång.

När förslaget första gången blev offentligt kunde till och med en lekman som jag se att sådant som kostnader, detaljplaner och annat väsentligt inte fanns med och många undrade då varför. Nu kom svaret: Anledningen är att ingen vet. Detta är inte heller så konstigt. Fyra arkitekter har lagt ner ett stort antal arbetstimmar helt ideellt för att ta fram det som har pressenterats. För att kunna gå vidare måste olika beslut tas bland annat hos UEFA. Innan dess finns det ingen anledning att arbeta fram några detaljer eftersom detta enbart kommer att kosta stora pengar. Dessutom påpekades att den kostnad på en halv miljard som Aftonbladet fabricerat och som snabbt antogs som en sanning inte stämmer. De första kalkylerna som är baserade på andra arenabyggen i norra Europa pekar mot 300 miljoner.

Sen var det dags för årsmötet. Årsmötet har på sätt och vis blivit ännu viktigare nu efter det att föreningen bolagiserats. Det här är medlemmarnas chans att påverka koncernen Hammarby. Årets möte inleddes med utdelning av två utmärkelser till Tommy Davidsson och Thony Bergqvist för lång och trogen tjänst. Näste man till rakning var Thom Ålund som försökte sammanfatta hans och Anders första 67 träningar och tio matcher i Bajen. En solbränd Thom var kanske inte helt överraskande mycket nöjd med säsongsinledningen. Han poängterade att truppen absolut inte var mättade av guldet utan hade en otrolig ambition. Han sade vidare att vi fått "Fem förbaskat bra nytillskott till laget", som alla redan från start krigade på allvar om en tröja. Angående skador var det bara Tottes som var allvarlig. Beträffande den kommande säsongens spel stavas framgångsreceptet: fler variationer, individuella höjningar och ökat bollinnehav.

Mötets ordförande Gunnar Söderholm gav sedan ordet till Henrik igen som gick igenom ekonomin. Att vi gjort en storvinst kan inte ha undgått någon. Jag tänker inte gå igenom några siffror. På frågan om skulden till förre ordföranden var betald fick vi svaret att denna hade ”reglerats på ett mycket bra sätt vid ett tidigt stadium”. Som ett litet minne av det som en gång varit bland alla dessa plussiffror och stora visioner avslutades revisionsberättelsen med meningen: ”Vid ett flertal tillfällen under räkenskapsåret har avdragen skatt och sociala avgifter ej betalts i rätt tid.” Som någon påpekade är detta givetvis pinsamt. Men det är också en påminnelse om hur det varit och under vilka förutsättningar styrelsen arbetat. Jag hoppas Henrik ramar in pappret med den pinsamma meningen och låter den sitta uppe på kansliet så att framtida ordföranden inte glömmer hur det kan gå och hur nära ruinens brant vi en gång varit.

Det har fastslagits att medlemmarna skulle få chansen att köpa aktier i det nya bolaget. Detta har dock ännu inte diskuterats av styrelsen och är med andra ord inte nära förestående. Henrik vill ha allt på plats innan vi satsar våra livs besparingar i bolaget. I nuläget är inte organisationen mogen för detta ansvar.

Nästa punkt var medlemsavgiften 2003. Styrelsens förslag var att höja avgiften från 200 till 300 och för personer under 18år från 100 till 150. Detta gick dock inte medlemmarna med på. Kostnaden för familjer skulle bli för stor sa det. Speciellt om barnen i familjen är aktiva inom föreningen och då betalar en sektionsavgift på ett par hundra. Efter omröstning fick styrelsen nöja sig med en höjning av avgiften för oss myndiga med en hundring medan ungdomarnas avgift blev oförändrad. Till nästa årsmöte ska styrelsen titta på familjerabatt. De ska också titta på möjligheten att skapa ett krav på medlemskap i HIF för att få köpa säsongskort.

Hammarby IF FF ansvar numer bara för den verksamhet som inte är elitbaserad dvs pojkar från 6år upp till 16. Ungdomarnas läge är nu bättre än någonsin. U-verksamheten har nu större budget än vad hela elitföreningen hade i början av 90-talet. I denna budget finns vissa intressanta detaljer. Det största intäkterna kommer i sponsorbidragsform. Av dessa står AEG för nästan hälften. Bland utgifterna är lönerna den stora kostnaden. Där finns kostnaden för en sportchef inräknad. Denne ska ansvara för ungdomsverksamheten, talangutveckling och jakten på nya lovande spelare.

Som väntat klubbades valberedningens förslag på ny syrelse igenom och beslutet var enhälligt. Rikard sitter alltså kvar ytterligare ett år, likaså Henrik, Billy och Jan. Nya är Sanna Granbäck och Christer Lönnegren som ordinarie ledamöter. Som suppleanter valdes Lars Hasp och Richard Lidberg in. Årsmötet gav även en rekommendation till styrelsen inför valet av bolagsstyrelse. I denna rekommendation utses Rikard Frigren till styrelseordförande. Tallén, Björn Ekblom, Tommy Seidfors, Jan Friedman och Christer Lönnegren är övriga som mötet rådde styrelsen att välja. Vi får väl se hur de gör. Tallén var från början tänkt som ordförande även i bolagets styrelse men tackade nej på grund av tidsbrist. Någon frågade om inte Henrik skulle få svårt att skilja på sina två roller som både bolags VD och föreningsstyrelseledamot. Detta är dock endast en lösning under ett års övergångsperiod och Henrik kommer inte att delta i beslut där risk om jäv föreligger. Han kommer inte att vara ekonomiansvarig nästa år. Vem som tar denna roll ska styrelsen besluta om längre fram.

Bland motioner och övriga frågor dök en mängd ämnen upp. De som är värda att nämnda är följande:
HIF är medvetna om problemet med svartabörshajar och arbetar för att nå en lösning i problemet. Att handgripligen spöa dessa personer ville dock inte styrelsen sanktionera.

Styrelsen ska titta på om det går att ordna matchprogram även till B-lagsmatcherna.

Angående debatten om knatteutslagning inom idrotten försäkrades det att inget sådant skedde inom klubben. Ingen spelare under 12 tvingas lämna klubben. Däremot har inte föreningen plats att ta in alla de som är intresserade. Klubben tvingas dock börja sålla när lagen går över till 11-manna pga planbristen i Stockholm. Man kan alltså säga att kommunen som ska motarbeta denna form av sållning istället tvingar fram den genom att inte tillhandahålla tillräckligt många planer.

Mötets maratondebatt var den om biljetterna på Råsunda. Problemet ligger i att klubbens underleverantörer, bland annat Råsundas egna biljett kassor inte kan sköta sitt jobb. HIF arbetar fortlöpande för att förbättra situationen. Vissa av mötets deltagare gav sig dock inte med detta svar utan krävde att klubben skulle agera ännu mer. Patrik Ljungström lovade att bli ännu argare nästa gång någon drabbades av detta.

Andy2002-03-06 01:15:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö